Tropische producten
De milieuimpact van tropische producten
Producten zoals koffie en chocolade komen uit landen met een (sub)tropisch klimaat. In deze gebieden heb je te maken met andere milieuproblemen dan in...
Cacao
In Nederland eten we jaarlijks ongeveer 3 kilo chocola per persoon. De tropische vrucht cacao is een onmisbaar ingrediënt voor chocola en komt vooral uit...
Soja
Soja is niet alleen voor vegetariërs. Het zit namelijk ook in veevoer en voer voor kweekvis. Voor je vlees, ei, zuivel of vis is indirect veel meer soja...
Palmolie
Wat hebben koekjes, pizza en zeep met elkaar gemeen? Er zit vaak palmolie in. De olie van de palmvrucht is een veelzijdig ingrediënt en brengt per hectare...
Vruchtensap
Een versgeperste sinaasappelsap bij het ontbijt of een koud glas cola op een feestje. Gemiddeld drinken we in Nederland 2 glazen sap en 12 glazen fris...
Thee
In Nederland drinken we gemiddeld 2 koppen thee per dag. De blaadjes voor je thee komen van theestruiken die groeien in gebieden met een tropisch of subtropisch...
Koffie
Als je 4 koppen koffie per dag drinkt zit je op het Nederlandse gemiddelde, daarvan zetten we er 3 thuis. Wereldwijd wordt steeds meer koffie gedronken...
Hoe vet slim ben jij? Doe de quiz
Wat weet jij eigenlijk over palmolie? In welke producten kom je deze olie tegen en wat zijn de voor- en nadelen? Test je kennis met deze quiz en kom erachter...
Tropische producten in het kort
Koffie, thee, chocolade, soja, palmolie en sommige groente- en fruitsoorten. Allemaal voorbeelden van producten die uit tropische gebieden komen. Deze soort tropische producten komen uit gebieden met eigen milieuproblemen en -regels. Zo speelt ontbossing, verlies van biodiversiteit en erosie een rol bij de productie van deze producten. Ook spelen er andere problemen rondom arbeid en eerlijke handel.
Als je tropische producten koopt kun je op keurmerken letten en organisaties steunen die zich inzetten voor eerlijke handel en productie.