Tuinmeubelen
Tweedehands tuinmeubelen zijn de milieuvriendelijkste keuze. Een tuinstoel die eenmaal in de tuin staat, belast het milieu niet. Maar de productie van dat tuinmeubel wel. Let daarom bij de aanschaf van nieuwe meubelen op het materiaal. Hoe langer een tuinstoel of -tafel meegaat, hoe minder nieuwe tuinmeubelen we nodig hebben.
Tips voor duurzame tuinmeubelen
-
01
Zet tuinmeubelen in de winter binnen of dek ze af met een hoes.
-
02
Controleer houten meubelen regelmatig op scheurtjes of houtrot (vooral bij de verbindingen) en geef kwetsbare plekken wat olie, verf of was.
-
03
Droog natte houten meubelen niet in de felle zon; dan ontstaan juist scheurtjes. En zet je meubels af en toe in de olie of geef ze een nieuwe verfbeurt.
-
04
Behandel staal af en toe met (auto)wax, dan blijft het langer mooi.
-
05
Gelakt staal gaat roesten als het beschadigt; geef beschadigde delen op tijd een kwastje verf.
Welke materialen belasten het milieu het minst?
De milieulast van tuinmeubelen zit 'm vooral in de grondstoffen en het energiegebruik tijdens de productie.
Hout
Hardhout met een milieukeurmerk zoals FSC of PEFC is het milieuvriendelijkst. Dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen én gaat lang mee. Bij voorkeur ga je voor Europees hardhout (bijvoorbeeld Robinia, eiken of kastanje).
Tweede keus voor het milieu is naaldhout – met keurmerk – dat gemodificeerd is en daardoor ook goed bestand tegen het buitenklimaat. Maar kies bij voorkeur niet voor geïmpregneerd hout: daaruit kunnen schadelijke stoffen vrijkomen.
Rotan en bamboe
Dit zijn natuurlijke materialen die het milieu weinig belasten. Rotan groeit zeer snel; de kap tast het regenwoud dus nauwelijks aan. Rotanmeubelen vergaan wel snel als ze bij slecht weer buiten staan. Bamboe is veel sterker en vergt weinig onderhoud.
Kunststof
Meubelen van kunststof vergaan niet snel, maar zijn niet te repareren als ze kapot gaan. Voor het maken van kunststof is aardolie nodig, wat een eindige grondstof is. Je kunt zelf de milieubelasting aanzienlijk verlagen door ze af te danken bij de milieustraat in de bak hard plastic. Het materiaal wordt dan gerecycled.
Loungesets zijn vaak gemaakt van textileen (polyester met pvc) of Wicker (gevlochten kunststof, vaak PE) in een metalen frame. Voor textileen is weinig materiaal nodig, ze zijn sterk en onderhoudsarm – dat zijn milieuvoordelen. Maar je kunt ze, net als alle kunststof meubelen, niet repareren.
Metaal
Aluminium is sterk en licht, maar kost erg veel energie tijdens de productie. Ook de productie van stalen meubelen vergt veel energie. Een voordeel van metalen meubelen is dat ze lang meegaan als ze goed onderhouden worden: regelmatig een doekje erover en in de winter onder dak.
Zo goed als nieuw
Als je toe bent aan nieuwe tuinstoelen of een parasol, breng je oude dan naar de kringloopwinkel. Of bied ze aan op een van de vele weggeef- of ruilsites. Misschien vind je daar zelf ook mooie 'nieuwe' tuinmeubelen!
Anderen keken ook naar
Tweedehands
Een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies: tweedehands is vaak je beste keuze. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu. Met vintage...
Haag of schutting om je tuin
Een groene haag om je tuin is de milieuvriendelijkste tuinafscheiding. Deze 'levende schutting' vormt een schuilplek voor dieren, biedt verkoeling in de...
Natuurlijk tuinieren
Bij natuurlijk tuinieren laat je de natuur het werk doen. Met een natuurlijk onderhouden tuin vang je twee vliegen in één klap: je tuin is gezond én het...