Stappenplan: geveltuin
Geveltuintjes zijn kleine tuintjes tegen de gevel van een woning, vaak aan de straatkant van de woning. Een rijtje stoeptegels vervangen door groen biedt ruimte voor dieren en insecten. Ook dragen geveltuintjes bij aan een groene leefomgeving. Een groene leefomgeving werkt verkoelend tijdens hete dagen en groen in plaats van bestrating helpt om meer water in de bodem vast te houden.
Kies je voor klimplanten die (eventueel via een raamwerk) tegen je gevel opklimmen? Dan wordt dat een groene gevel genoemd. Dit verticale groen helpt je huis koel te houden in warme periodes. Wil je een groene gevel aanleggen, in plaats van een geveltuin? Bekijk dan het stappenplan voor een groene gevel!
Voor je begint: regels en plantkeuze
Als je een geveltuin wilt aanleggen, moet je eerst bij je gemeente checken of je stenen mag weghalen voor een geveltuin en wat de toegestane afmetingen zijn. In sommige gemeentes worden de stenen en het zand voor je opgehaald. Doen ze dit niet? Dan kun je de stenen opstapelen voor een insectenmuurtje of ze tweedehands aanbieden.
Als je in een huurwoning woont, moet je ook overleggen met je verhuurder.
Plantkeuze
Denk goed na over welke planten je neerzet. Houd rekening met de hoeveelheid zonlicht en de vochtigheid van de grond. Als je planten de juiste plek geeft, blijven ze gezonder en vragen ze minder onderhoud.
Een paar vuistregels voor het kiezen van planten:
- Kies voor planten, zaden en bollen met een keurmerk, zoals On the way to PlanetProof, EU Biologisch of MPS-A+. Die zijn duurzaam gekweekt en niet giftig voor bijen.
- Plantensoorten die van nature in Nederland voorkomen (inheems), zijn beter voor de natuur. Ze vragen ook minder onderhoud, omdat ze gewend zijn aan het klimaat in Nederland.Â
- Geef planten de juiste plek, dan blijven ze gezonder en groeien ze beter. Denk na over de vochtigheid van de bodem en de hoeveelheid zonlicht op gekozen plek. Komt de geveltuin op een zonnige plek? Dan kun je kiezen voor planten zoals stokroos, salie, vetplanten, siergrassen of klimrozen. In de schaduw komen akelei, anemoon, vingerhoedskruid, varens of clematis goed tot hun recht.
- Kies vaste planten, die gaan lang mee. Ga bij voorkeur voor kleine planten, zaden of bollen. Planten die al groot zijn opgekweekt hebben een grotere milieubelasting.
- Bloeiende planten zijn goed voor allerlei bestuivers, zoals bijen, hommels en vlinders. Zorg voor een ‘bijenboog’: bloeiende planten van het vroege voorjaar tot het late najaar. Bessendragende planten of planten met zaden zijn favoriet bij vogels.
Voorbereiding
-
Reken uit hoeveel tuinaarde je nodig hebt. Houd er rekening mee dat de laag in je geveltuin zeker 30 centimeter diep moet zijn.
-
Veen zorgt voor een flinke milieubelasting. Kies milieuvriendelijke tuinaarde op basis van kokosvezels of met duurzaam geoogst veen. Let ook op keurmerken zoals MPS Potgrond, RHP en Quality Mark Good Soil.
-
Je kunt het beste kiezen voor bollen of zaden, maar ook planten die al zijn opgekweekt. Kies in dat laatste geval niet voor al te grote planten, die hebben een grotere milieubelasting dan kleine planten.
Stappenplan geveltuin
Tijd: ongeveer 8 uurWat heb je nodig?
1. Check bij je gemeente
Verwijder niet zomaar stoeptegels voor je huis, maar check bij je gemeente wat de regels rondom geveltuinen zijn. Sommige gemeentes helpen zelfs een handje door de tegels en het zand te verwijderen.Â
Check of er in jouw gemeente subsidies zijn voor vergroening in de Groene Subsidiewijzer.
2. Verwijder de tegels
Ga je de tegels zelf verwijderen? Wrik de tegels dan los met de spade. Gebruik de tegels voor een stapelmuurtje in je tuin of watergootje als je de regenpijp afkoppelt. Je kunt de tegels ook tweedehands aanbieden.
3. Graaf het zand af
Het zand wat onder de tegels lag, moet je afgraven. Graaf minimaal 30 centimeter diep.Â
Controleer bij je gemeente of ze een service hebben om zand of tegels op te halen.
4. Vul de plek met tuinaarde
De plek die is vrijgekomen bij het afgraven vul je met tuinaarde.Â
Let bij tuinaarde op het keurmerk met behulp van de Keurmerkenwijzer.
5. Plant of zaai de beplanting
De grond is nu klaar om beplant of ingezaaid te worden!
Met boomschors of houtsnippers kun je de onbegroeide grond bedekken. Zo droogt de grond minder snel uit.
Veelgestelde vragen over geveltuinen
Anderen keken ook naar
Stappenplan tegels vervangen
Tegels vervangen door groen in je tuin is goed voor het klimaat en de natuur. Bekijk stap voor stap hoe je dit kunt doen!
Planten en bomen kiezen
Hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn. Ook kun je de dieren en natuur een handje helpen, door te kiezen voor planten...
Stappenplan: groene gevel
Wil je meer groen rond je huis? En wil je planten en dieren helpen met hun leefomgeving? Dan is een groene gevel een goed idee. Milieu Centraal legt je...