Reclamedrukwerk
Huizen zonder nee/nee- of nee/ja-sticker krijgen gemiddeld 20 folders per week in hun brievenbus. Deze hoeveelheid neemt de laatste jaren af, maar het is nog steeds ongeveer 26 kilo reclamedrukwerk per jaar! Een wekelijkse huis-aan-huis-krant zorgt voor nog eens een flinke hoeveelheid papier. Iedere ongewenste folder zorgt voor verspilling van energie voor productie en transport én voor onnodig papiergebruik. Met een sticker op de brievenbus ga je deze verspilling tegen.
-
01
Gratis nee/nee- of nee/ja-stickers haal je af bij het gemeentehuis. Afhalen geen optie? Je kunt de stickers ook tegen betaling bestellen via Nee-nee-nee-ja.nl.
-
02
Bekijk reclamefolders online. Er zijn ook handige websites die laten zien waar een product in de aanbieding is.
-
03
Stel je eigen folderpakket samen, dan ontvang je alleen je favoriete folders.
-
04
Wil je ook geen geadresseerde reclamepost ontvangen? Meld je af via Postfilter of via de website van het bedrijf.
-
05
Stuur ongewenst reclamedrukwerk Retour Afzender.
-
06
Haal de plastic hoes van de reclamefolders voordat je ze in de papierbak gooit. Plastic kan de recycling van papier verstoren. Het plastic kun je apart inleveren.
Reclamedrukwerk en het milieu
Jaarlijks vallen er ruim 1.000 ongeadresseerde reclamefolders op de deurmat van een huis zonder brievenbussticker. Dat zijn 20 folders per week. Het komt neer op ongeveer 26 kilo reclamedrukwerk per jaar. Tien jaar geleden was dat nog 39 kilo. Daarnaast valt er ook nog geadresseerd reclamedrukwerk door de bus.
De productie van het papier van de folders en krantjes belast het milieu (óók als het gerecycled papier is), net als het drukken en vervoeren ervan. Iedere ongewenste folder heeft daarom onnodige milieu-impact. Lees meer over .
Ontvang alleen wat jij wilt
Wil je wel graag papieren folders lezen, maar niet een heel folderpakket zomaar door je brievenbus krijgen? Stel dan je eigen pakket samen met alleen je favoriete folders. Dat kan bijvoorbeeld op kiesjefolders.nl of folderkiezer.nl.
Nee/ja-sticker helpt
Volgens de vereniging MailDB, die nee/ja- en nee/nee-brievenbusstickers verspreidt, hebben 3 op de 10 huishoudens zo'n sticker. Volgens MailDB drukken adverteerders daardoor daadwerkelijk minder folders.
Zie je toch dat een verspreider grote hoeveelheden reclamefolders weggooit, dan kun je hierover een klacht indienen bij MailDB via hun contactformulier.
Drukwerk verminderen
Je kunt kiezen uit 2 stickers. Met de nee/nee-sticker laat je weten dat je helemaal geen ongeadresseerd drukwerk in je bus wilt: dus geen reclamefolders én geen huis-aan-huisbladen en wijkbladen. Met de nee/ja-sticker laat je weten dat je géén reclamefolders, maar wél huis-aan-huisbladen en wijkbladen wilt ontvangen.
Je kunt de stickers gratis afhalen bij het gemeentehuis. Je kunt ook via Nee-nee Nee-ja een sticker aanvragen voor € 3,25 inclusief verzendkosten. Ook zijn er alternatieve aanbieders van de stickers. Let wel op: formeel zijn verspreiders van folders niet verplicht om andere stickers te respecteren.
Ja-sticker
Amsterdam had de primeur in 2018, maar ook in steeds meer andere gemeenten krijg je alleen nog reclamefolders in de bus als je een Ja-sticker op je brievenbus plakt. Huizen zonder sticker krijgen dus géén reclamedrukwerk meer. Door de situatie om te draaien, zodat er niets door je brievenbus komt tenzij je met een Ja-sticker aangeeft dat je het wel wilt, gaat de hoeveelheid verspreide folders omlaag. De Ja-sticker kun je gratis ophalen bij het gemeentehuis en in veel winkels of online gratis opvragen bij Spotta.
Geadresseerd reclamedrukwerk
Reclamedrukwerk van bedrijven waar je klant bent of dat meekomt met geadresseerde post, kun je stopzetten door dit te melden bij het betreffende bedrijf. Je kunt je adres ook laten opnemen in het bestand van Stichting Postfilter om te voorkomen dat je post krijgt van bedrijven waar je geen klant (meer) bent. Je kunt daar ook aangeven welke geadresseerde reclamepost je wilt ontvangen en van welke sectoren je het wilt blokkeren. Dit blijft voor 5 jaar staan, daarna kun je het opnieuw aangeven. De meeste adverteerders respecteren dit bestand.
Blijf je ondanks deze maatregelen hardnekkig bepaalde post ontvangen, stuur het dan als ongewenste post terug. Je streept jouw adres door, schrijft er 'Retour Afzender' naast en stopt de post weer in de brievenbus. Dit werkt ook voor post van vorige bewoners van je huis (schrijf dan het nieuwe adres erbij).
Kringlooppapier is beter voor het milieu dan nieuw papier, maar het verschil in milieubelasting is klein. Minder papier gebruiken levert meer milieuvoordeel op. Of het nu gaat om een reclamefolder of wc-papier: je bespaart waardevolle grondstoffen door minder papier te gebruiken. Vind meer tips voor milieuvriendelijk papier gebruiken.
Een klacht indienen
Heb je een nee/nee- of nee/ja-sticker op je brievenbus geplakt maar ontvang je toch nog reclamefolders? Of heb je geen Ja-sticker geplakt, maar krijg je desondanks toch reclamefolders in je bus? Dan kun je telefonisch of schriftelijk een klacht indienen bij de adverteerder of de verspreider. Het adres van de adverteerder hoort op de folder te staan, zodat je het drukwerk gemakkelijk 'Retour afzender' kunt sturen; vaak staat ook het telefoonnummer vermeld van de verspreider.
De adverteerder of de verspreider is verplicht de klacht te onderzoeken en binnen vier weken antwoord te geven. Is het antwoord niet op tijd, of is de klacht niet naar tevredenheid afgehandeld, dan kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie via de Reclamecode.
Ook als het niet lukt om je af te melden voor geadresseerd reclamedrukwerk van bedrijven waar je geen klant (meer) bent kun je bij de Reclame Code Commissie terecht, of bij Consuwijzer.
Meer informatie voor reclamedrukwerk
- Als alternatief voor een papieren folder in je brievenbus kun je de meeste reclamefolders ook op internet vinden. Bijvoorbeeld op Folderz, Reclamefolder, Aanbiedingenfolders, Voordeelmuis en Spotta.
- Zie de website van MailDB voor het aanvragen van brievenbusstickers en meer informatie over ongeadresseerd reclamedrukwerk: Nee-nee Nee-ja.
- Is jouw gemeente overgegaan op een Ja-sticker? Bij Spotta kun je de sticker (gratis) aanvragen.
- Wil je weten wat je nog meer kunt doen tegen geadresseerd reclamedrukwerk? Kijk op Consuwijzer.
- Wil je ook niet meer gebeld worden met aanbiedingen en reclame? Dan kun je je inschrijven bij het bel-me-niet-register.
Anderen keken ook naar
Papier en karton
Nederlanders zijn goed in het scheiden van oud papier en karton: we leveren ruim driekwart van al het oud papier en karton gescheiden in. Wat mag er allemaal...
Zwerfafval
Zwerfafval zorgt voor veel ergernis. Het trekt ongedierte aan en het opruimen kost de overheid ruim 300 miljoen euro per jaar. Bovendien is zwerfvuil slecht...