Meeneembeker of -bakje

Alleen al onderweg drinken we in Nederland iedere dag honderdduizenden kopjes koffie en thee. En op jaarbasis halen we 1.750 miljard maaltijden af of laten we bezorgen. Je eigen herbruikbare beker of bakje meenemen voor onderweg scheelt niet alleen afval, maar ook veel grondstoffen. Sinds 1 juli 2023 moet je betalen voor een beker of bakje gemaakt van wegwerpplastic.

Met je eigen meeneembeker of -bakje onderweg zorg je voor minder afval. Meeneembekers hebben al snel een milieuvoordeel boven eenmalige bekers en bakjes, zeker als je ze onder de koude kraan afwast. Wegwerpbekers en etensbakjes belanden nu meestal in het restafval en worden verbrand.

Zit er een schildpad op jouw bekertje?

Zit er een schildpad op jouw bekertje?

Tips voor meeneembeker en -bakje

  1. 01

    Ga voor een thermosfles of thermosbeker als je drank warm of juist koud moet blijven.

  2. 02

    Spoel je gebruikte beker en bakje tussendoor om met koud water. Afwassen onder een stromende warme kraan vraagt veel energie.

  3. 03

    Was je beker en bakje aan het einde van de dag in een volle, energiezuinige afwasmachine of in een sopje met je andere vaat.

  4. 04

    Vul voor je vertrekt thuis al je meeneembeker of thermosfles met koffie of thee.

  5. 05

    Op stations en op steeds meer andere plekken waar je eten en drinken voor onderweg kunt kopen, afhalen of laten bezorgen moet je sinds juli 2023 betalen voor plastic wegwerpbekers en –bakjes.

  6. 06

    Ga je een meeneembeker kopen? Dan kun je het beste een siliconen of hard plastic beker kiezen. Die hebben een lagere milieubelasting dan thermosbekers van roestvrijstaal.

Minder grondstoffen en energiegebruik

Voor het maken van een meeneembeker, thermosbeker of meeneemservies zijn meer grondstoffen nodig dan voor een wegwerp varianten. De grondstoffen van de wegwerp producten verdwijnen na gebruik meestal in de verbrandingsoven. Ook belanden er veel op straat, waardoor het plastic in de natuur terecht komt. Op 3 juli 2021 is Europese wetgeving in werking getreden die er voor moet zorgen dat we minder wegwerpplastics gaan gebruiken en overstappen naar herbruikbare materialen. Deze nieuwe regeling heet de Single Use Plastics-richtlijn (SUP-richtlijn). Lees meer informatie over de SUP-richtlijn.

Je herbruikbare (thermos)beker of bakje gebruik je langer en dat is al snel beter voor het milieu: bij meer dan 25 keer gebruiken heb je het milieuvoordeel al te pakken bij bekers van siliconen of hard plastic. Bij een metalen thermosbeker ligt het omslagpunt bij 60 keer gebruiken.

Als je ‘m bovendien milieuvriendelijk afwast (en tussendoor eventueel omspoelt onder de koude kraan) loopt het milieuvoordeel nog verder op. Lees ook over de discussie bij het koffiezetapparaat op kantoor over het wegwerpbekertje versus de mok.

Logo van dode schildpad

Sinds de invoering van de SUP-richtlijn is het verplicht om op bepaalde plastic producten een informatielogo te gebruiken. Producten die dit logo hebben, zijn dus (deels) van plastic gemaakt. Het gaat om vochtige doekjes, tampons en maandverband, tabaksproducten met filters en drinkbekers die plastic bevatten. Het logo is te aan de dode zeeschildpad, een symbool voor de plasticsoep in zee. Zo wil de overheid duidelijk maken dat producten met dit logo schadelijk zijn voor de natuur en na gebruik thuishoren in de prullenbak.

Herken je een symbool op een verpakking en ben je benieuwd naar het verhaal erachter? In de Keurmerkenwijzer kun je van ieder plaatje checken waar het voor staat. Bekijk de dode zeeschildpad in de Keurmerkenwijzer. 

Ben je je beker vergeten?

Je eigen beker vergeten mee te nemen en toch zin in een coffee-to-go? Weiger dan in ieder geval de plastic deksel op je wegwerpbeker. En neem geen extra beker omdat je denkt dat je anders je vingers brandt. Ook wegwerpbekers kun je bewaren voor een tweede kopje. Gooi de lege beker daarna in de bak van het plastic, blik en drinkpakken (PMD). Heb je onderweg geen mogelijkheid om PMD te scheiden? Doe de wegwerpbeker dan bij het restafval of wacht tot je bij de juiste bak bent. Als je twijfelt, kijk op de Afvalscheidingswijzer.

Geheugensteuntje nodig?

Het is natuurlijk zonde als je de deur uit bent en tot de ontdekking komt dat je meeneembeker nog thuis ligt. Daarom helpt Milieu Centraal een handje.

Print deze deurhanger uit en hang hem aan je deur: zo drink jij onderweg altijd koffie of thee uit je eigen beker!

Quiz: wat weet jij over wegwerpbekers?

Kun je de quiz niet goed invullen? Beantwoord de vragen in een nieuw venster.

Quiz over wegwerpbekers

   

Bamboebeker? Let op!

Een bamboebeker bestaat niet geheel uit bamboe, maar voor driekwart uit een mix van bamboe en maiszetmeel, en voor een kwart uit melamine-formaldehyde (een soort lijm). Bij sommige merken lekken er schadelijke stoffen uit deze bekers bij het gebruik voor warme

Het Voedingscentrum vertelt hier meer over de gezondheidsrisico’s van melamine met bamboe- of maisvezel. Je krijgt uitleg over welk servies je beter niet kunt gebruiken. 

Luistertip: podcast met Merijn Tinga

Jaarlijks belanden er heel wat wegwerpbekertjes op straat. Uiteindelijk dragen deze plastic bekers ook mee aan de plasticsoep in de zeeën, iets waar Plastic Soup-surfer Merijn Tinga zich al jaren tegen verzet. Beluister zijn verhaal!

Je ziet deze inhoud niet omdat je onze cookies niet hebt geaccepteerd.

Instellingen wijzigen