Spullen en kleding

Ga je voor nieuw, repareren, tweedehands of leen je sommige producten? Bewust winkelen en consuminderen is goed voor milieu en klimaat. Waar kun je op letten? Milieu Centraal geeft tips om duurzaam om te shoppen.

Groene geefgids

Cadeau nodig? In de groene geefgids vind je allerlei suggesties voor duurzame cadeaus. Groene geefgids

Consumentenonderzoek circulaire ambachtscentra

Wist je dat kleding, fietsen en overige apparaten de meest gerepareerde spullen zijn? Lees het hele consumentenonderzoek circulaire ambachtscentra van Milieu Centraal.

Spullen en kleding consuminderen

Zo’n 12 % van de CO2 die een huishouden uitstoot, komt door nieuwe spullen en kleding. Door meer tweedehands te kopen, te delen, lenen en repareren maak...

Slimmer kleren kopen

Nederlanders kopen gemiddeld 50 nieuwe kledingstukken per jaar. Sommige van die kleren hangen jaren ongedragen in onze kast. Kijk of je meer tweedehands kleding kunt kopen. Of ruil, huur, lease of leen kleding. Bekijk onze tips voor het consuminderen van kleding.

Kies refurbished

Refurbished spullen zijn zo goed als nieuw maar wel goedkoper in aanschaf. Vind tips voor het kopen van een goed refurbished apparaat.

Hoe geef jij je kleren een nieuw leven?

Geef afgedankte kleding een nieuw leven en kies wat bij jou past: repareren, aanpassen, hergebruiken, cadeau doen, verkopen, ruilen of in de textielbak stoppen. 

5 tips voor een succesvolle kledingruil

Organiseer een kledingruil: gezellig, goed voor je portemonnee én goed voor het milieu.

Hoe zorg je goed voor je kleren?

Goed voor je kleding zorgen, is goed voor het milieu en je portemonnee. Bekijk onze tips om langer met je kleding te doen.

Alles over autodelen en huren

Staat jouw auto het grootste deel van de tijd stil voor je huis? Kies er dan voor om een auto te delen of huren. Dat is goed voor je portemonnee én voor het milieu.

Duurzame kleding

Deze broek, die schoenen, dat jasje. Draag jij ook graag goede, mooie kleren? Wil je daar zo lang mogelijk van genieten? En probeer je tegelijkertijd het...

Bewust winkelen in het kort

Onze spullen hebben impact op het klimaat. Al die spullen moeten worden gemaakt, en daar zijn grondstoffen en energie voor nodig. Denk dus goed na wanneer je iets nieuws wilt kopen. Heb je het echt nodig? Is het een cadeau? Soms kun je hele mooie dingen vinden in tweedehands winkels, zoals kleding! Ga je toch voor nieuw, let dan op keurmerken. Die kunnen je vertellen of een product duurzaam gemaakt is.

Sommige spullen gebruik je niet zo vaak of misschien maar één keer. Denk bijvoorbeeld aan gereedschap, speelgoed of zelfs een auto. Steeds vaker kun je zulke spullen huren of delen. Zo hoef je die spullen niet te kopen. Goed voor het milieu en je portemonnee. 

Milieuproblemen bij spullen en kleding kopen