Houtwormen

Houtwormen zijn de larven van bepaalde kevers die hout eten. Je voorkomt aantasting door houtwormen als je het hout beschermt met verf, was of beits.

Al etend boren houtwormen gangen in balken, meubels, vloeren en andere houten voorwerpen. Professionele bestrijders zien aan de grootte van de gaatjes en het boormeel om welke soort houtworm het gaat.

Tips tegen houtworm

  1. 01

    Behandel hout met een beschermende verf- of waslaag: kevers leggen hun eitjes bij voorkeur op onbehandeld hout.

  2. 02

    Verwijder aangetast hout en zet het zo snel mogelijk bij het grofvuil. Zo voorkom je dat de houtworm zich verspreidt.

  3. 03

    Als je hout koopt, controleer het dan op aantasting door houtwormen. Let vooral op hout dat langere tijd in een vochtige ruimte heeft gelegen.

  4. 04

    Gebruik bij chemische bestrijding alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb.

  5. 05

    Zijn vloeren, balken of grote houten voorwerpen aangetast, schakel dan een professionele bestrijder in. Als je in een huurhuis woont, zijn de kosten hiervan voor de eigenaar.

Bescherm hout goed

Goed onderhouden hout is weinig vatbaar voor houtwormen en schimmels. Verf, lak, vernis of beits je hout daarom regelmatig en zet vloeren in de boenwas. Veel houtaantastende insecten zijn dol op vochtig, schimmelig hout. Je kunt voorkomen dat er vocht in het hout trekt door te zorgen voor goede ventilatie in huis en door lekkages op tijd te verhelpen. Kwetsbare plekken zijn onverwarmde ruimtes waarin het hout direct op koude, vochtige steen rust. Wat helpt, is een laagje kurk tussen de steen en het hout.

Preventief behandelen: alleen als het echt moet

Balken kunt je preventief laten behandelen met chemische bestrijdingsmiddelen, maar deze middelen zijn belastend voor het milieu. Kies daarom alleen voor deze optie als de balkenconstructie gevaar loopt en er geen alternatief is. Geïmpregneerd hout heeft dezelfde bezwaren: de bestrijdingsmiddelen waarmee dit hout is behandeld, zijn giftig. Als je geïmpregneerd hout koopt, let dan op het KOMO-keurmerk. Dit is zo behandeld, dat de bestrijdingsmiddelen niet snel in het milieu terecht zullen komen.

Zit er nog wel houtworm in?

Soms zijn de gaatjes oud en is de houtworm allang vertrokken. Check dan ook of de worm in het hout actief is, voordat je aan bestrijding denkt. Nieuwe houtwormgaatjes zijn herkenbaar aan de schone, lichtgekleurde binnenkant. Twijfel je, vul de gaatjes dan met bijenwas. Zo herken je vers geboorde gaatjes beter. Boormeel betekent niet per se dat er nog houtwormen zijn; dit kan ook uit de boorgangen tevoorschijn komen door trillingen.

Boktor. Houtwormen.
Houtwarm larven. Zit er nog wel houtworm in?
Houtwormlarve

Milieuvriendelijk bestrijden

Bij losse houten voorwerpen is chemische bestrijding onnodig. Je kunt kleine dingen zelf twee weken in de diepvries (-18 °C) of minstens een half uur in de oven (55 °C) leggen. Heeft de houtworm zich in meubels of andere grote voorwerpen genesteld, dan kunnen gespecialiseerde bedrijven dit voor jou doen. In containers krijgen de aangetaste objecten een behandeling met vrieskou, warmte, stikstof of CO2.

Bestrijding met warmte

Grootschalige warmtebehandeling is ook een effectieve methode als het constructiehout in een gebouw flink is aangetast. Dit moet wel door een professioneel bedrijf gebeuren. Voordeel is dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen aan te pas komen en dat de constructie niet vervangen hoeft te worden. Nadelen zijn dat deze behandeling veel energie, tijd en geld kost en dat je de aangetaste kamers enkele dagen niet kunt bewonen.

Chemische bestrijding

Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van houtwormen? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing.

Vergroot afbeelding
Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen houtwormen zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van de plaag? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.