Welk afval waar?
![Twee mensen gooien afval weg in een afvalscheidingsbak met gft, plastic en restafval voor in de keuken. Je kunt afval thuis scheiden met behulp van handige afvalscheidingsbakken.](/media/3stbkcmx/afval-scheiden-keuken-container.jpg?anchor=center&mode=crop&width=840&height=480&rnd=132514715970170000&quality=70)
Door afval te scheiden, blijft er minder gewoon huisvuil (of restafval) over. Dat scheelt milieubelasting, want afvalverwerking kost energie en zorgt voor de uitstoot van broeikasgassen, wat leidt tot versterking van het broeikaseffect.
Vaker bekijken? Zet op je beginscherm
Ben je van plan de Afvalscheidingswijzer vaker te bekijken? Open de website op je telefoon en zet hem op je beginscherm, of voeg een bladwijzer toe. Zo kan je er meteen bij als het nodig is.
![](/media/mghdsjrr/welk-afval-hoort-waar-1.png?anchor=center&mode=crop&width=1280&height=0&rnd=133661077410970000&quality=70)
Gooi jouw afval in de juiste bak! Check afvalscheidingswijzer.nl
De infographic toont wat er wel en niet in een bepaalde afvalbak mag.
In de groente-, fruit- en tuinafvalbak mag wel: etensrestjes, botjes, koffieprut en klein snoeiafval. Maar niet: kattenbakvulling, bioplastics, luiers en kaaskorsten.
In de papierbak mag droog wel: kranten, enveloppen, kartonnen dozen en folders & tijdschriften. Maar niet: pizzadozen (met vetvlekken), kartonnen koffiebekers.
In de Plastic, blik en drankkartonbak mag leeg wel: aluminiumfolie, blikjes en deksels, plastic verpakkingen, melk en drinkpakken. Maar niet: fruitnetjes, piepschuim, plastic groter dan 75 cm en volle verpakkingen.
In de glasbak mag wel (leeggeschud of -geschraapt): glazen flessen, glazen potten, glazen verpakkingen (bijvoorbeeld een nagellakflesje). Maar niet: drinkglazen, gloeilampen, ovenschalen of spiegels.
In een textielbak mag wel (schoon en droog): alle soorten kleding, kapotte kleding, schoenen, beddegoed. Maar niet: kleren met verf- of olievlekken, matrassen, kussens en dekbedden.
Anderen keken ook naar
Tips voor minder afval
Minder afval produceren is goed voor het milieu, nog beter dan afval recyclen. Je bespaart zo grondstoffen en energie. Met een paar makkelijke tips kun...
Afval scheiden: nut en fabels
Afval scheiden levert veel op. Materialen als papier, glas, plastic en batterijen kunnen voor een groot deel hergebruikt worden. Dat bespaart nieuwe grondstoffen,...
Afvalquiz: welk afval waar?
Theezakje, pizzadoos of piepschuim… weet jij wat er in welke bak hoort? Doe de afvalquiz en ontdek hoe goed jij bent in afval scheiden.