Kies Refurbished
Refurbished is niet hetzelfde als gebruikt of tweedehands. Een refurbished product is vaak professioneel gereviseerd: het is gecontroleerd, schoongemaakt en (indien nodig) gerepareerd. Vaak worden onderdelen, zoals de batterij of behuizing, vervangen zodat het product weer goed functioneert. Vervolgens wordt het apparaat weer als nieuw aangeboden en meestal met garantie verkocht. Een refurbished laptop of telefoon is daarom eigenlijk weer als nieuw.
Een refurbished telefoon of laptop is ook een stuk duurzamer en beter voor het milieu. Dit komt doordat een groot deel van de binnenkant van je refurbished apparaat niet opnieuw gemaakt hoeft te worden. Aan de binnenkant zit het Om dit te maken is veel energie nodig en er komt veel CO2 bij vrij. Het is ook een onderdeel dat vaak lang mee gaat. De accu en display van je apparaat gaan juist weer sneller kapot, maar het maken van deze onderdelen heeft minder impact op het milieu. Een refurbished apparaat benut dus veel beter de levensduur van alle onderdelen.
het moederbord is de kern van je telefoon zoals de printplaat, de processor en de geheugenchip.
4 tips voor het kopen van een betrouwbaar refurbished apparaat
Ben jij bang voor een miskoop? Voorkom een tegenvaller en lees hieronder waar je op kan letten als je een refurbished apparaat koopt.
-
01
Bedenk voordat je een refurbished telefoon of laptop aanschaft welke functies je belangrijk vindt. Op die manier voorkom je dat je voor een model kiest met functies die je niet nodig hebt. Hiermee bespaar je energie en bovendien ben je goedkoper uit.
-
02
Doe een prijzenonderzoek. De prijs van een refurbished telefoon of laptop is lager dan de prijs van een nieuw apparaat, maar de prijzen verschillen per aanbieder. Voorkom dat je teveel betaalt en vergelijk altijd meerdere aanbieders voordat je een apparaat aanschaft.
-
03
Kies bij voorkeur voor een apparaat met het Keurmerk Refurbished. Vind je geen apparaat met dit keurmerk? Lees dan hier waar je op kan letten om te zorgen dat je geen miskoop doet.
-
04
Controleer het apparaat bij ontvangst. Wanneer je je apparaat ontvangt, heb je nog 14 dagen om het terug te sturen als je niet tevreden bent. Controleer het apparaat op: de kwaliteit van de batterij, gebruikssporen, de werking van het scherm, speakers, poortjes voor de oplader en de sim-kaart. Controleer ook of het apparaat verbinding kan maken met Wi-fi en het mobiele netwerk.
Bereid je aanschaf goed voor
Als je je goed voorbereidt voordat je een refurbished apparaat aanschaft, is de kans kleiner dat je een miskoop doet. Vraag jezelf daarom van tevoren af welke functies je belangrijk vindt op een apparaat en stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: wil ik een goede camera of een groot beeldscherm? Moet mijn telefoon lang kunnen werken op één batterijlading? Heb ik een laptop nodig voor zware taken of alleen voor het surfen en streamen? Vergelijk ook de prijzen van verschillende aanbieders. Als vuistregel kun je gebruiken: een refurbished laptop moet tenminste 5-10% goedkoper zijn dan een nieuw exemplaar. Voor een refurbished telefoon kan dat zelfs 35-40% goedkoper zijn.
-
Kwaliteitscontrole: Om voor het Keurmerk Refurbished in aanmerking te komen, moet een bedrijf het refurbished apparaat op meer dan vijftig punten controleren. Bedrijven die het Keurmerk Refurbished dragen, inspecteren zowel de hardware als software grondig. Belangrijke onderdelen zoals de accu en het scherm worden standaard gecontroleerd en indien nodig vernieuwd. Aan de hand van een uitgebreide checklist kijkt de refurbisher onder meer naar het besturingssysteem, de touch-functies, de cameralens, de microfoon en de werking van de connecties (Wifi en bluetooth). Daarnaast moet de batterij ook een minimale capaciteit hebben van 85 procent. Kortom: de eisen liggen hoog. TÜV Nederland voert als onafhankelijk certificatie-instituut technische audits uit bij de deelnemende bedrijven om het hoge kwaliteitsniveau te waarborgen.
-
Garantie & Service: De garantie die aanbieders van apparaten met het Keurmerk Refurbished geven, gaat verder dan de garantie op nieuwe toestellen. Batterij en accessoires vallen standaard onder de 2 jaar garantie van het keurmerk.
-
Financiële stabiliteit: Bedrijven die het Keurmerk Refurbished dragen worden financieel doorgelicht. Dit zorgt ervoor dat keurmerkhouders solide zijn. Zij moeten niet alleen voldoen aan strenge kwaliteitseisen maar ook aan strikte financiële voorwaarden. EDR Credit Services (onderdeel van DAS) toetst of de deelnemende bedrijven financieel solide zijn. Zij beoordelen onder meer de solvabiliteit, vermogenspositie, omzet, resultaat, leverancierservaringen en kredietfaciliteiten van bedrijven die het keurmerk dragen. De financiële stabiliteit van een refurbished aanbieder is belangrijk omdat de aanbieder de service & garantieregeling van 2 jaar niet kan naleven als deze in financiële problemen komt en failliet gaat.
Aanbieders Keurmerk Refurbished
De volgende bedrijven bieden ICT-apparaten met Keurmerk Refurbished:
Geen keurmerk? Check dit dan!
Lukt het niet om een refurbished apparaat te vinden met het Keurmerk Refurbished? Check dan altijd:
- De kwaliteitsklasse: Meestal geeft een aanbieder van refurbished telefoons en laptops ook aan in welke staat het apparaat is. Het apparaat kan bijvoorbeeld 'zichtbaar gebruikt', 'licht gebruikt' of 'zo goed als nieuw' zijn. Een apparaat dat wordt aangeboden als 'licht gebruikt' zal goedkoper zijn, maar ook meer gebruikssporen (zoals krasjes of deukjes) hebben dan een apparaat dat als 'zo goed als nieuw' wordt aangeboden.
-
De softwareondersteuning: Fabrikanten van telefoons brengen, tijdens de eerste jaren dat een apparaat op de markt is, regelmatig updates uit om te zorgen dat het apparaat goed blijft werken. Kijk of je kunt achterhalen tot wanneer de software actueel wordt gehouden op de telefoon die je graag wil aanschaffen.
-
De garantie: Niet iedere leverancier van refurbished apparaten geeft evenveel garantie. Kies bij voorkeur voor een leverancier die 2 jaar of langer garantie geeft.
-
De kwaliteit van de batterij: De batterij van een laptop of telefoon gaat achteruit door gebruik. Een batterij van lage kwaliteit loopt sneller leeg dan een batterij van hoge kwaliteit. Sommige aanbieders garanderen een batterijkwaliteit van minimaal 80% ten opzichte van een nieuwe batterij. Er bestaan apps waarmee je de kwaliteit van een batterij kunt testen.
-
De reputatie van de aanbieder: Niet iedere aanbieder van refurbished apparaten staat even goed bekend. Overweeg je in zee te gaan met een bepaalde aanbieder? Kijk dan eerst naar de reviews van de aanbieder. Je kunt ook letten op keurmerken voor webshops, zoals zoals 'thuiswinkel waarborg', 'Webshop keurmerk', 'Webwinkelkeur', 'Trusted Shops' of 'Qshops keurmerk'.
Veel gestelde vragen refurbished apparaten
Bekijk hier het antwoord op de meeste gestelde vragen over refurbished apparaten.
Duurzaam omgaan met je telefoon
Zo lang mogelijk met een telefoon doen is de duurzaamste keuze. De productie van een nieuwe smartphone veroorzaakt namelijk het grootste deel van de klimaatimpact....
Duurzaam omgaan met je desktop, laptop en tablet
Desktops, laptops en tablets zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Door zo lang mogelijk met je apparaten te doen en ervoor te zorgen dat...
Batterijen en accu's
Steeds meer apparaten hebben een accu of batterijen. Het belangrijkste milieu-advies: lever batterijen en accu’s na gebruik gescheiden in. De meeste materialen...