Kleine windmolens
3 vragen over kleine windmolens
Kosten en opbrengsten
De prijzen van kleine windturbine lopen sterk uiteen: van minder dan 1000 euro tot honderdduizenden euro’s. De investering verdient zich zelden terug tijdens de levensduur van de windmolen.
Er is geen landelijke subsidie beschikbaar voor plaatsing van een kleine windmolen door particulieren. Sommige gemeentes hebben een eigen subsidie. Check de Energiesubsidiewijzer om te checken of dit voor jouw gemeente geldt.
Vermogen en opwekking
Grote windmolens wekken veel meer elektriciteit op dan kleine windmolens. Drie grote windturbines met een ashoogte van 100 meter wekken net zoveel elektriciteit op als meer dan 300 kleine windmolens van 15 meter hoog. Een kleine windmolen met een verticale as van zo’n 1,5 meter hoog levert volgens fabrikanten 1.000 kWh per jaar op. Dat is een derde van het gemiddelde stroomverbruik van een tweepersoonshuishouden in een tussen- of hoekwoning. In de praktijk wordt die 1.000 kWh nauwelijks gehaald.
CO2-voetafdruk kleine windmolens
Kleine windmolens wekken groene stroom op. Wanneer de CO2-uitstoot die ontstaat bij de productie, plaatsing en het onderhoud wordt meegerekend, kun je de uitstoot per kWh bepalen. Dat noem je de emissiefactor. Die ligt bij kleine windmolens bijna tien keer hoger dan bij stroom uit grote windmolens. Bij de grote windturbines wordt het benodigde extra materiaal ruimschoots gecompenseerd door een hogere opbrengst. De emissiefactor per kWh voor kleine windmolens is in de meeste gevallen nog wel onder die van de stroommix in Nederland. Deze daalt snel door de groeiende hoeveelheid groene stroom, waardoor kleine windmolens op lange termijn zelfs slechter kunnen scoren dan de grijs-groene stroommix.
Plaatsing van een kleine windmolen
Er komt veel voorbereiding kijken bij de aanschaf en plaatsing van een kleine windmolen of een mini-windturbine. Je hebt bijvoorbeeld altijd een vergunning nodig. Verder moet je rekening houden met de windsnelheden op de gewenste plek (zie hieronder). Wil je een windmolen op je dak plaatsen, dan moet er ook een bouwtechnisch onderzoek worden uitgevoerd. Ook de aansluiting op het elektriciteitsnet moet in orde zijn. Zeker als je naast de windmolen ook zonnepanelen hebt.
Verplichte vergunning
Voor het plaatsen van een kleine windmolen is in alle gevallen een omgevingsvergunning nodig. Wil je een windmolen met wieken die een diameter van meer dan 2 meter hebben? Dan moet je ook voldoen aan milieuregels en is er een omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) nodig. Dat brengt ook extra kosten met zich mee.
Voor kleine windmolens gelden dezelfde regels voor slagschaduw, geluidsoverlast en veiligheid als voor grote windmolens. Lees meer over deze regels.
Locaties met voldoende wind
Goede locaties voor een kleine windmolen zijn op een woning in het open veld of op het dak van een flatgebouw dat boven de bebouwde omgeving uitsteekt. In de stad zijn alleen gebouwen geschikt die minstens 20 meter hoog zijn, of die 2 keer zo hoog zijn als de gebouwen of bomen in de omgeving.
Hoeveel elektriciteit de windmolen opwekt is afhankelijk van de gemiddelde windsterkte ter plekke. Lokale windmetingen zijn nodig om een goed beeld te krijgen van deze windsterkte.
Anderen keken ook naar
Windenergie
Windenergie is schoon en komt uit een bron die nooit opraakt. De CO2-uitstoot is meer dan 30 keer lager dan van die van 'grijze' stroom. Grote windmolens...
Zonnepanelen
Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen duurzame stroom op. Ze zijn klimaatvriendelijk en leveren over de hele levensduur aardig geld op. Ontdek wat...
Groene stroom
Niet alle groene stroom is wat je ervan verwacht. Je kunt écht bijdragen aan vergroening van de energieproductie door te kiezen voor groene stroom uit...