Drinkwater besparen

vrouw met douchetimer bij douche in badkamer
Huishoudens gebruiken bijna driekwart van het drinkwater in Nederland. De vraag naar drinkwater neemt toe, terwijl er minder waterbronnen beschikbaar zijn voor schoon drinkwater. Het is daarom belangrijk om zuinig om te gaan met drinkwater. Ontdek hier handige tips om drinkwater te besparen. 

De Nederlandse drinkwaterwinning staat onder druk. Drinkwaterbedrijven hebben moeite om altijd genoeg schoon drinkwater uit de kraan te laten komen. Dat komt door meerdere dingen. Zo wonen we met steeds meer mensen in Nederland en er is veel water nodig om de economie draaiende te houden. Bovendien nemen hete en droge periodes toe door klimaatverandering, waardoor er in de zomer vaker sprake is van een piekvraag.

Tegelijkertijd neemt de beschikbaarheid van af. Dit zijn waterbronnen waaruit drinkwater gemaakt wordt. Het veranderende klimaat zorgt ervoor dat er niet altijd meer voldoende zoet water beschikbaar is. Ook raken drinkwaterbronnen steeds meer vervuild. Het proces van water winnen, zuiveren en verspreiden kan problemen veroorzaken zoals minder grondwatervoorraad, verdroging en verzilting.

Zo'n 60 procent van het drinkwater komt uit grondwater: dit is regen- en rivierwater dat door de bodem naar grotere diepte is gezakt. De rest van het drinkwater komt uit oppervlaktewater (zoals rivieren en meren).

Tips om drinkwater te besparen

  1. 01

    Wees je bewust van je watergebruik en ga zuinig om met drinkwater. Dat kan al met kleine aanpassingen van je dagelijkse gewoonten: zet bijvoorbeeld de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. 

  2. 02

    Controleer je leidingen en kranen regelmatig op lekkages. Repareer lekkende leidingen zo snel mogelijk. Een druppelende kraan die tien druppels per minuut lekt lijkt weinig, maar verspilt al snel 5 liter per huishouden per dag. 

  3. 03

    Douche maximaal 5 minuten: een douchetimer kan je daarbij helpen.

  4. 04

    Douche minder vaak. Was je je twee keer per week bij de wastafel? Dan bespaar je al flink wat drinkwater. 

  5. 05

    Kies voor een waterbesparende douchekop en níet voor een regendouche.  

  6. 06

    Verklein de stortbak van je toilet als je nog een grotere stortbak hebt. Ga je het toilet verbouwen? Kies dan direct voor een waterbesparende toiletpot. 

  7. 07

    Was je kleding alleen als het echt nodig is en zorg dat de wastrommel vol is. Gebruik bij was die niet heel vies is het eco-programma. Dit bespaart drinkwater én energie. 

  8. 08

    Gebruik je de vaatwasser? Zet je vaatwasser dan vol en kies voor het eco-programma. Ja kan ook een waterbesparende kraan nemen. 

  9. 09

    Gebruik regenwater voor de planten in je tuin. Vang regenwater bijvoorbeeld op met een regenton. Geef je tuin het liefst één keer per week veel water in plaats van elke dag een beetje. Geef planten in de ochtend water en niet op het warmste moment van de dag.  

  10. 10

    Ga je verbouwen of koop je een nieuwbouwhuis? Ook dan kan je met de aanleg van waterleidingen rekening houden met drinkwaterbesparing.

infographic met tips om water te besparen
Vergroot afbeelding

Hoe komen we aan deze getallen? Bekijk hier de

  • Waterbesparende douchekop: besparing in vergelijking met een standaard douchekop. Hier bespaart heel het huishouden direct water mee.
  • Kraan uitzetten bij tandenpoetsen: besparing als je een beker gebruikt in plaats van de kraan twee keer op een dag twee minuten te laten lopen tijdens het tandpoetsen.
  • Maximaal 5 minuten douchen: besparing in vergelijking met gemiddelde douchetijd van 7,4 minuten met een standaard douchekop.
  • Gebruiken van kleine spoelknop (3 liter): besparing in vergelijking met altijd de grote spoelknop (6 liter) gebruiken.
  • Gebruiken van eco-programma van wasmachine: besparing als altijd het eco-programma wordt gebruikt in plaats van het standaard katoenprogramma.
  • Planten in de ochtend water geven: besparing tijdens dagen van 25 à 30 graden bij water geven in een groene tuin van 70 m2 aan de wortel in de ochtend vs. overdag, zodat er geen water van het oppervlak verdampt.

Drinkwatergebruik in Nederland

In 2021 gebruikte een Nederlands huishouden gemiddeld 129 liter drinkwater per persoon per dag. Hiervan gebruiken we ruim 40 procent voor het in bad gaan en douchen met warm water. De overige 60 procent gebruiken we voor het toilet (24 procent), de was (13 procent) en andere activiteiten zoals de afwas, koken en water drinken. Het kabinet wil het drinkwatergebruik in 2035 terug hebben gebracht naar 100 liter per persoon per dag.

Hoeveel drinkwater gebruik jij?

Om een schatting te maken van je dagelijkse drinkwatergebruik, kun je eenvoudig een berekening doen:

1. Bekijk op je jaarrekening hoeveel liter drinkwater je jaarlijks gebruikt. Dit wordt aangegeven in kubieke meters (1 m³ = 1000 liter) of direct in liters.

2. Deel vervolgens het aantal liter door het aantal personen in je huishouden en door 365 dagen. Zo krijg je een beeld van het watergebruik, uitgedrukt in liter per persoon per dag.

Wist je dat... Met een watermeter kan je beter inzicht krijgen in je eigen drinkwaterverbruik. Dit apparaatje installeer je op je analoge watermeter. Vervolgens kan je via een app je drinkwaterverbruik bijhouden.

Waterbronnen in Nederland 

In Nederland wordt drinkwater gemaakt van grondwater (60%) en oppervlaktewater (40%). In het oosten van het land wordt vooral grondwater gebruikt: dit is regen- en rivierwater dat door de bodem naar grotere diepte is gezakt. In het westen wordt vooral oppervlaktewater gebruikt (zoals rivieren en meren). Deze drinkwaterbronnen staan allebei steeds meer onder druk. Wees daarom zuinig met drinkwater, waar je ook woont in Nederland.

vrouw spoelt mond na tandenpoetsen met glas water in badkamer

Manieren om drinkwater te besparen

Wees je bewust van je watergebruik en ga zuinig om met drinkwater. Dat kan al makkelijk met kleine handelingen: zet bijvoorbeeld de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Zo bespaar je al snel 22 liter per persoon per dag. Er zijn ook grotere maatregelen die je kan nemen om drinkwater te besparen. Bekijk de tips hieronder waarmee je op verschillende manieren drinkwater bespaart.