Circulair: leven zonder afval

Het woord ‘circulair’ betekent dat iets rondgaat en niet stopt. Het gaat vooral over het gebruiken en opnieuw gebruiken van grondstoffen. Het idee is dat oude spullen steeds weer nieuwe spullen worden. Zo zorgen we ervoor dat er bijna geen afval overblijft dat weggegooid of verbrand moet .
Onze economie is nu grotendeels lineair: we maken en kopen onnodig veel nieuwe spullen. Daar hebben we steeds nieuwe grondstoffen voor nodig en het levert veel afval op. In een circulaire economie gaan we slim om met grondstoffen, zodat er zo min mogelijk afval ontstaat. Dit doen we door minder nieuw te kopen, spullen langer te gebruiken en materialen opnieuw te gebruiken. Helemaal circulair leven zonder afval is nu nog moeilijk. Dat komt omdat er nog veel moet gebeuren om alle materialen en grondstoffen herbruikbaar te maken. Kijk daarom hoe je slimme keuzes maakt en zo min mogelijk afval veroorzaakt.
De gemiddelde Nederlander gooit elk jaar ongeveer 490 kilo afval weg. Stel je eens voor dat je al die kilo’s afval kan voorkomen. Dat is nóg beter voor het milieu dan afval recyclen. Door minder afval weg te gooien bespaar je namelijk grondstoffen en energie. Daarmee help je het klimaat. Bekijk hier de tips van Milieu Centraal die je afvalberg verkleinen.

De impact van kleding en spullen van een Nederlands huishouden
De verdeling van klimaatimpact op basis van een gemiddeld huishouden van 2,2 personen is als volgt:
Kleding: 25%
Inrichting: 13%
Huishoudelijke spullen: 16%
ICT: 15%
Persoonlijk welzijn: 11%
Recreatiespullen: 11%
Huisdieren: 7%
Gereedschap: 2%
Vragen over circulair
Wat kun je circulair doen?
Je kunt verschillende circulaire keuzes maken die zorgen voor minder afval én verspilling van grondstoffen: minder gebruiken, langer gebruiken en hergebruiken.
- Minder gebruiken betekent: spullen lenen, huren en delen. Koop alleen wat je écht nodig hebt en duurzaam is gemaakt.
- Langer gebruiken betekent: spullen onderhouden, repareren, opknappen, of tweedehands (ver)kopen, zodat je spullen langer meegaan.
- Hergebruiken betekent: spullen zo weggooien dat de materialen niet verloren gaan en iemand er iets nieuws mee kan maken.
Ga slim om met je spullen
In een circulaire economie gaan we slim om met onze spullen. Dat doen we door minder nieuw te kopen, langer met onze spullen te doen en zo veel mogelijk opnieuw te gebruiken. Zo zorgen we voor minder afval en verspilling van grondstoffen. Dat is beter voor het klimaat én je portemonnee. Benieuwd wat jij kunt doen?Klimmen op de R-ladder
De R-ladder geeft een uitgebreider overzicht van alle circulaire keuzes. De naam komt van de eerste letter van de Engelse woorden die horen bij een circulair systeem. Hoe hoger iets op de R-ladder staat, hoe beter voor het milieu omdat je zo de meeste grondstoffen bespaart. Hieronder lees je wat elke R betekent.

CHECKLIST: LANG LEVE JE SPULLEN DAT IS HET DOORGEVEN WAARD
Spullen kunnen langer me
Probeer wat stuk is te repareren
Maak een ander blij: verkoop, ruil of deel
Zo goed als nieuw:
Kijk eerst of je het kunt lenen
Maak van tweedehands je eerste keus
Consuminder: ga voor kwaliteit, vermijd miskopen en wegwerp
Van afval kun je wat maken:
Upcycle: maak van 2ehands iets nieuws
Gooi afval in de juiste bak voor hergebruik
Anderen keken ook naar
Duurzame kleding
Deze broek, die schoenen, dat jasje. Draag jij ook graag goede, mooie kleren? Wil je daar zo lang mogelijk van genieten? En probeer je tegelijkertijd het...
Delen is het nieuwe hebben
Delen is duurzaam. Wanneer je samendoet met spullen zoals een partytent, hogedrukspuit, babybadje of auto scheelt dat voor het milieu en in je portemonnee....
Duurzaam klussen en verbouwen
Ga je klussen of plan je een grote verbouwing? Dan kun je op tal van punten rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je nieuwe keuken,...