Officiële opening circulaire pop-upstore tijdens Week Zonder Afval
In 2050 wil Nederland een circulaire economie zijn, maar wat houdt dat in voor de consument? In een circulaire economie wordt niets verspild, bestaat afval niet en worden materialen telkens opnieuw gebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Hierin zijn consumenten een onmisbare schakel door in plaats van nieuw te kopen, te kiezen voor het repareren, delen en lenen van spullen of door tweedehands te kopen.
De Week Zonder Afval
De Week Zonder Afval is een initiatief van Milieu Centraal, georganiseerd in samenwerking met meer dan 40 partners. De Week laat consumenten zien wat zij zelf kunnen doen om hun eigen afvalberg en milieu-impact te verkleinen. Door heel Nederland zijn er verschillende activiteiten op touw gezet. Zo zijn diverse Repair Cafés extra geopend, worden in meer dan 35 steden Zero Waste wandelingen georganiseerd en organiseert the Substitute een online lunchsessie over een duurzaam interieur.
Ika van de Pas, directeur Milieu Centraal: 'De impact van onze spullen is enorm. Voor een mooiere wereld zetten we in op het langer gebruiken en koesteren van je eigen spullen. Veel spullen liggen ongebruikt in de kast. Geef spullen een tweede leven door ze weg te geven of naar de kringloop te brengen. Zo maak je iemand anders blij. De Week Zonder Afval laat zien dat er mogelijkheden te over zijn'.
Ervaar een circulaire wereld
In de pop-up store kunnen mensen kennis maken met verpakkingsvrij boodschappen doen en speelgoed en boeken komen ruilen. Vintage schatzoekers verkopen unieke vintage vondsten. Ook upcycled en tweedehands producten zijn te koop. Demonstraties inspireren bezoekers met concrete tips.
Partners van de Week
De week wordt mede mogelijk gemaakt door alle partners:
Alle kringloopwinkels, Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, Circulair Warenhuis, Circular Clockworks, Clothing Loop, Dik&Schil, Ecoliving, Gerrard Street, Het Goed, Greenjump, de Groene Stijl, Jafix, KaNS Centraal, Kartent, Klean Kanteen, de Kledingbibliotheken, Kringloopschat, Kusala, Leger des Heils ReShare, MaatschapWij, Nextdoor, NS, Peerby, Pieter Pot, Race Against Waste, Repair Cafés, Samen tegen Voedselverspilling, Seenons, the Substitute, Sustainable Fashion Giftcard, Swap Studio, Swip Swap, Sympany, Too Good To Go, Verdraaid Goed, Verspilling is verrukkelijk, Vintage Vedette, Vintage Verliefd, WAAR, WasbareluierWereld, Zero Waste Nederland, 52 weken duurzaam.