Antifouling: tips voor milieuvriendelijk bootonderhoud
Antifouling is de verzamelnaam voor alles wat je doet om je boot aangroeivrij te houden. Het is ook de naam van de verfsoort waar je op deze pagina meer over leest. We zijn gewend om altijd antifouling met koper of zink aan te brengen op boten, maar om kosten te besparen en samen beter voor onze wateren te zorgen, kun je kiezen voor alternatieven.
Vaar je alleen in zoet water? Dan kun je vrijwel altijd een milieuvriendelijk alternatief gebruiken in plaats van antifouling met milieubelastende koper of zink. Ook in zout water werken milieuvriendelijke alternatieven wanneer je tussendoor schoonmaakt. Gebruik bijvoorbeeld gladde non-stick coating of een folie met vezeltjes, en maak je boot schoon op een manier die bij de gekozen coating past. Kun je in jouw situatie niet zonder antifouling met biociden? Gebruik de verf dan verstandig.
Tips voor milieuvriendelijk bootonderhoud
-
01
Vaar je op zoet water? Vraag dan de leverancier van de boot of er voor jouw boot wel een extra coating nodig is. Niet alle boten hebben na aankoop een coating nodig. Sommige boten van composietmaterialen zoals polyester, of aluminium boten worden geleverd met een materiaalbeschermende laag die goed schoon te maken is.
-
02
Gebruik je wel een extra coating, vraag je dan af of een nieuwe laag wel nodig is in het komende vaarseizoen. Heb je weinig aangroei, dan kan de oude laag misschien nog een jaar mee.
-
03
Check welk milieusparend alternatief voor jou op de markt is. Zie de infographic voor inspiratie.
-
04
Ligt je boot in zoet water en heb je weinig aangroei? Een coating zonder koper of zink werkt dan voldoende. Kies bijvoorbeeld een niet-slijpende coating of non-stick (foul release).
-
05
In plaats van verf kun je ook een wrap met vezeltjes op je boot laten aanbrengen die de aangroei tegengaat en anders makkelijk schoon te maken is. Dit blijft een aantal jaren zitten waardoor je nog maar weinig onderhoud hebt.
-
06
Je krijgt meer aangroei als je boot stilligt. Gebruik je je boot lange tijd niet, overweeg dan om hem uit het water te halen en te stallen. Of leg hem in een donker boothuis, daar is de aangroei minder.
-
07
Maak de boot meteen schoon als hij na afloop van het vaarseizoen uit het water komt. De aangroei is makkelijker te verwijderen als deze nog vochtig is dan wanneer deze is ingedroogd.
Waarom is antifouling schadelijk voor milieu?
De meest milieubelastende typen antifouling zijn zelfslijpende antifouling met of zonder biociden en niet-slijpende antifouling met biociden. Biociden voor antifouling zijn koperhoudende stoffen die algen, wieren en schelpen doden die ermee in aanraking komen. Daardoor voorkom je aangroei op de boot en ervaart de boot minder weerstand bij het varen. Koper, zink en andere stoffen in deze typen antifouling zijn echter belastend voor het milieu.
Milieubelasting van antifouling met biociden
Als je een boot hebt met antifouling met biociden, komt er koper in het water. De koperhoudende stoffen doden niet alleen aangroei op de boot, maar zijn ook schadelijk voor andere dieren en planten in het water.
Milieubelasting van zelfslijpende antifouling
In zelfslijpende antifouling zit zink. Zink zorgt voor de werking van de verf waarbij de verflaag langzaam afslijt tijdens het varen en de aangroei niet aan de boot kan hechten. De zelfslijpende coating komt hierbij ook in het water terecht en zorgt voor vervuiling. Zink is een zwaar metaal dat uit de coating in het water terechtkomt. Dit is schadelijk voor dieren en planten. Dat geldt ook voor koper in zelfslijpende antifouling met biociden. Er bestaat ook zelfslijpende antifouling zonder biociden. Deze antifouling is minder milieubelastend dan zelfslijpende antifouling met biociden.
Alternatieven voor koperhoudende en zelfslijpende antifouling
De aangroei van algen, wier en schelpen is in zoet water veel minder dan in zout water. Daarom zijn er voor boten die in zoet water liggen veel verschillende oplossingen waaraan geen koperhoudende biociden of zinkbevattende zelfslijpende antifouling te pas komt. Deze oplossingen variëren van je boot uit het water halen tot het gebruiken van andere soorten coatings.
Bij boten die in zout water liggen is de aangroei sterker. Bij deze boten werken veel van de milieuvriendelijke alternatieven ook, maar zal er iets vaker een combinatie met goed schoonmaken nodig zijn. Welk alternatief voor jouw boot geschikt is, hangt af van de aangroei op je boot. De aangroei op je boot is onder andere afhankelijk van je ligplaats, vaargebied, jouw type boot, hoe lang je boot stilligt in het water en hoe snel je vaart.
Anderen keken ook op
Schilderen van hout, muren en plafonds
Minder vaak schilderen, maar wel effectief. Dat is de beste manier om milieubelasting door verven tegen te gaan. Een goede ondergrond, hoge kwaliteit verf...
Asbest: wat zijn de risico's
In oudere huizen (van vóór 1994) kun je nog op allerlei plekken asbest tegenkomen. Het werd vroeger veel gebruikt omdat het brandwerend is en goed isoleert....
Natuurlijk tuinieren
Bij natuurlijk tuinieren laat je de natuur het werk doen. Met een natuurlijk onderhouden tuin vang je twee vliegen in één klap: je tuin is gezond én het...