Opladen elektrische auto

Welk thuislaadpunt past bij jou?

Advies op maat Welk laadpunt past bij jou? Dat hangt af van jouw elektrische auto, gebruik en stroomaansluiting. Vul de Thuislaadvergelijker in en ontdek wat bij jou past.
Een elektrische auto heeft een accu (batterij) die je moet opladen. Dat doe je aan een laadpaal thuis of op straat. Als het nodig is, kun je onderweg snel bijladen bij een snellader. Maar wat is er nodig om thuis en onderweg op te laden, wat kost het en hoe lang duurt het? Milieu Centraal geeft antwoord op je vragen.

Wat kost opladen van een auto?

Thuis opladen is het goedkoopst: je betaalt de stroomprijs van je energiecontract, zo’n 44 cent per kilowattuur Wel moet je eerst een laadstation kopen voor thuis. Dat kost eenmalig zo’n € 1.500 tot 3.000 (prijs inclusief installatie).

De kosten voor een jaar elektrisch rijden zijn lager dan voor een brandstofauto. Zelfs als je alleen op straat zou opladen, bespaar je. Een jaar lang publiek laden kost zo'n 1100 euro, terwijl je voor een jaar lang benzine tanken zo'n 1800 euro betaalt. 

Voor het thuis opladen van een elektrische auto rekent Milieu Centraal in dit geval met een bedrag van 44 cent per kWh op basis van de verwachtte gemiddelde stroomprijs voor huishoudens volgens een prognose van TNO voor de periode 2023-2026.

Er zijn geen duidelijke voorspellingen voor de ontwikkeling van de stroomkosten voor het opladen bij openbare laadpunten en op het werk en bij snellaadpunten de komende jaren. Deze kosten worden constant gehouden daarom in berekeningen. Dit resulteert in een prijs van 48 cent per kWh voor het opladen van de auto met een gemiddelde laadmix: een mix van thuis, openbaar en snelladen.

Om de kosten van autorijden te bepalen, maakt Milieu Centraal gebruik van de zogenaamde Total Cost of Ownership (TCO) methode. Alle verwachtte kosten voor bezit en gebruik van de auto (afschrijving, verzekering, belasting, onderhoud en tanken/opladen) worden hierin meegenomen voor een periode van 4 jaar.

Vergroot afbeelding

Slim laden

Laden wanneer het jou uitkomt? Een slimme laadopstelling thuis kan het laadgedrag van de auto sturen. Lees meer over slim laden

Kosten van publiek laden

Bij publieke laadpalen kan de prijs erg verschillen. Gemiddeld betaal je 60 cent per kWh bij een publieke laadpaal. Bij een snellader is dat gemiddeld 69 cent per kWh. De prijs wordt bepaald door verschillende partijen en zaken. Daardoor weet je vooraf vaak niet hoeveel opladen gaat kosten. De prijs is opgebouwd uit twee delen:

  1. Prijs per kilowattuur. Het laadpaalbedrijf bepaalt wat je voor een kWh betaalt. Meestal kun je de prijs vinden op de laadpaal, bijvoorbeeld via een QR-code. Om te zorgen dat je niet te veel betaalt, heeft de gemeente soms een maximum prijs met de beheerder afgesproken.
  2. Prijs van de laadpas. Om publiek te laden heb je een pasje of app nodig. Daarmee kun je de laadpaal activeren en betalen. De aanbieder van zo’n laadpas kan kosten berekenen die bovenop de laadkosten komen. Meestal betaal je een bedrag per kWh of een vast bedrag per maand. Je kunt zelf kiezen bij welke aanbieder je een laadpas neemt. Onafhankelijke informatie over de kosten van laadpassen vind je op Laadpastop10.nl.

Bij publiek laden kunnen nog extra kosten komen: parkeerkosten en start- en uurtarief. Dit verschilt per wijk of straat. Controleer goed wat de parkeerregels zijn. Sommige laadpalen hebben een start- en een uurtarief, om te zorgen dat mensen hun auto weghalen als hij volgeladen is (je betaalt dan als je auto vol aan de laadpaal blijft staan).

Hoe lang duurt opladen?

Hoe lang het opladen van een elektrische auto duurt, hangt af van 3 dingen:

  • Het vermogen van de laadpaal
  • De boordlader: die bepaalt hoeveel vermogen jouw auto aankan
  • Hoe leeg de accu is

Als je thuis laadt, speelt ook je stroomaansluiting een rol. Op ev-database.nl kun je zien hoe snel elk model auto kan opladen.

In de praktijk komt een uur thuisladen met een laadpaal met een vermogen tussen de 3.7 en 11 kW neer op 20 tot 60 kilometer bereik. In 5 uur heb je er dus 100 tot 300 km bij.

De boordlader

De boordlader is een apparaat dat is ingebouwd in de elektrische auto. De boordlader zet wisselstroom om in gelijkstroom. Dat is nodig omdat een elektrische auto alleen gelijkstroom kan gebruiken, terwijl het elektriciteitsnet wisselstroom levert.

De boordlader heeft een maximaal vermogen waarmee hij elektriciteit aan de batterij kan leveren. Hierdoor heeft het vermogen van de boordlader invloed op de laadsnelheid. Je kunt de auto wel aan een laadpaal met een hoog vermogen zetten (dat is niet slecht voor de accu en geeft ook geen kortsluiting), maar de auto zal er niet sneller van gaan laden.

Snelladen

Met een snellader kun je een elektrische auto sneller opladen. Bij een snellader met wordt de batterij meestal binnen 30 minuten tot 80 procent opgeladen. Het opladen bij een snellaadpunt gaat tot 80 procent echt snel. Boven de 80 procent gaat snelladen een stuk langzamer. Lees meer over Snelladen.

Video: ervaringen met elektrische auto opladen

Video: ervaringen met elektrische auto opladen

Wat heb je nodig om te laden?

Om je auto op te laden, heb je een aantal dingen nodig.

  • Een oplaadkabel. In Nederland wordt voor elektrische auto’s een type-2 stekker gebruikt. Dat wordt ook wel een Mennekes-stekker genoemd.
  • Een laadpas of -app om aan een openbare laadpaal of snellader te laden.
  • Eventueel om thuis te laden: een eigen laadpaal of wandlader.
Type-2 stekker (Mennekes-stekker)

Thuis opladen

Als je een garage of oprit bij je huis hebt, kun je een eigen laadpaal laten plaatsen. Dit kan een laadpaal zijn of een kastje aan de muur, dat heet een wandlader. Een elektrische auto thuis opladen heeft veel voordelen: je kunt laden wanneer het jou uitkomt én het is vaak goedkoper dan opladen aan een publieke laadpaal. Eind 2023 waren er zo'n 487.000 privé-oplaadpunten in Nederland.

Veelgestelde vragen over thuis opladen

Welk thuislaadpunt past bij jou?

Advies op maat Welk laadpunt bij jou past, hangt af van jouw elektrische auto, stroomaansluiting en gebruik. Vul de keuzehulp en ontdek welk laadpunt geschikt is voor jou!

Met het oog op veiligheid moeten de laadpaal en laadbox aan strenge eisen voldoen. Laat het laadpunt installeren door een goedgekeurde installateur. Zo weet je zeker dat deze veilig is geïnstalleerd. Een laadstation wordt aangesloten op een aparte groep in de meterkast. Deze heeft ook een eigen zekering. Dat is brandveilig en zorgt ervoor dat de stoppen niet doorslaan.

Opladen via het stopcontact: let goed op

Opladen via het stopcontact kan, maar heeft nadelen. Het kan alleen als bepaalde regels worden nageleefd. Doe je dit niet, dan is opladen via het stopcontact (brand)gevaarlijk. Opladen via een stopcontact duurt ook langer dan via een laadpaal of wandlader: houd rekening met ruim tien uur oplaadtijd.

Wil je je auto via het stopcontact opladen? Hou je dan aan de volgende regels:

  • Laad via een stopcontact met randaarde
  • Gebruik een stopcontact met geschikte bedrading voor langdurig laden
  • Zorg dat je een oplaadkabel met laadbeveiliger (of controlbox) hebt
  • Gebruik een lage stroomsterkte (max. 8 ampere), tenzij anders besproken met een erkende installateur
  • Gebruik nooit een verlengsnoer

Wat kost een eigen laadpaal?

Je bent zo’n € 1.500 tot 3.000 kwijt om thuis een laadpaal of te laten plaatsen. Dat zijn de kosten van de laadpaal of wandlader, inclusief installatie en het aanpassen van de meterkast. De kosten vallen vaak lager uit, als de laadpaal dichtbij de zekeringskast komt te staan. De laadpaal krijgt een aparte groep met eigen zekering. Op de Laadpaaltop10.nl kun je verschillende laadpalen bekijken en vergelijken.

De prijs van de laadpaal hangt af van het vermogen. Laadpalen met een hoog vermogen (meer dan 11 kW) laden sneller, maar zijn ook duurder. Check van tevoren of jouw meterkast geschikt is voor een laadpaal met een hoger vermogen.

Controleer ook goed welk vermogen de boordlader in je auto aankan. Een voorbeeld: stel de boordlader van je auto heeft een vermogen van 11 kW. En je hebt thuis een laadpaal met 22 kW vermogen geïnstalleerd. Dan zal jouw auto nog steeds met een maximaal vermogen van 11 kW kunnen laden.

Een wandlader is een kastje aan de muur en wordt ook wel laadbox genoemd.

Check je stroomaansluiting

Hoe snel je thuis kan opladen, hangt af van je stroomaansluiting.

  • Sommige oudere huizen hebben een 1-fase-aansluiting op het elektriciteitsnet (meestal 1x25A). Daarop kun je maximaal een 3,7 kW laadpaal installeren. Daarmee laad je thuis een elektrische auto in 10 tot 20 uur op.
  • Veel nieuwbouwhuizen hebben een 3-fasen-aansluiting (3x25A). Dan kun je een laadpaal met meer vermogen (7,4 kW of 11 kW) plaatsen. Daarmee kun je 2 of 3 keer zo snel laden: in 3,5 tot 10 uur.

Als je géén 3-fasen-aansluiting hebt, kun je de netbeheerder vragen om je aansluiting te verzwaren. De kosten daarvoor hangen af van de kabels die nodig zijn. Als die al tot in je huis liggen, zijn de kosten lager. Moeten de kabels nog tot je meterkast worden aangelegd, dan zullen de kosten hoger

Load balancing

Load balancing is een techniek waarbij het thuislaadpunt zich aanpast naar het stroomverbruik in je huis. Dat is handig als je veel zware elektrische apparaten hebt naast je elektrische auto, zoals een inductie kookplaat. Dreigt je meterkast overbelast te raken op een moment dat er veel stroom tegelijk wordt gevraagd in huis? Dan grijpt het laadpunt automatisch in. Er gaat dan minder stroom naar het laadpunt. Je auto laadt dan langzamer op. Op rustige momenten laadt je auto gewoon op maximaal vermogen op.

Deze techniek is niet verplicht, maar wel aan te raden. Het kan zijn dat er kleine aanpassingen in de meterkast of aan je (slimme) meter nodig zijn. Informeer hier goed naar bij installateurs. Wanneer je zonnepanelen hebt en zo optimaal mogelijk gebruik wilt maken van de stroom die deze panelen opwekken, is load balancing ook een goede keuze.

Kies je voor een 3x25A-aansluiting, dan kost het eenmalig tussen de 200 euro en 1.200 euro. Kies je voor een nog zwaardere 3x35A-aansluiting, dan kunnen de kosten oplopen tot ruim 1.600 euro. Bij zo’n zware aansluiting gaan ook de jaarlijkse kosten met zo’n 600 euro omhoog.

Slim laden

Door slim op te laden kun je het laadgedrag van je auto laten afhangen van het stroomverbruik in huis, het aanbod van (groene) stroom of de prijs van elektriciteit. Lees meer over slim laden

Auto opladen met zonnepanelen

Een elektrische auto kun je overdag opladen met stroom uit je eigen zonnepanelen. Dat scheelt flink in de kosten van laden. Met een slimme laadpaal of laadapp elektrische auto kan dit automatisch aangestuurd worden, zodat er met groter vermogen wordt opgeladen als je panelen stroom leveren.

In de toekomst heeft het nog meer voordeel om de stroom van je eigen zonnepanelen te gebruiken voor je elektrische auto. Vanaf 2025 verandert de salderingsregeling. Daardoor wordt het steeds gunstiger om je eigen zonnestroom zoveel mogelijk zelf te gebruiken. Overdag je elektrische auto opladen, wanneer de zonnepanelen stroom opwekken, is dan een slimme zet. In de toekomst zouden elektrische auto’s ook ingezet kunnen worden als thuisbatterij. Zo moet het mogelijk worden om overdag zonnestroom op te slaan in de batterij van je auto en gebruiken op het moment dat je zonnepanelen geen stroom leveren. Lees meer over slimme laadtechnieken.

Als VvE een laadpaal aanschaffen

Woon je in een appartement en heb je een eigen parkeerplaats? Dan moet je het plaatsen van een oplaadpunt regelen via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Daar komt het nodige bij kijken: hoe verdeel je bijvoorbeeld de kosten en wie is eigenaar van de laadpaal? De brochure ‘Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VvE’ helpt je op weg. Bij deze brochure hoort ook een hulpmiddel met de regels van de wet. Bovendien is er een speciale lening voor oplaadpunten bij appartementen.

Er is een nieuwe subsidieregeling voor VvE's. De subsidie geldt voor het onderzoeken van de opties voor laadpalen. Voor adviezen over laadpalen die na 5 oktober 2021 zijn opgesteld kan bij het ingaan van de regeling met terugwerkende kracht subsidie worden aangevraagd. Meer informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Opladen op straat

Er staan ruim 140.000 openbare laadpalen op straat en in parkeergarages, verspreid over heel Nederland. Daarnaast zijn er meer dan 4.200 snellaadpalen in Nederland (cijfers december

Dit aantal stijgt snel, op de site van het RVO wordt de actuele stand regelmatig geüpdatet.

Veelgestelde vragen over opladen onderweg

Via oplaadpalen.nl vind je alle oplaadpunten in de buurt of op jouw bestemming. Je ziet meteen of ze vrij zijn. Het is niet verplicht om je auto te verplaatsen als hij volgeladen is, maar het is natuurlijk wel aardig: de laadpaal komt dan vrij voor iemand anders. Op sommige plekken vind je ook laadpleinen: pleinen met meerdere publieke

Bij publieke laadpalen betaal je gemiddeld 60 cent per kWh. Om publiek te laden heb je een laadpas nodig, waar nog aparte kosten aan zijn verbonden.

Hoe werkt een laadpas?

Om op te laden bij een openbare laadpaal heb je een laadpas nodig. Met deze pas meldt je je aan en af bij de laadpaal. Er zijn veel verschillende aanbieders van laadpassen. Sommige aanbieders bieden naast de pas een app of sleutelhanger aan. Daarmee kun je je ook aanmelden bij de laadpaal. In Nederland kun je met iedere laadpas bij elke openbare laadpaal je elektrische auto opladen.

Laadpleinen worden beheerd door gemeentes. Ze zijn voor elke gebruiker van een elektrische auto te gebruiken. De laadpalen op een laadplein werken hetzelfde als andere publieke laadpalen.

Automerk Tesla legt zelf laadpleinen aan: Supercharger Stations. Alleen Tesla’s kunnen op deze laadpleinen opladen.

Vaak is de laadpas gekoppeld aan je bankrekening of creditcard. Sommige aanbieders hebben pre-paid passen. Daar kun je van te voren tegoed op zetten, waarmee je de kosten voor het laden betaalt. Dit is vergelijkbaar met beltegoed voor een mobiele telefoon. De website Laadpastop10.nl geeft onafhankelijke informatie over alle laadpassen die in Nederland te krijgen zijn.

Een openbare laadplek aanvragen

Zijn er bij jou in de buurt geen of weinig oplaadpunten of kun je geen thuislaadpunt plaatsen? Dan kun je bij de meeste gemeenten vragen of ze een laadpaal wil plaatsen. Dit kan via de website Laadpaalnodig.nl. De voorwaarden om een openbare laadpaal aan te vragen, verschillen per gemeente. Omdat het een openbare laadpaal is, is plaatsing gratis. Voor gebruik betaal je de normale kosten voor publiek laden.

Snelladen onderweg

In Nederland zijn meer dan 4.200 snellaadpunten (cijfers december vooral bij tankstations langs de snelweg. Je vindt ze via Oplaadpalen.nl, kies linksboven in het menu voor ‘Snel’. Met een snellader kun je de accu in zo’n 30 minuten opladen tot 80 procent vol. Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel. Snelladen is duurder dan ‘gewoon’ publiek laden. Je betaalt bij een snellaadstation zo’n 69 cent per kWh.

Vrijwel alle elektrische auto’s kunnen snelladen, een paar modellen kunnen dat Op ev-database.nl kun je actuele informatie over alle elektrische modellen vinden, ook of ze kunnen snelladen.

Dit aantal stijgt snel, op de site van het RVO wordt de actuele stand regelmatig geüpdatet.

De uitzonderingen zijn de elektrische auto’s van Smart en twee modellen van Renault: de Kangoo Maxi ZE 33 en Twingo ZE.

Hoger vermogen

Dat de auto sneller laadt, komt doordat er met een hoog vermogen en gelijkstroom wordt geladen (meer dan 43 kWh). De boordlader wordt zo niet gebruikt. Die zet normaal de wisselstroom van het elektriciteitsnet om in gelijkstroom, wat de auto gebruikt. Snellaadstations leveren direct gelijkstroom en slaan zo de boordlader

Omdat snelladen met een hoger vermogen gebeurt, wordt de batterij zwaarder belast. Het is daarom verstandig om alleen snel op te laden als dat echt nodig is.

Alle snellaadstations hebben laadkabels met de juiste stekkers. Je kunt je elektrische auto dus bij elk snellaadstation opladen.

Een uitzondering hierop is wanneer een Type 2 (mennekes) stekker wordt gebruikt om te snelladen. In dat geval wordt er wel wisselstroom gebruikt en moet de boordlader de stroom omzetten naar gelijkstroom. Dit type stekker wordt voor snelladen steeds minder gebruikt.

Opladen in het buitenland

Als je met je elektrische auto naar het buitenland gaat, is het goed om je voor te bereiden. In Europa zijn ongeveer 700.000 oplaadpunten. Bij 100.000 van deze punten is snelladen mogelijk (cijfers eind 2023). Een deel van deze oplaadpunten staat overigens in Nederland.

Stekker en laadpas

In de Europese Unie kun je eigenlijk altijd laden met de type 2-stekker, ook wel bekend als de Mennekes-stekker. Dit is de Europese standaard, maar er zijn uitzonderingen waar deze standaard nog niet is doorgevoerd. Je kunt ook niet met elke laadpas in elk land opladen. Zoek dit vooraf goed uit. Meer over opladen in het buitenland lees je op de pagina Vakantie met de elektrische auto.

Effect elektrische auto’s op het stroomnet

Elektrische auto’s kunnen bij het laden in korte tijd veel stroom vragen in vergelijking met andere apparaten. Daardoor bestaat bij sommige mensen het gevoel dat elektrische auto’s zullen zorgen voor overbelasting van het stroomnet. Maar met een elektrische auto kun je juist heel gemakkelijk het stroomnet ontzien door op slimme momenten de auto op te laden. Laad je auto op tussen 21 uur 's avonds en 7 uur ‘s ochtends. Of tussen 10 uur en 16 uur. Dan vermijd je de drukte en is ook het aandeel van groene stroom groter.

Slim laden

Het is belangrijk dat elektrische auto’s niet massaal op hetzelfde moment worden opgeladen. Slim opladen helpt hierbij. Een slimme laadopstelling stuurt het vermogen waarmee de auto wordt opgeladen. Zo kan worden ingespeeld op bijvoorbeeld de totale stroomvraag - in huis of op het net -, het aanbod van groene stroom of de hoogte van de elektriciteitsprijs. Lees meer over slim laden.