De toekomst is herbruikbaar
De negatieve invloed van herbruikbare verpakkingen en serviesgoed op het milieu is vele malen lager dan bij wegwerpartikelen. Vaak gooien mensen een wegwerpbekertje na één keertje gebruiken weg. Een koffiemok gebruikt men veel langer. Daardoor hoeven er in totaal minder van geproduceerd te worden. Dus hoewel er minder grondstoffen en energie nodig zijn om een plastic wegwerpbekertje te maken, is een aardewerken mok uiteindelijk toch duurzamer, wanneer deze langdurig gebruikt en milieubewust afgewassen wordt.
Was verstandig
Volgens Milieu Centraal is de beste manier om af te wassen in een volle, energiezuinige afwasmachine of met de hand. Het advies voor met de hand afwassen is om dit niet onder de stromende kraan te doen, maar in een teiltje. Ook de temperatuur van het water kan verschil maken. Sommige afwasmiddelen wassen ook met koud water goed schoon.
SUP uitgelegd
De SUP-regeling is in het leven geroepen om zwerfafval van plastic en plastic afval in zee tegen te gaan. Het eerste gedeelte ging van start in 2021. Toen kwam er een compleet verbod op wegwerpproducten gemaakt van plastic zoals: wattenstaafjes, wegwerpbestek, wegwerpborden, roerstaafjes, rietjes, ballonstokjes, en takeaway-bakjes en bekers voor voedingsmiddelen en dranken gemaakt van piepschuim. Deze regeling is in juli 2023 uitgebreid met de SUP ‘on the go’ en per 1 januari 2024 met de SUP ‘ter plaatse’, die respectievelijk beperkingen leggen aan het gebruik van wegwerpverpakkingen voor afhaaleten en -drinken en voor consumptie op de locatie zelf. Bij deze laatste geldt een uitzondering voor hoogwaardige recyclebare alternatieven die voldoen aan een verplichte inzamelingsdoelstelling. Op dit moment houdt deze definitie in dat afgedankte producten als grondstof gerecycled moeten worden in gelijkwaardige producten. Een beker moet dus weer een beker worden.
Moties
In oktober van 2023 zijn drie moties rondom de SUP aangenomen in de Tweede Kamer. Deze gaan onder andere over het verbreden van de definitie van hoogwaardige recyclebare alternatieven voor wegwerpbekers voor consumptie ter plekke. Hoe deze definitie verandert wordt door het nieuwe kabinet bepaald.
Noot voor de redactie:
Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen voor iedere duurzame stap: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 20.000 tot 30.000 consumenten. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicolien van Loon via [email protected]