Eten en drinken
Alles over duurzaam eten
Wat we eten heeft een groot effect op het milieu. Hoe zorg je ervoor dat die impact op het klimaat minder wordt? Krijg tips voor een duurzamer dieet en een klimaatvriendelijke keuken.
Milieubewust eten
Eet je vlees, vis of vega? Koop je groenten en fruit in het seizoen? Op je bord kun je allerlei keuzes maken die goed zijn voor het milieu. Milieu Centraal...
Voedselverspilling
In Nederland gooien we ruim 33 kilo eten per persoon weg per jaar. Daarnaast gieten we ook nog eens zo'n 65 liter drinken door de gootsteen. Zonde voor...
Topkeurmerken: Check het Plaatje
De plaatjes en praatjes vliegen je om de oren in de supermarkt. Met de 12 topkeurmerken voor voeding wordt bewust boodschappen doen een stuk makkelijker....
Drinken
Wat je drinkt maakt uit voor het milieu. Drank veroorzaakt bijna een kwart van de klimaatbelasting van al onze voeding. En net als bij eten kun je ook...
Tropische producten
Koffie, thee en chocolade komen allemaal uit landen met een tropisch klimaat. In die landen spelen andere milieuproblemen en –regels dan in Nederland....
Veelgestelde vragen over duurzame voeding
Milieu Centraal krijgt regelmatig vragen over duurzaam eten en drinken. Op welke keurmerken kun je letten in de winkel? Welke milieu-impact heeft landbouw?...
Eten en drinken in het kort
In de winkel, keuken en op je bord kun je veel milieubewuste keuzes maken. Ga je voor plantaardige of dierlijke eiwitten? Je bent goed bezig voor het milieu als je meer groente en fruit eet en minder vlees en zuivel. Vlees heeft een grote impact op het milieu. Daarnaast kun je ook op andere dingen letten zoals je keuzes voor drinken, groente en fruit of waar producten vandaan komen zoals tropische gebieden.
Kijk in de supermarkt naar keurmerken. Die vertellen je hoe duurzaam een product is gemaakt. Let ook op de verpakkingen zelf: per product verschilt het of een verpakking overbodig is of niet. Verspillen is zonde, dus koop niet te veel en kook op maat. Bewaar je eten in de koelkast op 4 graden, dan blijft het langer goed. Zo gooi minder eten weg en is er minder voedselverspilling.