Vleesvervangers
Eiwitten zijn belangrijk voor onze gezondheid omdat ze belangrijke aminozuren bevatten. Ons lichaam maakt deze aminozuren zelf niet aan. Om genoeg eiwitten binnen te krijgen, hoef je geen vlees te eten. Sterker nog: In het gemiddelde Nederlandse eetpatroon zitten meer dierlijke eiwitten dan gezond is. Vegetarisch eten is voor de meeste mensen dan ook gezonder.
Tips voor volwaardige en milieuvriendelijke vleesvervangers
-
01
Een vleesvervanger is een gezonde keuze als deze voldoende eiwit, ijzer en vitamines B1 en B12 bevat.
-
02
Van alle eiwitrijke producten zijn zeewier, kelp, peulvruchten, noten, plantaardige kant-en-klaar vleesvervangers, tofu en tempé het beste voor het milieu.
-
03
Ook veel andere kant-en-klare vleesvervangers hebben een lage milieu-impact. Maar vleesvervangers met veel kaas (of op basis van melk) of veel kippeneiwit hebben ongeveer evenveel impact als kip of varkensvlees!
Gezonde vleesvervangers
Een vleesvervanger is een gezonde keuze als het voldoende eiwit, ijzer en vitamines B1 en B12 bevat. Voldoende eiwit betekent dat meer dan 20% van de energie van het product uit eiwit moet bestaan. Eet je veganistisch en dus helemaal geen dierlijke producten? Dan is het verstandig om vitamine B12 te slikken als supplement. Wanneer je een product scant met de Kies Ik Gezond-app van het Voedingscentrum zie je direct of het in de Schijf van Vijf past.
Vleesvervangers en het milieu
Plantaardige vleesvervangers zijn een milieuvriendelijk alternatief voor vlees. Bijvoorbeeld granenburgers, tempé, tofu, tahoe en peulvruchten. Er is minder energie, land en water nodig om deze vleesvervangers te produceren. Bij de vertering van voedsel door herkauwers zoals koeien en schapen komt bovendien veel broeikasgas vrij. Bij de productie van plantaardige vleesvervangers gebeurt dit niet. Peulvruchtgewassen zoals bonen, kikkererwten en linzen halen daarnaast stikstof uit de lucht. Daardoor hoeft er geen stikstofkunstmest gebruikt te worden voor de teelt van deze gewassen.
Kippeneieren zijn ook een milieuvriendelijke keuze. Noten zijn een goed alternatief voor vlees, maar bij de productie van sommige noten wordt veel water gebruikt. Wil je vis vervangen? Kies dan voor zeewier (kelp). Zeewier heeft de laagste klimaatimpact per kilo product van alle eiwitbronnen. Daarnaast is er voor de productie van zeewier minder land en zoet water nodig. Ook is er minder verzuring en vermesting van land dan bij de productie van andere eiwitbronnen. Zeewier wordt nu nog niet zoveel gekweekt. Het is nog niet bekend of grootschalige kweek van zeewier/algen milieuvriendelijk kan.
Pas op met kaas en zuivel
Kant-en-klare vleesvervangers op basis van zuivel of met veel kaas zijn geen milieuvriendelijk alternatief voor vlees. De klimaatimpact van kaas en vleesvervangers op basis van zuivel is vergelijkbaar met die van kip en varkensvlees. Eet dus niet te veel kaas. Lees meer hierover op vlees, vis of vega.
Meer informatie
- Het Voedingscentrum geeft uitgebreide informatie over de gezondheid van vleesvervangers.
- De Nederlandse Vegetariërsbond geeft informatie over vegetarisme, heeft een lijst met vegetarische restaurants, geeft het V-keurmerk uit en publiceert de Vegetarische schijf.
- Vegatopia geeft informatie over lekker vegetarisch eten.
- De Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) pleit voor een gezonde, geheel plantaardige voeding.
Lees meer over
Vlees, vis of vega
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Er zijn veel plantaardige eiwitrijke opties, zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu. Voor...
Klimaatimpact in eigen hand
Door minder CO2-uitstoot te veroorzaken ben je goed bezig voor het klimaat. Ontdek wat de meeste impact heeft met behulp van de Klimaatklappers.
Groente en fruit
Je bent goed bezig voor het milieu als je meer groente en fruit eet en minder vlees en zuivel. Dierlijke producten hebben over het algemeen een veel grotere...