Verpakkingen: goed of slecht?
Verpakkingen hebben impact op het milieu: er zijn grondstoffen en energie nodig om ze te maken en ze geven afval. Maar verpakkingen zijn vaak ook nuttig. Eten blijft vaak langer houdbaar door de verpakking en raakt minder beschadigd tijdens transport en opslag. Daardoor hoeven we minder voedsel weg te gooien en minder nieuwe etenswaren te kopen. Goed nieuws voor het milieu, want de verpakking zorgt maar voor zo'n 10 procent van de milieu-impact van voedsel. 15 procent zit in voedselverlies (eten weggooien) en de rest zit in het voedsel zelf (de teelt en transport).
Tips voor verpakkingen
-
01
Eten weggooien heeft een groter effect op het milieu dan besparen op verpakkingsmateriaal. Koop en kook dus niet meer dan je op krijgt. Bekijk onze tips om geen eten te verspillen.
-
02
Zeg nee tegen onnodige verpakkingen. Neem bijvoorbeeld je eigen boodschappentas mee, zodat je in de winkel geen plastic of papieren tasjes hoeft aan te nemen.
-
03
Drink je thuis bier? Koop liever bier in statiegeldflesjes dan in blik. Meer keuzes die je kunt maken, vind je op milieuvriendelijke verpakking kiezen.
-
04
Grote verpakkingen zijn goed als je die ook echt opmaakt. Houd je regelmatig veel over, koop dan liever kleine (eenpersoons-)verpakkingen.
-
05
Lever afval zoveel mogelijk gescheiden in. Op welk afval waar lees je wat in welke bak mag. Of kijk in de Afvalscheidingswijzer.
Verpakkingen en het milieu
Ongeveer de helft van de weggegooide verpakkingen in ons land komt van huishoudens. De andere helft komt van bedrijven (bijvoorbeeld dozen, houten pallets en krimpfolie om dozen). De productie en het transport van al deze verpakkingen kost grondstoffen en energie. Dit versterkt milieuproblemen zoals klimaatverandering. Bij de afvalverwerking kunnen bovendien stoffen vrijkomen die schadelijk zijn voor het milieu. Op milieu-impact van verpakkingen lees je meer over de impact van blik, glas, drinkpakken, papier/karton, plastic en bioplastic.
Langer houdbaar door verpakking
Toch hebben verpakkingen ook grote voordelen: ze voorkomen verspilling en bederf van producten. Veel etenswaren blijven langer houdbaar door de verpakking en de verpakking beschermt producten tegen beschadiging tijdens transport en opslag.
Lichtere verpakkingen, betere recycling
Verpakkingen zijn de afgelopen decennia bovendien een stuk lichter geworden, waardoor ze minder grondstoffen kosten en minder afval veroorzaken. En door gescheiden inzameling en nascheiding in de afval-energiecentrale kunnen veel verpakkingen beter gerecycled worden: dat scheelt nieuwe grondstoffen.
Welk materiaal is het beste voor het milieu?
Is papier beter dan plastic? Kan ik beter bier in een statiegeldflesje kopen dan in blik? Zijn doperwten in een pot beter dan in blik? Milieu Centraal krijgt vaak vragen welke verpakking het minst slecht is voor het milieu. Dat is helaas vaak niet makkelijk te zeggen. Op milieuvriendelijke verpakking kiezen hebben we een paar afwegingen voor je op een rij gezet.
Gooi verpakkingen in de juiste bak
De meeste verpakkingen zijn gemaakt van papier, kunststof, metaal of glas. Het overgrote deel hiervan kan gerecycled worden. Voor een goede recycling is het belangrijk dat je het afval gescheiden inlevert, en dat er geen verkeerde dingen in de bakken belanden. Lees meer op welk afval waar.
Logo's op verpakkingen
Op verpakkingen kom je logo’s tegen die te maken hebben met het verpakkingsmateriaal en hoe je het moet weggooien. De materiaalidentificatiecode gaat over waar de verpakking van gemaakt is en zegt vaak niets over waar je de verpakking moet afdanken. De plaatjes die je vertellen in welke bak iets hoort zijn weggooiwijzers. Maar let op: het logo van de weggooiwijzer is niet verplicht en fabrikanten kiezen zelf welke weggooiwijzers zij op de verpakking zetten. Dit hoeft niet altijd juist te zijn.
Statiegeld zorgt voor goede recycling
Op grote en kleine plastic flessen, drankblikjes en veel bierflesjes zit statiegeld. Omdat het geld waard is worden veel flessen en blikjes weer ingeleverd. Bij deze manier van inzamelen zit er vrijwel geen ander afval bij en dat noem je ook wel een 'schone stroom'. Statiegeld bevordert goed hergebruik (bij bierflesjes) en goede recycling (bij plastic en blik). Plastic flessen worden na inzameling meteen versnipperd en omgesmolten tot nieuwe flessen. Frisdrank- en bierblikjes gaan naar het metaalbedrijf om omgesmolten te worden tot nieuw metaal. Glazen bierflesjes blijven heel en worden eerst nog zo'n 40 keer opnieuw gevuld totdat ze zo versleten zijn dat ze naar de recycling gaan.
Meer informatie
- Op de site van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) vind je rapporten en factsheets.
- Via het Afvalfonds Verpakkingen voeren bedrijven gezamenlijk het Verpakkingenbesluit uit.
- Zie www.nedvang.nl voor een leuk filmpje over hergebruik van kunststof. Je vindt hier ook per bedrijf informatie over welke maatregelen het neemt.
Anderen keken ook naar
Tips voor minder afval
Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval recyclen. Je bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kun...
Voorkom voedselverspilling
Onnodig eten en drinken weggooien is zonde voor het milieu en je portemonnee. Bekijk de tips tegen voedselverspilling.
Plastic verpakkingen en voorwerpen
Plastic kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (zoals conservenblik) en drinkpakken. De gemeente haalt het...