Tuineigenaren kopen weinig inheemse en biologische planten

Tuineigenaren vinden het belangrijk om te zorgen voor bijen, vlinders en andere insecten. Desondanks leggen zij vaak niet de link met inheemse en biologische planten die een gezonde leefomgeving creëren voor deze insecten. Zo zegt slechts één op de drie bewust biologische planten en één op de vier inheemse planten te kopen. Ook zijn erkende keurmerken onbekend bij de meeste consumenten. Dit blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door Motivaction, onder 1.015 Nederlandse tuineigenaren vanaf 18 jaar.

De resultaten zijn vandaag gepresenteerd bij de start van de Maand van de Groene Tuin. Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 80% van de Nederlanders planten kopen in het tuincentrum. Om de bekendheid over inheemse planten te vergroten, start Milieu Centraal samen met 75 tuincentra de actie ‘Tegel eruit, plant erin!’. Voor twee tuintegels ontvangen mensen twee inheemse planten cadeau. Daarbij vinden er tot en met 30 april door het hele land groene acties plaats. Meer informatie en een overzicht van alle groene acties is te vinden op www.maandvandegroenetuin.nl 

Slechts een kwart van de tuineigenaren kiest bewust voor inheemse planten

De Maand van de Groene Tuin, een initiatief van Milieu Centraal, start vandaag met extra aandacht voor inheemse en biologische planten. Inheemse planten ondersteunen bedreigde insecten zoals bijen doordat ze van nature in Nederland voorkomen. Veel reguliere planten bevatten bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor insecten zoals bijen, terwijl biologische varianten dat niet hebben.  

Driekwart (76%) van de tuineigenaren vindt het belangrijk om te zorgen voor een gezonde leefomgeving voor bijen, vlinders en andere insecten. Daarbij ziet 85% het belang in van deze insecten voor mensen. Ondanks deze positieve houding spelen bij de uiteindelijke keuze van planten vooral de prijs en het uiterlijk van de planten een rol (beiden 62%), gevolgd door of de plant goed groeit (52%) en weinig onderhoud vraagt (48%). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat mensen biologische en inheemse planten niet koppelen aan het zorgen voor een goede leefomgeving voor insecten. Slechts een derde (29%) van de tuineigenaren zegt dan ook bewust biologische planten en slechts een kwart (25%) zegt bewust te kiezen voor inheemse planten. Het daadwerkelijk koopgedrag ligt mogelijk lager.  

Een op de drie ‘tuint’ in logo’s

Een belangrijk obstakel voor de aanschaf van inheemse en biologische planten is een gebrek aan kennis. Veel tuineigenaren weten niet welke planten inheems zijn (44%) en denken dat deze planten moeilijker te vinden zijn (9%). Daarnaast is de kennis over bijbehorende keurmerken voor biologische planten laag: 53% weet niet dat er keurmerken bestaan en 34% heeft er wel van gehoord, maar weet niet welke keurmerken er precies zijn. Van de kleine groep (13%) die wél bekend is met keurmerken, let slechts 4% hier daadwerkelijk op bij de aanschaf van de planten. Ook worden logo’s van erkende keurmerken vaak verward met commerciële logo’s, die geen betekenis hebben en elke fabrikant op de verpakking mag zetten. Eén op de drie denkt ten onrechte van één of meer logo’s dat deze aangeven dat de plant biologisch is. Op Keurmerkenwijzer.nl kunnen mensen zien wat goede keurmerken zijn. 

Sanne Janssen, expert duurzaam tuinieren bij Milieu Centraal, benadrukt het belang van bewust kiezen: "Het is positief dat veel tuineigenaren willen bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor bijen, vlinders en andere insecten, maar ons onderzoek laat zien dat een gebrek aan kennis hen tegenhoudt. Door te kiezen voor inheemse planten met een keurmerk maak je je tuin niet alleen mooier, maar creëer je ook een waardevolle leefomgeving voor bijen, vlinders en andere insecten. Bovendien helpt een groene tuin bij klimaatadaptatie: hij blijft koeler in de zomer en kan beter omgaan met hevige neerslag.”  

Actie ‘Tegel eruit, plant erin!’

De meeste tuineigenaren kopen eens per half jaar (36%) of eens per jaar (27%) planten. Dit gebeurt vooral bij tuincentra (79%), gevolgd door kwekers (28%) of via buren en familie als cadeau (26%). Tijdens de Maand van de Groene Tuin worden tuinbezitters onder andere geïnspireerd om te kiezen voor inheemse planten met keurmerk.

Zo organiseert Milieu Centraal samen met 75 tuincentra de actie ‘Tegel eruit, plant erin!’. In ruil voor 2 tegels krijgen mensen 2 inheemse planten cadeau. Met deze actie hoopt Milieu Centraal dat mensen meer leren over inheemse planten en deze in de toekomst vaker kopen. Bovendien heeft het vervangen van tegels door planten meer voordelen. Een groene tuin is namelijk koeler in de zomer en kan beter omgaan met hevige neerslag.

Daarnaast organiseren partners verschillende acties in het hele land die aansluiten bij de doelstellingen van de Maand van de Groen Tuin. Zo rijden er op diverse plaatsen tegeltaxi’s rond, worden er lokaal tuinadviezen, workshops en lezingen gegeven, en zijn er verschillende winacties opgezet. Mensen maken bijvoorbeeld kans op een kleine tuinvijver, een bloemendak of een schetssessie met beplantingsadvies. Ook kunnen mensen een webinar volgen voor tips voor een hommelvriendelijke tuin. Kijk voor alle acties op maandvandegroenetuin.nl/acties.  

Over de Maand van de Groene Tuin

De Maand van de Groene Tuin staat volledig in het teken van het vergroenen van tuinen, balkons en straten. Dit onderwerp is onverminderd belangrijk. Een groene tuin biedt veel voordelen. In een groene tuin is het koeler in de zomer dan in een betegelde tuin en kan regenwater beter weglopen. Ook is een groene tuin goed voor vogels, insecten en andere dieren. En in een diverse, evenwichtige tuin krijgen plagen en onkruid minder ruimte.  

De Maand van de Groene Tuin is onderdeel van de coalitie ‘Een groener Nederland begint in je eigen tuin’. Deze coalitie zet zich in voor het ontstenen en vergroenen van tuinen. De coalitie organiseert gedurende het jaar drie landelijke campagnes die nauw op elkaar aansluiten: de Maand van de Groene Tuin in het voorjaar, het NK Tegelwippen gedurende het hele tuinseizoen, en Plant je mee, in het najaar.  

-- Einde persbericht --

Voor het inzien van het complete onderzoek, de factsheet over bijvriendelijke planten, extra beeldmateriaal, vragen of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met:  

Smith Communicatie  

Contactpersoon: Madelon de la Haije   

E: [email protected]   

T: 070-3614004 | 06-82321906