Alles over de elektrische auto

Welke elektrische auto past bij jou?
Waarvoor gebruik je de auto en welk bereik heb je nodig? Vul de keuzehulp in en ontdek welke auto bij jou past en wat de maandkosten zijn.Er rijden steeds meer elektrische auto’s rond. Waar in 2012 nog maar een kleine 2.000 elektrische auto’s op de Nederlandse wegen reden, reden er eind 2024 al ruim 558.000 rond. Elektrische auto’s ontwikkelen zich snel. Er komen goedkopere modellen op de markt en nieuwe auto’s hebben vaak een grotere actieradius: je kunt er verder mee rijden. Ook kun je op steeds meer plekken je auto opladen en thuis kun je met slim laden het opladen aansturen om bijvoorbeeld de stroom van je zonnepanelen te gebruiken.
Ook de tweedehands markt groeit: er zijn steeds meer gebruikte elektrische auto’s te koop.
Veruit de groenste auto
Een elektrische auto is veruit de groenste auto, groener dan een diesel- of benzineauto. Een elektrische auto stoot over zijn hele leven ruim 60% minder CO2 uit dan een brandstofauto. Bij een elektrische middenklasse auto komt in totaal zo'n 21.000 kilo CO2 vrij, bij een vergelijkbare brandstofauto is dat zo'n 53.000 kilo CO2.
De CO2-uitstoot is berekend voor productie (inclusief accu voor de elektrische auto), onderhoud en er is een schatting gemaakt van de uitstoot voor het (toekomstige) gebruik van de
Het gebruik is gebaseerd op een nieuwe middenklasser die ruim 18 jaar lang 12.000 kilometer per jaar rijdt.
Er is gerekend met de verwachte C02-uitstoot voor de stroommix van 2025-2042 die uit het stopcontact komt. Deze zogenoemde CO2-emissiefactor is gebaseerd op een voorspelling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van het voorgenomen beleid voor de stroomvoorziening.

Infographic CO2-besparing met elektrische auto
De infographic toont dat een elektrische auto over zijn levensduur 60% CO2 bespaart. Dit in vergelijking met een benzineauto. Dit is een schatting op basis van de gemiddelde CO2-emissies voor de stroommix van 2025-2042.
Elektrische auto:
- Productie: 7.500 kg CO2
- Accu: 6.000 kg CO2
- Rijden: 7.500 kg CO2
- Totaal: 21.000 kg CO2
Auto met uitlaat:
- Productie: 7.000 kg CO2
- Rijden: 46.000 kg CO2
- Totaal: 53.000 kg CO2
De CO2- uitstoot is berekend voor productie (inclusief accu voor EV), onderhoud en er is een schatting gemaakt van de uitstoot voor het toekomstige gebruik van de auto. Het gebruik is gebaseerd op een nieuwe middenklasser die ruim 18 jaar lang 12.000 kilometer per jaar rijdt. Daarbij is voor de EV de CO2-emissiefactor voor de stroommix van 2025-2042 aangehouden (140 gram CO2 / kWh). Deze emissiefactor is gebaseerd op een voorspelling van PBL op basis van voorgenomen beleid voor de Nederlandse grijs-groene stroommix tussen 2025 en 2042.
Overstappen van fossiel op elektrisch
Ook als je nu in een benzineauto rijdt die nog goed is, heeft het voor het milieu zin om die in te wisselen voor een nieuwe elektrische auto. Het overgrote deel van de milieubelasting van een benzineauto zit in de kilometers die je ermee rijdt, en niet in de productie van de auto. Hoe minder fossiele kilometers je maakt, hoe beter; en hoe meer fossiele kilometers je vervangt door elektrische kilometers, hoe beter. Je boekt dus klimaatwinst door over te stappen op een elektrische auto. Met minder benzineauto’s die in Nederland rondrijden, wordt de lucht bovendien schoner.
Als je van plan bent om nu een nieuwe auto te kopen of te leasen, dan is het veel beter een elektrische auto te kopen in plaats van een benzineauto. Een nieuwe elektrische auto kan dan over een aantal jaar tweedehands aangeboden worden. Om de overstap naar elektrisch rijden te versnellen is die tweedehands markt belangrijk; de meeste mensen kopen hun auto namelijk tweedehands.
Ook met huidige stroommix het groenst

Infographic elektrisch rijden is het groenst
Deze infographic toont de CO2-uitstoot bij 12.000 kilometer autorijden per jaar. Een auto die op stroom uit het stopcontact rijdt, is goed voor 700 kilo CO2 en een auto op benzine voor 2.500 kilo CO2.
De CO2-uitstoot is gebaseerd op de grijs-groene Nederlandse stroommix uit 2023 (CO2-emissiefactor 0,283 kg CO2 / kWh).
Een elektrische auto stoot met stroom uit het stopcontact 700 kilo CO2 uit voor een jaar rijden (12.000 km). Met fossiele brandstof is dat 2.500 kilo: drie-en-een-half keer zoveel dus.
Dit is berekend met de stroommix uit 2023. Waarschijnlijk laad je de auto op met stroom van het stroomnet. Dat is voor een flink deel nog grijze stroom uit bijvoorbeeld aardgas. De stroom uit het net wordt in de komende jaren groener, door steeds grotere aandelen wind- en zonne-energie. De verwachting is dat in 2030 ongeveer 70% van onze elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zal komen.
Dat betekent dat als je in de toekomst je elektrische auto oplaadt met stroom uit het stroomnet het verbruik nog gunstiger uitpakt. Zeker als je gebruik gaat maken van een slim aangestuurde laadopstelling. Die kan inspelen op het aanbod van duurzame elektriciteit of op de stroom die je eigen zonnepanelen leveren.
John over zijn elektrische auto

Overweeg je een elektrische auto te kopen, maar wil je eerst ervaringen van anderen horen? De Vereniging Elektrisch Rijden (VER) heeft een initiatief waarbij je in contact kunt komen met elektrische rijders in jouw buurt. Lees meer op de website van de VER.
Schonere lucht door elektrische auto
Elektrisch rijden is beter voor de luchtkwaliteit in steden. Er komt namelijk geen fijnstof (PM10) en stikstofoxide (NOx) uit de uitlaat. Dat is een groot voordeel in de stad en langs drukke wegen, waar de luchtkwaliteit vaak slecht is. Ook komt er minder fijnstof vrij door slijtage van de remmen en banden bij elektrische auto’s. Fijnstof en stikstofoxiden zijn slecht voor je gezondheid en de natuur.
Elektrisch rijden betekent minder fijnstof
Fijnstof kan op verschillende manieren vrijkomen tijdens het rijden. Fijnstof komt bij benzine- en dieselauto’s deels uit de uitlaat. Een elektrische auto kent geen uitlaatgassen.
De meeste fijnstof voor autorijden komt niet uit de uitlaat. Deze fijnstof komt vrij bij de productie van brandstof (benzine, diesel) of elektriciteit en door slijtage: van de banden, remmen en het wegdek. De slijtage van het wegdek en de verspreiding van stof op het wegdek is voor elektrische auto’s en brandstofauto’s hetzelfde.
Wat betreft de banden en de remmen wordt vaak gedacht dat een elektrische auto vanwege het zwaardere gewicht meer slijtage heeft en dus meer fijnstof uitstoot dan een brandstofauto. Dat klopt niet.

ook met grijs-groene stroom is elektrisch het groenst
De infographic toont de CO2-uitstoot bij 12.000 kilometer autorijden per jaar. Een auto die op stroom uit het stopcontact rijdt is goed voor 800 kilo CO2 en een auto op benzine voor 2300 kilo CO2.
De CO2-uitstoot is gebaseerd op de grijs-groene stroommix uit 2022 (C)2-emissiefactor 0,341 kg CO2 / kWh).
Omdat elektrische auto’s vooral regeneratief remmen, komt er fors minder stof vrij dan bij brandstofauto’s. Regeneratief remmen betekent dat de auto tijdens het remmen (op de motor) de accu oplaadt. Alleen als er lang en hard geremd wordt, worden de remschijven gebruikt en komt er fijnstof vrij. Bij een brandstofauto worden bij het remmen de remschijven in de meeste gevallen gebruikt en daarbij komt er meer fijnstof vrij.
De fijnstof van elektrische auto’s komt vooral door slijtage van de banden. Hoe snel banden slijten hangt van veel dingen af:
- Rijstijl
- Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt
- De bandenspanning van je banden
- Het type banden onder je auto
- Het gewicht van de auto.
Vaak zijn elektrische auto’s zwaarder dan vergelijkbare brandstofauto’s en slijten de banden daardoor wat sneller. Door de lagere fijnstofuitstoot bij het remmen, is de netto uitstoot alsnog lager dan een brandstofauto.
Geen stikstof uit de uitlaat
Elektrische auto’s hebben ook als voordeel dat er geen stikstofoxide (NOx) uit de uitlaat komt. Net als fijnstof is stikstofoxide slecht voor de luchtkwaliteit en gezondheid. Stikstof veroorzaakt smog en is slecht voor de natuur: bepaalde planten worden overwoekerd en insecten die afhankelijk zijn van die planten verdwijnen dan ook.
Tijdens de productie van stroom in de elektriciteitscentrale komt er wel stikstof vrij.
Accu en opladen

Een elektrische auto heeft een accu (batterij) die je moet opladen. Dat kan met een laadpaal thuis, bij jou in de buurt of onderweg. Bij de meeste laadpalen laad je een nieuwere elektrische auto in vijf uur voor zo'n 250 kilometer bereik op. Echt snél laden kan langs de openbare weg bij een snellaadpunt: daarmee is de accu in 30 minuten tot 80% vol. Je bent dan sneller weer onderweg, maar snelladen is wel slechter voor de levensduur van de batterij en is duurder dan een gewone laadpaal. Lees meer over het opladen van een elektrische auto. Thuisladen kun je met slimme apparatuur zo inrichten dat er maximaal gebruik wordt gemaakt van duurzame en goedkope stroom. Lees meer over slim laden van een elektrische auto.
Over de batterij van de elektrische auto zijn veel vragen: hoe groen is die eigenlijk? Voor de productie van de accu is energie nodig. Maar zelfs als je dat meerekent, is een elektrische auto beter voor het klimaat dan een auto op diesel of benzine. Er zijn ook kostbare grondstoffen nodig voor de accu, zoals lithium, grafiet en kobalt. Over de milieu-impact van de accu en de winning van deze grondstoffen, lees je meer op de pagina Accu en bereik.
Welk thuislaadpunt past bij jou?
Advies op maat Welk laadpunt past bij jou? Dat hangt af van jouw elektrische auto, gebruik en stroomaansluiting. Ontdek welk laadpunt geschikt is voor jou!Kosten elektrische auto
Een elektrische auto is een slimme investering, en goed voor de toekomst. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger ligt dan die van een brandstofauto, bespaar je op de lange termijn flink op gebruikskosten en stoot je veel minder CO2 uit. Dat komt doordat de auto’s efficiënter zijn: ze rijden zuiniger en hebben minder onderhoud nodig. Lees meer over de kosten van elektrisch rijden.
De overheid bepaalt per jaar hoeveel subsidie er beschikbaar is voor de aanschaf van elektrische auto's. Als de pot van een jaar op is, is het voor dat kalenderjaar niet meer mogelijk om subsidie aan te vragen. Hoeveel subsidie er nog beschikbaar is, check je op de site van RVO.
Vakantie met de elektrische auto
Een vakantie met de elektrische auto is goed te doen. Nieuwere modellen kunnen steeds vaker het extra gewicht van een caravan of fietsenrek aan. Daarnaast komen er steeds meer laadpalen in Europa bij. Desondanks is een beetje planning van je route, zodat je zeker weet dat je regelmatig langs laadpunten komt, verstandig.
Tips voor een vakantie met een elektrische auto lees je op Vakantie met de elektrische auto.
Hybride of volledige elektrische auto?
De afgelopen jaren zijn er veel hybride auto’s op de markt gekomen: auto’s die deels elektrisch rijden en deels op brandstof. Sommige hebben een stekker (plug-in hybrides en range-extenders), andere alleen een kleine elektromotor die ‘meehelpt’ en die wordt opgeladen met energie die vrijkomt bij het remmen (bijvoorbeeld de Toyota Prius). Hybride auto’s hebben zeker klimaatvoordeel ten opzichte van gewone benzineauto’s of diesels: ze stoten minder CO2, stikstofoxiden (NOx) en fijnstof uit. Maar ze scoren slechter dan volledig elektrische auto’s.
Veelgestelde vragen over de elektrische auto
Meer informatie
- Een objectieve vergelijking van elektrische auto’s die nu en straks op de markt zijn, vind je op EV-database.nl. Je vindt er ook informatie over modellen die niet meer worden gemaakt, maar wel op de tweedehands markt te koop zijn.
- Op Laadpastop10.nl vind je informatie over de verschillende aanbieders van laadpassen.
- Andere geïnteresseerden in elektrisch rijden ontmoeten of een vraag stellen aan een helpdesk? De Vereniging Elektrische Rijders heeft een helpdesk voor vragen en een Facebook-groep om ervaringen uit te wisselen.
Anderen keken ook naar
Wat kost een elektrische auto?
Een elektrische auto is een slimme investering, en goed voor de toekomst. Hoewel de aanschafprijs vaak hoger ligt dan die van een brandstofauto, bespaar...
Accu en bereik elektrische auto
Een elektrische auto heeft een accu, die de stroom levert om mee te rijden. De accu bepaalt voor een groot deel hoe ver je met de elektrische auto kunt...
Subsidie elektrische auto
Van 2020 tot 2025 was er subsidie voor de aanschaf van nieuwe en gebruikte elektrische auto’s beschikbaar. Aanvragen was mogelijk tot en met 27 december...