Maak de switch

Maak kleine switches in je dagelijks leven. Zo ben je stap voor stap duurzamer bezig.

Kies je switch
Wil jij minder weggooien? Met deze kleine switches in je dagelijks leven voorkom je een heleboel afval. En als je het slim aanpakt, bespaar je ook nog eens geld. Ontdek op deze pagina wat jij kunt doen!

Second love

Cadeau nodig?

Geef iets persoonlijks uit te eigen huis! Veel cadeautjes staan uiteindelijk toch maar te verstoffen. Misschien heb je nog wel zo'n ongebruikt cadeau dat je kunt regiften. Of geef iets uit je persoonlijke collectie, bijvoorbeeld die ene vaas waar jij op uitgekeken bent, maar die voor de ontvanger als nieuw is.

Niks in huis, of inspiratie nodig? Doe de keuzehulp en vind jouw groene cadeau:

Iets nieuws nodig?

Door tweedehands te kopen, voorkom je dat er iets nieuws moet worden gemaakt. En zeg nou zelf: het is toch veel leuker om een tafel, T-shirt of theekopje met een verhaal te hebben?

Tips voor tweedehands kopen

Fix it

Apparaat kapot?

Iets nieuws kopen kan altijd nog: probeer je kapotte spullen eerst te repareren! Milieuvriendelijker én een stuk goedkoper. Is het te ingewikkeld om te repareren? Dan kun je het ook laten doen. Check hieronder wanneer je het best zelf aan de slag kunt, en wanneer je het laat doen:

Infographic: ga je een apparaat vervangen of repareren. Onder de afbeelding staat een toegankelijke versie.
Alles over apparaten (laten) repareren
Nieuwe telefoon of laptop nodig?

Een refurbished apparaat is groener én goedkoper in aanschaf. Refurbished apparaten zijn apparaten die (meestal) eerder zijn gebruikt. Voordat ze opnieuw worden verkocht, worden ze eerst door een bedrijf helemaal leeggemaakt, schoongemaakt en gecontroleerd. Hierdoor is het net alsof je een nieuw apparaat koopt. Het enige verschil: er zijn minder waardevolle grondstoffen voor nodig, en je draagt bij aan minder afval!

Meer over duurzaam omgaan met je apparaten

Sharing is caring

Gereedschap nodig?

In plaats van gereedschap te kopen, kun je beter even langs de buurman lopen. En die buurman is waarschijnlijk alleen maar blij dat iemand eens gebruikmaakt van die dure boor. Het meeste gereedschap wordt toch maar heel af en toe gebruikt - nergens voor nodig om allemaal een eigen exemplaar te hebben. Dus bespaar grondstoffen, geld én kastruimte, en leen het!

Infographic over delen. Leen, deel of huur via online deelplatforms. Onder de afbeelding staat een toegankelijke versie.
Tips voor allerlei soorten spullen delen en lenen
Partylook nodig?

Waarom zou je je kast volhangen met kleren die je maar één keer draagt? Lenen scheelt geld en kastruimte! Je kan iets van een vriend(in) lenen, maar er zijn ook steeds meer kledingbibliotheken waarbij je bijzondere kledingstukken vindt voor een avondje uit of speciale gelegenheid. 

Liever ruilen? Organiseer een kledingruil

Dress to impress

Outfit nodig?

Koop niets nieuws, maar combineer je eigen items tot een nieuwe look. Veel mensen denken dat ze niets hebben, terwijl hun kledingkast overvol zit. De oplossing: ga schatgraven in je eigen kast. Haal alles eruit, zodat je ook de items vindt die helemaal achterin de kast waren beland. Zo vind je nog iets! Bonustip: maak meteen foto's van je nieuwe combinaties, zodat je ze niet vergeet.

Tips om je kleding langer mee te laten gaan
Kapotte kleren?

Valt een kapot kledingstuk niet meer te repareren? Gooi het in de kledingbak, zodat het kan worden gerecycled. Wist je trouwens dat je niet alleen kleding erin kunt gooien, maar ook handdoeken, theedoeken, riemen, petten, knuffels, schone poetslappen, sjaals en gordijnen?

Meer tips voor de kledingbak

Bring your own

Eten afhalen?

Neem je eigen bakje mee als je eten afhaalt. Misschien even wennen, maar het heeft veel voordelen: je afvalbak zit minder vol, je draagt je steentje bij aan een beter milieu én je bespaart op toeslag!

Meer tips om afval te voorkomen
Koffie to go?

Doe 's ochtends je eigen meeneembeker in je tas en geniet van zoveel koffies to go als je maar wilt - en dat zonder afval te creëren! Scheelt ook weer toeslag. Nog goedkoper: thuis al koffie zetten in je meeneembeker en het onderweg opdrinken.

Tips voor je meeneembeker

Food for thought

Ga je koken?

Veel mensen koken te veel eten. Als je de portiegrootte van tevoren afmeet (met een maatbeker, keukenweegschaal of met steeds hetzelfde kopje) weet je precies hoeveel je kookt en verdwijnt er minder in de afvalbak. Hoef je ook weer minder snel een nieuwe voorraad in te slaan!

Bekijk meer tips voor perfecte porties
Naar de supermarkt?

Kom jij na een supermarktbezoek vaak thuis met etenswaren die je al had liggen? Zonde! Kijk voor je naar de supermarkt gaat volgende keer eerst je voorraden. Zo verspil je minder, bespaar je geld én sjouw je minder boodschappen.

Zo wordt eten kopen op maat een makkie