Tips voor het organiseren van een kledingruil

Je hebt vast wel een blouse, broek of trui die je nooit meer draagt. Vaak kun je anderen blij maken met dit soort ongebruikte kleren – en anderen jou. Dus duik je kast in, verzamel je vrienden, buren of collega's en… swap till you drop! Bekijk 5 tips voor een succesvolle kledingruil.

Voordelen van een kledingruil

Gezellig, goed voor je banksaldo én beter voor het milieu. Want als mensen minder nieuwe kleren kopen, hoeft er ook minder kleding geproduceerd te worden.

Vergroot afbeelding

5 tips voor een succesvolle kledingruil

Handig om te hebben

  • Kledingrekken of tafels om de kleding uit te stallen
  • Passpiegel
  • Kamerscherm of een aparte pasruimte 

1. Neem goed spul mee

Neem kleding mee die schoon en in goede staat is. Ruilen is het leukst als er ook echt iets te ruilen is. Weinig mensen worden warm van een uitgescheurde broek of een T-shirt vol gaatjes. Zijn er mensen bij die handig zijn met het repareren en pimpen van oude kleding? Dan kun je wel afspreken om ook oudere kledingstukken mee te nemen. Bepaal daarom wat ‘in goede staat’ voor jou betekent en zet dit in de uitnodiging.  

Bedenk daarnaast wat voor soort kleding je wilt ruilen. Maakt het uit van welke winkel de kleding is? Ruilen jullie alleen merkkleding? Wil je ook lingerie, schoenen, accessoires en sportkleding ruilen? Is er een thema waar alles binnen moet vallen, zoals ‘voorjaar’ of ‘kerst’? Bepaal (samen) wat welkom is. 

Schone en goede kleding mee kledingruil

2. Niet te veel, niet te weinig

Bepaal vooraf een minimum en maximum aantal kledingstukken per persoon. Zo voorkom je dat er te weinig te ruilen valt of juist een onoverzichtelijke berg kleren ontstaat.

Zelfde aantal kleren mee kledingruil

3. Bepaal de groepsgrootte

Tussen de vijf en vijftien werkt vaak goed: dan is er genoeg kleding om te ruilen en houd je makkelijk overzicht. Wil je het groter en professioneler aanpakken? Dat kan ook! In dat geval kun je ervoor kiezen om een grotere plek af te huren. 

Er zijn veel locaties om een kledingruil te houden: van cafés tot buurthuizen. Maar het kan ook thuis met je vaste vriendengroep of op kantoor met collega's. Jouw ideale plek hangt af van je thema (als je dat hebt) en natuurlijk van het aantal gasten. 

Zodra je de locatie hebt gekozen, kun je je fantasie de vrije loop laten. Organiseer je de kledingruil thuis? Richt dan je slaapkamer in als pashokje. Zit je op een andere plek? Dan kun je bijvoorbeeld met kamerschermen pasruimtes maken. Een passpiegel en voldoende licht is altijd handig. En komen er creatievelingen? Dan is het leuk om een naaimachine neer te zetten. 

Groepsgrootte kledingruil

4. Verdeel de ruil in rondes

Het kan slim zijn om de kledingruil te verdelen in rondes. Zo zorg je ervoor dat het netjes verloopt. Bijvoorbeeld: in de eerste ronde mag iedereen de meegebrachte kleding bekijken. In de tweede ronde kun je dan de kledingstukken passen. En in de derde ronde begint het echte kiezen van je ‘nieuwe’ items. Zo heeft iedereen genoeg tijd om rustig te kijken, passen, kiezen en verdelen. 

Het is ook leuk om na te denken over de presentatie. Heb je tafels nodig om kleding neer te leggen of wil je ze ophangen aan kledingrekken? Verzamel dan genoeg hangers en rekken. En hoe wil je de kleding sorteren? Je kunt bijvoorbeeld categoriën maken per type kledingstuk, maat of kleur.  

Passpiegel kledingruil

5. Eerlijk zullen we alles delen

Bespreek vooraf de spelregels. Wat als meerdere mensen hetzelfde kledingstuk mooi vinden? Wie mag dan met welke kleding naar huis? Het kan handig zijn om af te spreken hoe je de populaire kledingstukken gaat verdelen. Op grotere evenementen is er soms de regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Maar bij kleinere ruilfeestjes is het prettiger om met elkaar te overleggen. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd nog loten of dobbelen. 

Aan het einde van de ruil blijft er vaak wat kleding over. Spreek samen af wat je daarmee doet. Neemt iedereen zijn eigen kledingstukken weer mee naar huis? Bewaar je het voor een volgende ruil? Of maak je er liever een ander blij mee? Breng ze dan naar de kringloop of tweedehands winkel of lever het in bij een textielbak. 

Dobbelstenen kledingruil

Heb jij een succesvolle kledingruil achter de rug? Deel je ervaringen en foto’s en maak ook anderen enthousiast. Hoe meer kleding we ruilen in plaats van kopen, hoe beter voor het milieu.

Kettingkledingruil

Zelf doen Wanneer je een tas krijgt haal je eruit wat je leuk vindt, en stop je er in wat je door wilt geven aan de volgende in je buurt. Clothingloop in je buurt