Onderzoek: Lang leve je spullen
In opdracht van het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) heeft Milieu Centraal onderzoek gedaan naar de klimaat- en milieuimpact (in de vorm van CO2eq uitstoot en landgebruik) van vijftien uiteenlopende consumptiegoederen (van bank en bed tot aan wasmachine en mobiele telefoon) binnen de domeinen wonen en vrije tijd. Er is hierbij gekeken naar de klimaat- en milieuimpact onder de meest gangbare omstandigheden voor aanschaf, gebruik (en gebruiksduur) en afdanken. Deze cijfers zijn vervolgens vergeleken met de klimaat- en milieuimpact van hetzelfde product wanneer consumenten keuzes maken op de verschillende treden van de R-ladder zoals tweedehands aanschaf, reparatie of recycling. Op deze manier geeft dit onderzoek kwantitatief inzicht in de besparingen in klimaat- en milieuimpact die circulaire keuzes door consumenten kunnen opleveren. Het rapport met de resultaten van dit onderzoek is op 22 april 2022 gepubliceerd.
"Dit rapport laat zien dat circulair handelen voor een consument helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als je weet waar de grootste impact zit."Aniek Ivens, strategisch onderzoeker Milieu Centraal
Rapport Project milieudruk consumptie domein woning
Naast het domein wonen en vrije tijd is er tweede onderzoek gedaan dat ingaat op het domein woning. Ook dit deelonderzoek is uitgevoerd door Milieu Centraal in opdracht van het PBL. Het PBL startte het volledige onderzoek in 2021, met als doel inzicht te krijgen in het potentiële effect van circulair gedrag van Nederlandse consumenten op de totale milieu- en klimaatimpact van een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar.
Desktopversies (spreads)
Ook interessant om te lezen
Circulair: leven zonder afval
De term circulair hoor je steeds vaker. Bijvoorbeeld als het gaat over de circulaire economie, circulair bouwen, kringlooplandbouw of duurzaam leven. Maar...
Rapport: verkenning naar circulaire wijken
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat heeft Milieu Centraal gevraagd te onderzoeken welke handelingsperspectieven er voor het Rijk zijn om circulaire wijken te stimuleren.
Klimaatimpact in eigen hand
Door minder CO2-uitstoot te veroorzaken ben je goed bezig voor het klimaat. Ontdek wat de meeste impact heeft met behulp van de Klimaatklappers.