Ook dit is circulair

In een circulaire economie draait het erom dat we slim omgaan met onze spullen. Dat doen we door producten en materialen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. In plaats van spullen nieuw te kopen en weg te gooien, gebruiken we ze zo vaak en zo lang mogelijk. Delen we ze met anderen. Of repareren we ze als ze kapot zijn. En zijn ze niet meer te maken? Dan gooien we ze op juiste manier weg om te recyclen. Zo maken we optimaal gebruik van wat er al is, en zorgen we voor minder afval én verspilling van grondstoffen. Bovendien is het vaak een stuk goedkoper.
Zo ga je slim om met je spullen
Oude meubels kun je vaak nog ontzettend goed opknappen. Bijvoorbeeld door het opnieuw te schuren, een likje verf te geven of de handvaten te vervangen. Zo hoef je niks nieuws te kopen en bespaar je grondstoffen. Beter voor de aarde én je portemonnee.
Delen is het nieuwe hebben. Heb je iets nodig wat je weinig gebruikt? Ga eerst eens langs bij vrienden of buren. Bekijk ook handige deelinitiatieven om vaker te delen, lenen, ruilen en huren.

Een refurbished apparaat is zo goed als nieuw maar vaak wel goedkoper in aanschaf dan een nieuw product. Dat komt doordat ze (meestal) eerder zijn gebruikt. Voordat ze opnieuw worden verkocht, worden ze eerst door een bedrijf helemaal leeggemaakt, schoongemaakt en gecontroleerd. Hierdoor is het net alsof je een nieuw apparaat koopt. Koop je een apparaat met het Keurmerk Refurbished? Dan heb je ook nog eens 2 jaar garantie. Het enige verschil: er zijn minder waardevolle grondstoffen voor nodig, en je draagt bij aan minder afval!
Koop niets nieuws, maar combineer je eigen items tot een nieuwe look. Veel mensen denken dat ze niets hebben, terwijl hun kledingkast overvol zit. De oplossing: ga schatgraven in je eigen kast. Haal alles eruit, zodat je ook de items vindt die helemaal achterin de kast waren beland. Zo vind je nog iets! Bonustip: maak meteen foto's van je nieuwe combinaties, zodat je ze niet vergeet.
Heb je wat extra hulp nodig om creatiever te worden met de kleding die je al hebt?
Bijvoorbeeld hout, een deurklink, dakpannen of tuintegels. Dat is net zo bruikbaar als nieuw materiaal, maar vaak een stuk goedkoper én ook nog eens duurzamer. Want je bespaart op de productie van nieuwe bouwmaterialen en beperkt je bouwafval.
Let op: dit geldt niet voor alle materialen. Zoek in de buurt, want als je er ver voor moet rijden belast je het milieu.
Een cadeau hoeft niet nieuw te zijn. Sterker nog, een mooie ervaring of bijzonder cadeau zorgt voor langer plezier. Geef daarom iets unieks cadeau zoals een uitje, iets zelf gemaakts of iets tweedehands. Bekijk alle tips voor duurzame cadeaus in de Groene geefgids.
Kijk ook eens op
Circulair: leven zonder afval
De term circulair hoor je steeds vaker. Maar wat betekent het? Hoe kun jij zelf circulaire keuzes maken? En waarom is het zo belangrijk? Milieu Centraal...
Tweedehands
Een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies: tweedehands is vaak je beste keuze. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu. Met vintage...
Duurzaam delen en geven
Delen heeft de toekomst! Wanneer je spullen zoals een hogedrukspuit, babybadje of auto deelt, scheelt dat voor het milieu en je portemonnee. Ook online...