Hoe besparen anderen op energie?

Vrouw met bril zit bij raam met koffie. Verwarmen met gaskachels en gashaarden.
Ook met het prijsplafond willen mensen nog steeds graag energie besparen, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Maar liefst 80 procent van de Nederlanders met een cv-ketel wil blijven besparen nu er een prijsplafond is. Inmiddels staat in 7 van de 10 huishoudens de thermostaat lager dan een jaar geleden, met gemiddeld 2 graden. Toch laten mensen thuis nog kansen liggen om minder gas te gebruiken. Lees in dit nieuwsbericht wat anderen al hebben gedaan en wat jij nog extra kunt doen.

Wakker geschud

Veel mensen zijn door de gascrisis extra wakker geschud. De hogere energieprijzen zijn de voornaamste reden voor mensen om te gaan besparen, al spelen de wens om minder afhankelijk te zijn van gas, het milieu en het minder koude weer ook een rol. 72 procent van de huishoudens zet de thermostaat niet hoger dan het advies van maximaal 19 graden.

Problemen met betalen

Uit het onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat in januari 2023 één op de zes (17 procent) momenteel moeite heeft om maandelijks de energierekening te betalen en 3 procent van alle huishoudens zegt een betalingsachterstand te hebben. Daarentegen heeft 60 procent geen moeite om de energierekening te betalen.

Nog extra besparen

Vrijwel iedere Nederlander met een cv-ketel hield zich het afgelopen jaar bezig met energie besparen in huis (93 procent). Een aanzienlijk deel deed dit zelfs dagelijks (65 procent). Toch blijkt uit onderzoek dat nog niet iedereen het meeste uit de energiebesparing haalt. Zo kan ruim een kwart (24%) nog winst behalen door het huis te verwarmen tot 19 graden en meer dan de helft (62%) kan nog extra besparen door alleen de ruimte te verwarmen waar ze het meest zijn. Ook kan voor vier op de tien de thermostaat nog worden verlaagd tot 15 graden in de nacht of als ze niet thuis zijn. Als je vloerverwarming hebt, luidt het advies om de thermostaat niet lager dan 17 of 18 graden te zetten, anders duurt het de volgende dag te lang voor je huis is opgewarmd.

Wil jij gratis energiehulp?

Voor mensen die thuis extra advies of praktische hulp kunnen gebruiken bij het besparen op energie, zijn er energiecoaches en energiefixers die veelal kosteloos thuis bij je langs kunnen komen. Milieu Centraal heeft een zoektool ontwikkeld om snel energiehulp in je buurt te kunnen vinden: kijk hiervoor snel op de pagina Hulp bij energie besparen. Voor iedereen die zelf als energiemaatje vandaag nog een ander of zichzelf op weg wil helpen thuis energie te besparen is er een handige checklist beschikbaar.