Lege batterijen en accu's inleveren
Batterijen inleveren is om een paar redenen goed voor de aarde. In batterijen zitten veel materialen die goed hergebruikt kunnen worden. Dat scheelt weer nieuwe grondstoffen uit landen waar de winning niet altijd goed is voor mens en milieu. Daarnaast zijn sommige stoffen in batterijen schadelijk als ze in de natuur terechtkomen.
Tips batterijen inleveren
-
01
Gooi batterijen niet in de vuilnisbak, maar lever ze apart in. Bij winkels waar ze batterijen verkopen, staan inzamelbakken voor batterijen. Op legebatterijen.nl vind je snel en eenvoudig een inleverpunt bij jou in de buurt.
-
02
Bewaar oude batterijen op een vaste plek en lever ze regelmatig in. Neem ze bijvoorbeeld mee als je boodschappen gaat doen.
-
03
Ook knoopcellen (kleine batterijen die op een knoop lijken, bijvoorbeeld in fietslampjes of een gehoorapparaat) horen in de inzamelbak voor batterijen. Doe er plakband omheen voordat je ze inlevert. Dit voorkomt kortsluiting.
-
04
Laat losse fietslampjes met lege wegwerpbatterijen niet aan je fiets hangen, maar lever de batterijen in. Anders belanden de lampjes na een tijdje met batterij en al op straat.
-
05
Laat oude mobieltjes en smartphones niet in de la liggen, maar lever ze in. De materialen in deze apparaten (waaronder de batterij) kunnen goed gerecycled worden.
-
06
Breng kleine apparaten met een batterij of stekker (bijvoorbeeld kapot speelgoed of een oude elektrische tandenborstel) naar een inzamelbak voor elektrische apparaten. Bij apparaten waar je de batterij eruit kunt halen, gooi je de batterij apart in de inzamelbak voor lege batterijen.
Hergebruik materialen in batterijen
Batterijen, accu’s en mobieltjes die je apart inlevert, gaan naar een recyclingbedrijf. Daar worden zo veel mogelijk materialen uit de batterijen gehaald. Sommige materialen (bijvoorbeeld kobalt, nikkel en koper) kunnen meteen weer in nieuwe batterijen worden gebruikt. Dat scheelt veel nieuwe grondstoffen. Een deel van de materialen vindt een andere bestemming, en een deel kan (nog) niet hergebruikt worden, maar wordt op een verantwoorde manier verwerkt.
Niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!
Batterijen zijn klein chemisch afval (kca) en horen dus niet in de vuilnisbak. Batterijen die wel in de vuilnisbak belanden, gaan naar de afvalverbranding. Op de weg daarnaar toe, kunnen ze in de vuilniswagen kapot gaan en kortsluiting veroorzaken met mogelijk brand als gevolg. Ook om die reden is apart inleveren noodzakelijk.
Winkels die batterijen verkopen, moeten lege batterijen ook weer terugnemen. Daarom vind je bij veel winkels, supermarkten en bouwmarkten een inzamelbak voor batterijen. Maak er gebruik van! Kijk op legebatterijen.nl voor inzamelbakken bij jou in de buurt.
Je mobieltje, vape (e-sigaret) of speelgoed met ingebouwde batterij hoort samen met de oplader in de bak voor kleine elektrische apparaten. De inleverpunten voor kleine elektrische apparaten vind je bij veel winkels en supermarkten in de buurt.
Meer tips
Op batterijen en accu's lees je hoe je batterijen slim kunt gebruiken, met onder meer tips voor opladen. Op tips voor je smartphone lees je hoe je zo lang mogelijk met je mobieltje kunt doen.
Anderen keken ook naar
Apparaten en elektra
Kapotte apparaten (alles met een stekker of batterijen) kun je gratis inleveren als je een nieuw, vergelijkbaar, apparaat koopt. Kleine apparaten en smartphones...
Bouwmateriaal, sloopafval en puin
Als je gaat klussen of verbouwen moet je een oplossing vinden voor je bouwafval. Voor het milieu kun je bouwmateriaal het beste hergebruiken, bewaren of...
Afval scheiden heeft zin
Van je gescheiden afval worden allerlei nieuwe producten gemaakt. Recyclen scheelt grondstoffen, bespaart energie en zorgt voor minder CO2-uitstoot. Je...