Schoon drinkwater

vrouw drinkt glas met water in keuken
Het drinkwater in Nederland is van goede kwaliteit. Door strenge regels stroomt er schoon en veilig drinkwater uit de kraan. De bronnen waar het drinkwater vandaan komt, raken wel steeds meer vervuild. Voor drinkwaterbedrijven is het daarom lastiger om schoon drinkwater uit de kraan te laten stromen. Ontdek wat jij kan doen tegen watervervuiling.  

Drinkwater is afkomstig van grondwater en . Voordat je dit water kan drinken, moet het eerst gezuiverd worden. Zowel grondwater als oppervlaktewater raakt steeds meer vervuild met bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en medicijnen. Hierdoor kost het meer energie en zijn er meer chemicaliën nodig om het water te zuiveren. Daarnaast neemt de vraag naar drinkwater toe, terwijl er minder schone drinkwaterbronnen beschikbaar zijn.

Zo'n 60 procent van het drinkwater komt uit grondwater: dit is regen- en rivierwater dat door de bodem naar grotere diepte is gezakt. De rest van het drinkwater komt uit oppervlaktewater (zoals rivieren en meren).

Tips tegen watervervuiling

  1. 01

    Gebruik niet meer water dan nodig: zo is er minder water nodig uit natuurlijke waterbronnen en hoeft er minder afvalwater gezuiverd te worden.

  2. 02

    Neem maatregelen tegen legionellabesmetting: isoleer geen warmwaterleidingen, stel een boiler in op minstens 60 graden en spoel de waterleiding na vakanties goed door. 

  3. 03

    Vervang loden leidingen: water drinken uit loden leidingen is een gezondheidsrisico. 

  4. 04

    Gebruik geen waterfilter: dit is niet nodig vanwege de hoge kwaliteit van het Nederlandse drinkwater. De kwaliteit kan zelfs verslechteren als er bacteriën op het filter gaan groeien. 

  5. 05

    Voorkom onnodige belasting van het riool: was je auto niet op straat en spoel geen afval zoals verf en medicijnen door de gootsteen of de wc. Zie wat mag in het riool?

  6. 06

    Gebruik niet meer schoonmaakmiddel dan nodig. Koop milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Hiermee belast je het riool zo min mogelijk. 

Gezond drinkwater, strenge eisen

Ernstige vervuiling van drinkwater is een bedreiging voor de volksgezondheid. Daarom gelden er in Nederland strenge wettelijke regels rond de winning, zuivering en levering van leidingwater. Denk bijvoorbeeld aan strenge normen voor de hoeveelheid chemische stoffen en bacteriën in drinkwater. In Nederland voldoet de drinkwaterkwaliteit aan deze wettelijke regels.  

Dagelijkse controle

Waterleidingbedrijven controleren dagelijks de waterkwaliteit van het water dat ze winnen. Vinden ze te hoge concentraties van bepaalde stoffen in het water? Dan nemen zij direct maatregelen. In het uiterste geval sluiten ze de bron of inlaat. Daarnaast controleren ze of de kwaliteit van het geleverde drinkwater voldoet aan wettelijke eisen.

Voorkom legionella en vervang loden leidingen

Drinkwaterbedrijven meten alleen het water dat ze aan jou leveren. Achter je watermeter ben je zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je drinkwater. Neem daarom zelf maatregelen tegen legionella en vervang loden leidingen als je deze nog in huis hebt. 

Waterfilter niet nodig

Een waterfilter voor huishoudkranen filtert stoffen uit leidingwater nádat waterleidingbedrijven het water hebben gezuiverd. Gelukkig zijn waterfilters in Nederland niet nodig omdat onze waterkwaliteit al hoog is. De kwaliteit van je drinkwater kan zelfs slechter worden als je een filter gebruikt. Zo kunnen bacteriën op het filter gaan groeien. Een waterfilter aanschaffen is daarom zonde van je geld.

vrouw vult glas met kraanwater in de keuken

Water ontharden 

Ook een waterontharder is vaak niet nodig. Drinkwaterbedrijven ontharden het water centraal. Ze verminderen de hoeveelheid calcium en magnesium in het water waardoor je bijvoorbeeld minder kalkaanslag in je apparaten krijgt. Bijna 2/3 van de gemeentes heeft zacht water. Hard water komt bijna nergens uit de kraan.  

Overweeg je een waterontharder? Informeer dan eerst bij jouw drinkwaterbedrijf naar de waterhardheid of check zelf je waterhardheid. Met een ontharder kan je kalkaanslag verminderen in apparaten. Hierdoor zijn je apparaten iets zuiniger met elektriciteit. Dit is alleen zinvol bij hard water, maar dat komt nauwelijks voor in Nederland.  

Risico’s van een waterontharder 

Zelf water ontharden is over het algemeen niet nodig en er zijn daarnaast ook risico’s. In heel zacht water kunnen schadelijke stoffen oplossen en werken wasmiddelen minder goed. En ook bij waterontharders kunnen bacteriën op de filter groeien als je ze niet goed onderhoudt. Bovendien zijn waterontharders duurder dan andere manieren om kalkaanslag tegen te gaan. Wil je toch een waterontharder kopen? Zorg er dan voor dat je weet hoe je de ontharder goed installeert en onderhoudt.

Wat kan je doen tegen watervervuiling?

In Nederland wordt heel wat afval door het riool gespoeld. Het zuiveren van rioolwater kost geld en energie en belast het milieu. Als er afval of schadelijke stoffen in het rioolwater zitten, dan moet de rioolzuivering harder werken om deze stoffen te verwijderen. Ook is het mogelijk dat schadelijke stoffen in de natuur eindigen. Gooi daarom geen afval in het riool wat er niet thuishoort. Spoel bijvoorbeeld geen verf, medicijnen, olie en vet door de gootsteen of wc.

Wegspoelen of niet?

In het riool Bekijk wat je wel en niet door het riool mag wegspoelen. Check wat in het riool mag

Schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten 

Ook het verwijderen van schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten uit rioolwater kost energie. Gebruik niet meer schoonmaakmiddel dan nodig en koop schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten die milieuvriendelijk zijn. Dan belast je het riool zo min mogelijk. Kies bij voorkeur voor producten met het keurmerk EU Ecolabel, Nordic Swan Ecolabel of Ecocert. 

Spoel alleen douche-, bad-, wastafel- en (af)wasmachinewater door de gootsteen als hier een normale dosis schoonmaakmiddelen of verzorgingsproducten in zit. Restjes (tot 10 procent van een verpakking) van shampoo, tandpasta en andere producten die bij normaal gebruik door de gootsteen wegspoelen, mogen door de gootsteen. Zit er meer dan 10 procent in de fles? Gooi het dan met fles en al bij het restafval.  

Wat mag wel en niet in het toilet? 

Je mag het riool alleen gebruiken voor toiletspoelingen met poep, plas en wc-papier (de drie P’s). Ook mag je vochtig toiletpapier doorspoelen als er een zwart-wit logo van een toiletpot zonder persoon op staat. Andere vochtige wegwerpdoekjes zoals baby-, sanitair-, multi-purpose en gezichtsdoekjes kunnen het riool verstoppen. Gooi deze daarom altijd weg bij het restafval. 

Auto wassen in de wasstraat 

Gooi alleen schoon regenwater of drinkwater weg door het putje in de tuin. Een derde van de rioolputten op straat staat namelijk rechtstreeks in verbinding met water in de natuur. Wil je je auto wassen? Doe dit dan bij een wasstraat. Het afvalwater gaat dan eerst naar een zuiveringsinstallatie. Was je auto alleen als het echt nodig is. 

Meer informatie