Kakkerlakken

Zie je een kakkerlak in je huis? Zorg dat je er snel bij bent met het nemen van maatregelen. Kakkerlakken planten zich snel voort, waardoor een paar kakkerlakken al snel een plaag kunnen worden. Ontdek wat je kunt doen.

Kakkerlakken kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid, doordat ze bacteriën, schimmels en ziektekiemen verspreiden. De insecten scheiden een onaangename, muskusachtige geur af. Sommige mensen zijn allergisch voor stoffen die vrijkomen uit de uitwerpselen van kakkerlakken en uit dode kakkerlakken.

Kakkerlakken verspreiden zich snel; ze reizen bijvoorbeeld mee met bagage of tweedehands artikelen. Ze kunnen je huis binnenkomen via kieren, ventilatiekanalen of cv-leidingen. Vooral in flats is de verspreidingskans van de ene naar de andere woning groot.

Tips tegen kakkerlakken

  1. 01

    Houd de keuken goed schoon: kakkerlakken zijn graag in de buurt van eten en vocht.

  2. 02

    Vaak luchten en een lagere temperatuur in huis helpen ook. Kakkerlakken houden niet van kou.

  3. 03

    Maak kieren naar buiten dicht en sluit ventilatieopeningen af voor beestjes. Dit kan door er een kunststof rooster of een nylonkousje voor te plaatsen.

  4. 04

    Zie je een kakkerlak, wees er dan snel bij. Hierdoor kun je een plaag met eenvoudige maatregelen voorkomen.

  5. 05

    Gebruik bij chemische bestrijding alleen toegelaten middelen. Die zijn te herkennen aan een toelatingsnummer van het Ctgb.

  6. 06

    Zijn de kakkerlakken uitgegroeid tot een plaag? Dan moet je professionele bestrijders inschakelen. Zij gebruiken gif.

Hoe herken je een kakkerlak?

Kakkerlakken zijn plat, meestal lichtbruin en hebben lange voelsprieten. In 95 procent van de gevallen is de kakkerlak die jij thuis aantreft een ‘Duitse kakkerlak’. Dit insect wordt 1 à 2,5 cm groot en heeft twee zwarte strepen over zijn borstschild.

Vergroot afbeelding
De Duitse kakkerlak, met twee zwarte strepen over zijn borstschild.

Warme en donkere plekken

Kakkerlakken zijn ’s nachts actief. Ze zijn op zoek naar vochtig en zoet voedsel. Vinden ze dat niet, dan eten ze ook afval, huisstof, vetvlekken of zelfs textiel en papier. Overdag verschuilen kakkerlakken zich op warme donkere plekken, bij voorkeur achter de koelkast in de keuken. Ook vochtige ruimtes als de badkamer en het toilet zijn aantrekkelijk voor deze insecten. Op deze plekken kun je ook de sporen vinden die wijzen op kakkerlakken: eierschalen, uitwerpselen (hele kleine zwarte stofjes) en afgevallen huid.

Kakkerlakken voorkomen

Kakkerlakken voorkomen is makkelijker dan kakkerlakken bestrijden. Dicht kieren en spleten, en maak ventilatieopeningen met een rooster of nylonkous ontoegankelijk voor de kruipende insecten. Je geeft de beestjes weinig kans door je huis – en vooral je keuken – schoon en droog te houden. Verwijder etensresten goed: kakkerlakken kunnen weken leven op een beetje vet.

Zet je thermostaat lager

Kakkerlakken houden niet van kou. Het helpt om je huis niet onnodig warm te houden. Denk er ook aan om je thermostaat 's nachts wat lager te zetten. Regelmatig een raampje open zetten is ook aan te raden.

Kakkerlak in je huis? Schoonmaken!

Houd je huis sowieso goed schoon om plagen te voorkomen. Maar zeker als als de kakkerlakken al in je huis of in een naburige woning zijn gesignaleerd, is het verstandig om over te gaan op extreme schoonmaakmaatregelen. Verwijder dan consequent vlekken en kruimels. Leg geen vochtige vaat- of theedoeken neer (daar zitten piepkleine voedselresten in), sluit etenswaren goed af en stofzuig dagelijks, vooral langs plinten.

Niet-giftige bestrijding

Je kunt kakkerlakken vangen door ‘s nachts een vochtige dweil op de keukenvloer te leggen. De beestjes kruipen eronder, klaar om de volgende ochtend opgeveegd te worden. Je kunt ze dan doodtrappen en in een dichtgebonden plastic zakje weggooien. Het is trouwens niet waar dat je door een kakkerlak dood te trappen zijn eitjes verspreidt. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.

Een andere manier om kakkerlakken te vangen is met een bakje met water en wat zonnebloemolie: het water trekt de insecten aan en de olie verstopt hun luchtwegen, waardoor ze verdrinken.

Lijmvallen

Lijmvallen kunnen – als je ze goed plaatst – een effectieve, niet-giftige bestrijdingsmethode zijn. Dit zijn kartonnen doosjes met een lijmplankje of lijmval met lokstof erin. Zet zo’n lijmval op een plaats waar kakkerlakken zitten, zoals achter de koelkast, onderin gootsteenkastjes of in de buurt van elektrische apparaten.

Stofzuigen

Kakkerlakken bestrijden gaat gepaard met goed stofzuigen. Met de stofzuiger zuig je ook eventuele eitjes op, dus zuig dagelijks en vooral goed langs kieren en naden, bijvoorbeeld bij plinten.

Chemische bestrijding

Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van kakkerlakken? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing.

Vergroot afbeelding
Infographic over gebruik bestrijdingsmiddelen (Klik om te zoomen)

Tegen kakkerlakken zijn chemische bestrijdingsmiddelen te koop. Koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken tegen een plaag kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.

Bestrijdingsmiddelen zijn vaak toegelaten voor specifieke (plaag)dieren. Twijfel je over met welke plaagdier jij te maken hebt? Dan kun je het Kennis- en adviescentrumdeterminatie (KAD) inschakelen om erachter te komen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Volg altijd de gebruiksaanwijzing

Dat een middel is toegelaten betekent nog niet dat het milieuvriendelijk is. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of voor andere dieren dan het plaagdier. Volg daarom altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing van een bestrijdingsmiddel. Zo houd je de risico's voor je gezondheid en het milieu zo laag mogelijk.

Negeer vage claims

Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.

Klein chemisch afval

Laat na gebruik de spuitbus of andere verpakking heel en lever restanten in als klein chemisch afval.

Professionele bestrijding

Heb je alles geprobeerd en heb je nog steeds last van de plaag? Schakel dan professionele bestrijders in. Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN. Verwijder dode kakkerlakken direct: ze zijn giftig voor huisdieren.