Tweedehands bouwmaterialen
Voor veel bouwmaterialen is hergebruik beter voor het milieu dan iets nieuws kopen. Er is minder milieubelasting omdat er geen grondstoffen en energie nodig zijn voor nieuwe bouwmaterialen. Uitzonderingen zijn er ook. Zo levert een goed isolerend nieuw raam op de lange termijn meer milieuwinst dan een tweedehands raam waarmee je meer moet stoken. En als de kwaliteit van materiaal niet voldoet belast het onderhoud of reparatie ook het milieu. Bekijk de tips hieronder om de juiste tweedehands bouwmaterialen en -producten te vinden.
-
01
Bekijk het tweedehands aanbod van consumenten en gespecialiseerde bouwbedrijven in je omgeving voor je alles nieuw koopt in een bouwmarkt
-
02
Check welke spullen en materialen je wel of niet opnieuw kunt gebruiken. In veel gevallen kun je tweedehands materialen met nieuwe combineren.
-
03
Ga na of het materiaal voldoet voor de toepassing waarvoor je het wilt gebruiken. Let op ontwerp, afmetingen, isolatiewaarde en constructie.
-
04
Let op de kwaliteit van je gekozen bouwmateriaal zodat het lang meegaat zonder onderhoud.
-
05
Reserveer tijd om je tweedehands bouwmaterialen te vinden, kopen en (laten) vervoeren.
-
06
Zoek in de buurt en combineer ritjes om minder kilometers te maken. Zo verminder je de milieubelasting door vervoer.
Een tweedehands bouwmateriaal of -product vinden kan heel eenvoudig zijn. Google naar het bouwmateriaal dat je zoekt in combinatie met het woord 'tweedehands' of zoek de materialen op Marktplaats. Je kunt vrijwel alles vinden: van houten balken en dakpannen tot deuren en kozijnen en sanitair als ligbaden en toiletpotten. Ook een handelaar in tweedehands bouwmaterialen in de buurt vinden via Opalis of kijken bij de 'Bouwkringloop'. Lees ook andere tips over tweedehands winkelen.
De milieuwinst gaat verloren als je iets snel weer moet vervangen omdat de kwaliteit niet goed is of als iets niet past. Let ook op energiegebruik: hergebruik geen deuren, kozijnen en ramen met glas dat minder goed isoleert. Je kunt nog wel het glas vervangen door isolatieglas. Ook sommige oude elektrische apparaten, lampen en gastoestellen kun je beter vervangen door energiezuinige producten.
Als je niet zelf de klus doet moet je gebruik van materialen bespreken met degenen die de klus voor je uitvoeren zoals de architect, aannemer of een klusbedrijf. Vaak kun je tweedehands materialen met nieuw combineren. Houd rekening met extra tijd en ruimte die nodig is om de materialen te vinden, kopen, vervoeren en op te slaan. En let tot slot ook op de maatvoering zodat het goed past.
Geschikt voor hergebruik
Hieronder zie je een lijstje met bouwmaterialen die geschikt zijn voor hergebruik.
- Deuren
- Kozijnen
- Ramen (let op isolatiewaarde)
- Radiatoren
- Houten vloeren
- Keukenkasten
- Aanrechtbladen
- Inbouwapparatuur (let op energiezuinigheid)
- Toiletpotten, wastafels, douchebakken en badkuipen
- Kranen
- Dakpannen/dakleien
- Tuintegels
- Dak-, vloer- houten en stalen balken
- Funderingen (bij herbouw ter plekke)
- EPS (piepschuim).
Sloopafval wordt bouwmateriaal
Als je zelf gaat slopen kun je veel materialen hergebruiken of aanbieden aan iemand anders. Denk bijvoorbeeld aan keukenkasten of sanitair. Ga voorzichtig te werk en voorkom dat bruikbare materialen kapot gaan tijdens het slopen. Schroef schroeven los in plaats van de sloophamer te hanteren. En ga je iets nieuw ontwerpen of bouwen? Let dan op dat het in de toekomst makkelijk is om het weer uit elkaar te halen. Bijvoorbeeld door schroeven te gebruiken in plaats van te lijmen.
Wat je niet direct zelf kunt hergebruiken kun je bewaren, weggeven of verkopen. Voor bewaren heb je wel voldoende ruimte nodig zodat materialen je niet in de weg staan. En wat je niet meer kunt gebruiken kun je gescheiden inleveren of laten afhalen voor recycling. Lees meer over bouw- en sloopafval.
Vragen over tweedehands bouwmateriaal
Anderen keken ook op
Duurzaam klussen en verbouwen
Ga je klussen of plan je een grote verbouwing? Dan kun je op tal van punten rekening houden met het milieu. Vanaf het eerste idee voor je nieuwe keuken,...
Tweedehands
Een bijzonder kastje, leuk jurkje of servies: tweedehands is vaak je beste keuze. Het is uniek, goedkoper en meestal beter voor het milieu. Met vintage...
Bouwmateriaal, sloopafval en puin
Als je gaat klussen of verbouwen moet je een oplossing vinden voor je bouwafval. Voor het milieu kun je bouwmateriaal het beste hergebruiken, bewaren of...