Senior onderzoeker verduurzaming VvE’s

Solliciteer nu!

We zien je cv en motivatie graag tegemoet. Stuur deze uiterlijk 5 augustus naar [email protected] o.v.v. van ‘Senior onderzoeker verduurzaming VvE’s’. Solliciteer nu!
In Nederland zijn 1,4 miljoen woningen onderdeel van een zogenaamde VvE, een Vereniging van Eigenaren. Deze mensen hebben een woning die onderdeel uitmaakt van een gedeeld appartementencomplex of gebouw. Helaas zijn er nog maar weinig van deze complexen bezig met verduurzaming. Gebrek aan kennis en expertise speelt hierin een belangrijke rol. Als Senior Onderzoeker speel je een cruciale rol in het verzamelen en integreren van deze kennis om deze verduurzaming – en daarmee de energietransitie – flink te versnellen.

Kandidaatprofiel

  • 4+ jaar relevante werkervaring
  • Achtergrond in bouwkunde, natuur- of milieuwetenschappen
  • Scale-up mindset
  • Stakeholdermanager

Vooral vrouwen reageren – zo blijkt uit onderzoek – pas als ze aan al bovenstaande criteria voldoen, terwijl mannen dat al doen als ze 'slechts' 60% van de eisen aantikken. Spreekt deze vacature je aan en denk je dat je een geschikte kandidaat bent, ook al voldoe je misschien niet aan alle eisen? Stuur alsnog je cv, we ontvangen hem graag!

Over deze functie

Maar liefst 1,4 miljoen appartementen: dat staat gelijk aan 18 procent van alle woningen in Nederland. VvE’s bestaan vaak uit meerdere eigenaren met verschillende belangen, wensen en budgetten. Als je (alleen) in een huis woont, kun je zelf bepalen of en hoe je gaat verduurzamen. Als eigenaar van een appartement is dat anders. De buitenkant van het gebouw – het dak, de muren, de vloer op de begane grond en vaak ook de kozijnen – zijn niet jouw eigendom, maar dat van de VvE. De VvE moet samen het gebouw beheren en onderhouden. En, als het aan Milieu Centraal ligt, ook samen verduurzamen!

Stel je eens voor dat al deze appartementencomplexen samen zouden verduurzamen? En dat dat proces niet stroperig en ingewikkeld, maar snel en soepel zou verlopen? Dat VvE’s precies weten hoe ze kunnen verduurzamen, hoe ze dat proces in gang kunnen zetten en heel makkelijk de weg naar andere partijen die daarvoor nodig zijn – zoals gemeenten en andere marktpartijen – kunnen vinden. Dan zouden we op het gebied van verduurzaming écht grote stappen gaan zetten!

Team verduurzaming VvE’s, een nieuw team binnen Milieu Centraal, wil een wezenlijke bijdrage leveren aan die wereld. Het team richt zich op informatievoorziening voor gemeenten en marktpartijen om VvE’s te helpen verduurzamen.

Op weg naar een multidisciplinaire visie

Een belangrijke reden waarom zo weinig VvE’s bezig zijn met verduurzaming, is de gefragmenteerde kennis over dit onderwerp. Milieu Centraal wil al deze kennis bundelen en in een centrale kennisbank integreren. Hierdoor kan een multidisciplinaire, gevalideerde visie ontstaan, van waaruit verduurzaming van VvE’s en daarmee de hele energietransitie een enorme boost krijgt.

Jouw missie

Als Senior onderzoeker bouw je proactief mee aan deze kennisbank. Samen met collega-onderzoekers ben je verantwoordelijk voor de inhoudelijke en wetenschappelijke onderbouwing van al onze communicatie. Jouw expertise op dit gebied en gedegen onderzoek vormen de basis voor de communicatie-uitingen van Milieu Centraal. Complexe dingen kun je voor elk publiek inzichtelijk maken, en dat is ook precies je doel.

Je legt bestaande kennis rondom verduurzaming van VvE’s en aanverwante onderwerpen zorgvuldig vast, en houdt ontwikkelingen in het vakgebied nauwlettend in de gaten. Je verdiept je in de materie en bijbehorende casussen, en deelt je bevindingen met andere kennisdomeinen. Je hebt oog voor de energetische, juridische, technische en bouwkundige aspecten van de onderwerpen en vraagstukken, en bundelt alles overzichtelijk in een integraal advies.

Je belangrijkste taken en verantwoordelijkheden zijn:

  • Onderzoek doen naar (nieuwe) onderwerpen en vraagstukken rondom het thema verduurzaming van woningen en VvE’s;
  • Gedegen, gestructureerde onderzoeksplannen opstellen die je vervolgens koppelt aan heldere berekeningen, zorgvuldige adviezen en scherpe conclusies;
  • Communicatie-uitingen van Milieu Centraal controleren op juistheid;
  • Netwerk van deskundigen bij relevante kennisinstellingen en brancheorganisaties onderhouden en uitbouwen.

In je werk heb je veel contact met collega-onderzoekers bij andere kennisinstellingen en -instituten, overheden, brancheverenigingen en milieu- en consumentenorganisaties. Je brengt alle beschikbare kennis bij elkaar in een multidisciplinaire visie die Milieu Centraal via diverse communicatie-uitingen naar buiten kan brengen. Voor dat ‘naar buiten brengen’ werk je nauw samen met de communicatiestrategen en -adviseurs van Milieu Centraal, evenals met het eigen onderzoeksteam dat in totaal tien onderzoekers telt.

In dit vakgebied is nog lang niet alles onderzocht, waardoor er nog best wat onzekerheden zijn. Dat zie je niet als een probleem, maar als een kans om nóg gerichter onderzoek te doen en casussen te bestuderen. Je zoekt proactief naar best practices in het veld en vertaalt deze naar integrale, praktische adviezen en duidelijke kaders. Zo’n ondernemende en probleemoplossende manier van werken is in deze rol geen nice-to-have, maar een absolute must.

Jouw manier van werken

Je gedijt niet alleen goed in onze dynamische werkwijze; je krijgt er ook veel energie van. Je werkt prettig samen met collega’s, maar ook zelfstandig opereer je uitstekend. Een van de zaken die deze rol zo leuk en uitdagend maakt, is de grote mate van vrijheid: als Senior onderzoeker kun je echt je stempel drukken op het project.

Verder ben je:

  • Een onderzoeker pur sang die (complexe) vraagstukken vertaalt naar heldere onderzoeksvragen en minstens zulke heldere conclusies en adviezen;
  • Een goede stakeholdermanager die gemakkelijk draagvlak voor ideeën creëert;
  • Iemand die al een netwerk in dit vakgebied heeft of in staat is dat snel op te bouwen;
  • Bekend met methodieken zoals LCA-studies en goed in het beoordelen van bronnen op betrouwbaarheid;
  • Altijd op de hoogte van trends en ontwikkelingen op jouw terrein.

Onze manier van werken

Milieu Centraal is een dynamische organisatie met ongeveer vijftig medewerkers die zich dagelijks gepassioneerd inzetten om de energietransitie te versnellen. We groeien hard en dat willen we in de toekomst blijven doen. Dat kan alleen als we blijven werken zoals we nu doen: met korte lijnen en door snel te schakelen. Als iets niet werkt, passen we het direct aan zodat het wél werkt. Processen zijn niet in beton gegoten; zo blijven we flexibel.

Wie zijn wij?

Milieu Centraal is dé praktische voorlichtingsorganisatie voor energie, milieu en duurzaamheid. Met een team van meer dan 55 intrinsiek gemotiveerde collega’s zijn we groot genoeg om impact te hebben, maar toch klein genoeg om onderling betrokken te blijven. Professionaliteit en werkplezier gaan bij ons hand in hand. Kiezen voor Milieu Centraal betekent kiezen voor maatschappelijk relevant werk, een prettige werkomgeving en een goede balans tussen werk en privé. Wat we verder nog bieden:

  • Bruto salaris variërend van 3495 tot en met 5075 euro per maand met een 36-urige werkweek, op basis van ervaring;
  • Goede secundaire arbeidsvoorwaarden: vergoeding van OV-reiskosten, de mogelijkheid om extra vakantiedagen bij te kopen, een goede pensioenregeling en flexibele werktijden en faciliteiten om hybride te werken.

Procedure

Milieu Centraal wil een representatieve afspiegeling van de samenleving zijn. Iedereen is welkom en krijgt bij ons de ruimte om zichzelf te zijn en zich optimaal te ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat diversiteit en inclusiviteit bijdragen aan beter werkgeverschap en betere resultaten. Daarom geven we bij gelijke geschiktheid de voorkeur aan kandidaten die de diversiteit binnen onze organisatie versterken.

Solliciteer nu!

We zien je cv en motivatie graag tegemoet. Stuur deze uiterlijk 5 augustus naar [email protected] o.v.v. van ‘Senior onderzoeker verduurzaming VvE’s’. Solliciteer nu!

Over Milieu Centraal

Milieu Centraal is het kenniscentrum voor duurzaam leven, en geeft consumenten praktische tips en adviezen: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Milieu Centraal garandeert onafhankelijke en betrouwbare informatie. We staan dagelijks de pers te woord, werken samen met vele andere partijen en informeren dagelijks 20.000 tot 30.000 consumenten via milieucentraal.nl, andere websites en sociale media.