Nieuwe badkamer

Ben je toe aan een nieuwe badkamer? Dan denk je waarschijnlijk na over de tegels, een inloopdouche en een warme vloer. Maar de badkamer verbouwen geeft je ook de kans om op een slimme manier energie te besparen. Bijvoorbeeld met een douche-wtw, waterbesparende douchekop en goede isolatie. En wist je dat je ook het bad kunt isoleren?

De verbouwing of renovatie van de badkamer kun je het beste meteen goed aanpakken. Als je dat niet doet, krijg je er later misschien spijt van. Isoleer bijvoorbeeld meteen de buitenmuren en ramen. Kies voor een zuinige verwarming, bijvoorbeeld met een infraroodpaneel. En laat meteen slimme techniek aanbrengen, zoals een douche-wtw: die is makkelijk in te bouwen, kost niet zoveel extra en kan veel besparing opleveren. Zo heb je na het renoveren van de badkamer niet alleen een mooie en prettige badkamer, maar ook een lagere energierekening.

6 tips voor een duurzame badkamer

  1. 01

    Kies een douchekop die maximaal 7 liter water per minuut geeft. Je bespaart behoorlijk wat energie maar houdt een lekkere douche.

  2. 02

    Ga je de badkamer verbouwen, laat dan meteen een douche-wtw plaatsen. Dat is een slim apparaat dat de warmte van het wegstromende douchewater hergebruikt. Het is weinig werk, en het apparaat is weggewerkt in de douchebak of de afvoerpijp, dus je ziet er niks van.

  3. 03

    Verwarm de badkamer slim: je bent er immers niet de hele dag. Zet de verwarming dus laag en gebruik infraroodpanelen voor comfortabele warmte als je in de badkamer bent.

  4. 04

    Check het glas in het badkamerraam. Met HR++ of triple glas houd je de warmte veel beter binnen dan met enkel glas of gewoon dubbel glas.

  5. 05

    Isoleer de badkuip. Het badwater blijft dan langer warm. Zo hoef je minder vaak extra warm water toe te voegen.

  6. 06

    Check of er extra ventilatievoorzieningen nodig zijn. Met goede ventilatie voorkom je vochtproblemen en aantasting van materialen.

Wil je de tips nog eens rustig nalezen? Download de pdf.

Douche met hergebruik warmte

De douche-wtw warmt met het warme afvoerwater koud water op. Het water mengt niet, maar stroomt langs elkaar heen. Door de douche-wtw hoef je minder warm water toe te voegen om een lekkere douche te ervaren. Dat scheelt in energieverbruik. De warmtewisselaar wordt weggewerkt in de douchebak of afvoerpijp. Het is makkelijk te plaatsen als je de badkamer toch verbouwt en kost dan niet zoveel extra. Lees verder op douche-wtw.

Comfortabel douchen met minder water

Een waterbesparende douchekop gebruikt maximaal 7,2 liter water per minuut. Door speciale technieken voelt de waterstraal net zo lekker en vol aan als van een 'gewone' douchekop. Op de verpakking van de douchekop staat vaak het waterverbruik vermeld. Lees meer op besparen onder de douche.

Warmte vasthouden in de badkuip

In een badkuip van kunststof blijft het badwater langer warm dan in een stalen kuip. Dat komt doordat kunststof warmte minder snel doorlaat. Maar wist je dat je de badkuip ook kunt isoleren? Met isolatie koelt het badwater minder snel af. Dat is comfortabel en je bespaart op warm water (je hoeft niet of minder bij te vullen). Je kunt je bad bijvoorbeeld isoleren met thermoskussens, isolatiedekens van glaswol, steenwol, recycled textiel, hennep- of vlasvezel. Met weinig extra kosten bespaar je energie én geld.

Slim de badkamer verwarmen

De badkamer gebruik je maar een paar momenten van de dag. Maar je wil het dan wel lekker warm hebben. Een slimme manier op je badkamer te verwarmen is te zorgen voor een niet al te hoge basistemperatuur, in combinatie met een infraroodpaneel voor snelle, aangename stralingswarmte.

Overweeg om meteen vloerverwarming (niet elektrisch) of een verwarmingsradiator te plaatsen die geschikt is voor lage temperaturen. Je hebt ze ook in mooie designs. Hiermee ben je voorbereid op een eventuele warmtepomp. Lees meer op lage temperatuur verwarming.

Check ook de isolatie van de buitenmuur en van het glas. Met goede isolatie houdt de ruimte de warmte beter vast. Laat bijvoorbeeld meteen een voorzetwand met isolatie voor de buitenmuur plaatsen. Gewoon dubbel glas kun je, als je nu toch bezig bent in de badkamer, beter vervangen door HR++ glas. Zijn je kozijnen aan vervanging toe, kies dan voor triple glas.

Energiezuinige ventilatie

In de badkamer is ventilatie is nodig om vochtproblemen te voorkomen. Er zijn ventilatievoorzieningen die rekening houden met het energieverbruik, zoals een ventilator met nalooptijd of vochtsensor. Lees meer op ventilatie.

Leidingen: kort en dun

Optimale leidingen voor warm water zijn kort en zo dun mogelijk, zodat ze minder water bevatten. Hierdoor heb je altijd snel warm water uit de kraan, en kun je besparen op het energiegebruik voor warm water. De wachttijd bij optimale leidingen is maximaal dertig seconden. Je kunt leidingen kort houden door onnodige omwegen te voorkomen en het warmwatertoestel zo dicht mogelijk bij badkamer te plaatsen (maar denk daarbij ook aan de afstand tot keuken, die telt zwaarder mee omdat je de keukenkraan vaker gebruikt).

Kies voor tijdloos design

Een nieuwe badkamer gaat samen met nieuwe spullen. Maar wellicht zijn er toch kansen om toilet, wasbak, douchebak of bad opnieuw te gebruiken. Of aan te bieden voor hergebruik.

De goede manier om milieubelasting te beperken is zorgen dat de nieuwe badkamer zo lang mogelijk mee gaat. Kies daarom voor een tijdloos design.
Voor de afwerking van wand en vloer kun je het beste een vochtbestendig materiaal kiezen, zoals tegels. Tegels zijn slijtvast en hebben een lange levensduur.

Vanwege het vocht in de badkamer kun je wanden en plafonds beter niet schilderen met latex muurverven, omdat deze schimmelgevoelig zijn. Een schimmelwerende verf werkt meestal maar gedurende korte tijd. Minerale muurverf is niet gevoelig voor schimmel. Het vormt een harde (minerale) laag op de muur die zeer damp-open is.

Ook goede ventilatie (geen vochtproblemen) en regelmatig onderhoud (bijvoorbeeld tegen kalkaanslag) dragen bij aan een lange levensduur.