Zolderkamer en dakkapel
De verbouwing van je zolder is een slim moment om ook andere verduurzamende maatregelen mee te pakken. Denk aan goede isolatie, regenwaterafvoer of het installeren van zonnepanelen en/of een groen dak. Zo kun je je huis ook alvast voorbereiden op .
De overheid wil dat in 2050 alle huizen van het gas af zijn. Hoe kun je je huis klaarmaken voor aardgasvrij wonen? Bekijk de stappen die nodig zijn om je huis te verwarmen zonder aardgas.
Tips voor verbouwen zolder
-
01
Het verbouwen van de zolder is een ideaal moment om aan de binnenzijde het dak te isoleren. Is er al enige isolatie, verbeter deze naar zeer goed (13 cm of meer; Rc =4 of meer).
-
02
Let op ventilatievoorzieningen, ook op zolder. Het is goed voor je gezondheid om te ventileren. Laat in de ramen ventilatieroosters plaatsen.
-
03
Kies voor een dakkapel met zeer goede isolatie, isolerende kozijnen en triple glas. Ook via kozijnen verlies je warmte. Triple glas in isolerende kozijnen is iets duurder dan HR++, maar wel 25% energiezuiniger.
-
04
Laat je de klus uitvoeren door een aannemer? Bespreek dan vooraf welke keuzemogelijkheden je hebt in duurzame materialen en uitvoering. Laat de afspraken hierover vastleggen in de offerte.
-
05
Geef je zolder de zuinigste verlichting. Kies armaturen die geschikt zijn voor ledlampen.
-
06
Ga je voor de verwarming op zolder een nieuwe radiator plaatsen? Denk aan een lagetemperatuurradiator, geschikt voor verwarmen met een elektrische warmtepomp.
-
07
Houd bij de plaatsing van een dakkapel of dakramen rekening met ruimte voor zonnepanelen op het dak of een zonneboiler voor warm water.
-
08
Leg meteen zonnepanelen of een zonneboiler op je dak, of maak alvast de benodigde leidingen en bevestigingspunten.
-
09
Let op de eigenschappen en milieubelasting van materialen. Je kunt ook een kant-en-klare dakkapel laten plaatsen.
Je dak beter isoleren
Als je met je zolder bezig gaat, neem dan eerst een kijkje achter de aftimmering en check de isolatie. Veel daken zijn maar matig geïsoleerd met materiaal van 3 tot 7 centimeter. Het loont om dit nu te verbeteren naar 13 centimeter of meer (tot een isolatiewaarde van Rc = 4 of meer). Lees meer op dakisolatie.
Dakkapel of dakraam?
Een dakkapel geeft de zolder extra leefruimte. Dat kan prettig zijn als de zolder bedoeld is als werkkamer, tienerkamer of slaapkamer. Maar wil je je zolder als hobbyruimte of opslagruimte gebruiken? Overweeg dan een dakraam. Een dakraam is eenvoudiger aan te brengen en goedkoper. Het vergt minder materiaal en er blijft op het dak meer ruimte voor zonnepanelen. Daardoor is het ook vanuit milieuoogpunt gunstiger.
Waar plaatsen in het dak?
De beste plek voor een raam of dakkapel is aan de zonkant van het huis. Extra zonlicht zorgt voor meer licht en warmte in de nieuwe leefruimte. Zo hoef je in de winter wat minder te stoken. Zorg wel voor zonwering: anders krijg je het in de zomer te heet.
Let wel op: als je ook zonnepanelen of een zonneboiler wilt plaatsen, dan heeft de plek van de dakkapel of het dakraam natuurlijk gevolgen voor het aantal panelen dat je op je dak kan leggen. Denk dus van tevoren goed na wat je met je dak wilt, en hoe je met een slimme plaatsing een goede combinatie kan maken van een dakkapel of dakraam én zonnepanelen.
Verbeter je ventilatie op zolder
Als je de isolatie van de zolder verbetert zal ventilatie niet meer vanzelf gaan via naden en kieren. Dan is andere ventilatie nodig om vochtproblemen te voorkomen en een gezond leefklimaat op zolder te behouden. Een dakkapel of dakraam is een kans om de voorzieningen voor de ventilatie van je zolder te verbeteren. Plaats daarom ventilatieroosters boven het glas in de ramen.
Zolder meteen goed verbouwen
Wanneer je een dakkapel of dakraam laat of gaat plaatsen, dan wil je waarschijnlijk ook de zolder zelf aanpakken. Ook daarin kun je milieuvriendelijke keuzes maken. Zo heb je bij het plaatsen van een nieuwe binnenwand verschillende mogelijkheden. Ook bij het schilderen, behangen of stuken kun je keuzes maken. Met de juiste radiatoren en verlichting kun je energie besparen.
Kant-en-klaar is duurzaam en snel
Een kant-en-klare dakkapel bestaat uit één of enkele grote delen en wordt in één dag op het dak gezet. Met zo’n dakkapel heb je meestal minder afval, hij is sneller te plaatsen, weegt weinig, gaat lang mee en is makkelijk te onderhouden. Nog een voordeel: een kant-en-klare dakkapel kan in zijn geheel worden hergebruikt bij een andere woning.
Hout, kunststof of aluminium?
Dakramen, dakkapellen en dakkoepels zijn gemaakt van hout, kunststof of aluminium. Zeker bij dakkapellen worden vaak meerdere materialen gecombineerd. Hoe kies je het beste materiaal? Dat hangt af van de levensduur, onderhoud en kosten, maar ook van je smaak.
Of je een constructie neemt van hout of kunststof is qua milieubelasting min of meer gelijk. Hout is een hernieuwbaar materiaal en het gaat bij goed onderhoud lang mee. Maar kunststof of polyester dakkapellen en kozijnen zijn minder milieubelastend in onderhoud omdat ze alleen schoongemaakt hoeven worden en niet geverfd. Kies bij houten dakkapellen voor hout uit duurzame bosbouw (FSC- of PEFC-keurmerk), en bij kunststof als het kan voor deels gerecycled kunststof.
Milieukeurmerken kunnen je helpen om een goede keus in materiaal te maken. Voor sommige minder gangbare materialen en tweedehands materialen geldt dat ze minder goed verkrijgbaar zijn, waardoor ook de levertijd langer kan zijn. Het is goed om daar rekening mee te houden als je je klus gaat plannen.
Hout schilderen en onderhouden
Schilder het houtwerk in lichte kleuren want donker geschilderd hout extra zal opwarmen als de zon erop schijnt. Het hout gaat dan werken waardoor het kan scheuren en de verflaag minder lang meegaat. Kies voor verf zonder oplosmiddelen, dat belast het milieu minder.
Goed onderhouden hout kan tientallen jaren meegaan. Jaarlijkse controle en een geregelde schilderbeurt zijn daarom heel belangrijk. Laat een nieuw houten kozijn voor plaatsing door je aannemer twee keer in de grondverf zetten. Dat geeft voor de eerste weken genoeg bescherming.
Dakbedekking van de dakkapel
De milieuvriendelijkste keuze als dakbedekking voor een dakkapel met een plat dak is EPDM (synthetisch rubber) van 1,5 mm dikte. Hoewel dit dunner is dan bitumen, gaat het wel twee keer zo lang mee. Bitumen heeft een hoge milieubelasting en kun je daarom beter niet kiezen. Ook voor de waterdichte aansluiting tussen de dakkapel en het dak heeft EPDM de voorkeur, versterkt met aluminium (met DUBOkeur). Ongecoate loden slabben zijn de minst goede keus.
Wanneer je de dakbedekking niet verlijmt (zoals bij bitumen wel het geval is), dan is het materiaal makkelijker te hergebruiken. EPDM kun je los leggen en aan de randen vastzetten met .
Daktrim is een profiel langs de dakrand. Bij platte daken helpt de daktrim lekkage en loslaten/wegwaaien van dakbedekking voorkomen.
Recyclen oude dakpannen en bouwafval
Bij de bouw van een dakkapel houd je veel dakpannen over. Gun ze een tweede leven door ze te koop aan te bieden. Bewaar een paar dakpannen voor reparaties aan het dak. Bedenk ook bij andere materialen die vrijkomen, bijvoorbeeld een oud dakraam, of je ze een tweede leven kunt geven.
Ga zorgvuldig om met afval. Bouw- en sloopafval bestaat vaak uit verschillende materialen: hout, kunststof, steen, keramiek (dakpannen, bakstenen), beton, zand, metaal en chemisch afval. Probeer materialen zoveel mogelijk gescheiden te houden, en breng ze naar de milieustraat in je gemeente.
Anderen keken ook op
Duurzaam klussen en verbouwen
Ga je klussen of plan je een grote verbouwing? Dan kun je op tal van punten rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je nieuwe keuken,...
Verantwoord verf kiezen
Door iets goed te schilderen, zorg je dat het langer meegaat. Een langere levensduur van bijvoorbeeld je houten kozijnen of een meubelstuk is goed voor...
Vloeren en vloerbedekking
Ga je aan de slag met je vloer? Met bewuste keuzes voor vloeren en vloerbedekking kun je de milieu-impact beperken. Milieu Centraal zet tips op een rij...