Water besparen in de tuin
Als je kiest voor droogtebestendige planten, kies je voor planten die zich goed hebben aangepast aan droge omstandigheden. Daarnaast geldt: hoe gezonder je bodem en hoe meer je planten op de juiste plek staan, hoe beter je tuin bestand is tegen droogte. Heb je je bodem verbeterd, staan je planten op een goede plek, maar zijn ze nog steeds dorstig? Dan kan je door slim watergebruik alsnog veel water besparen.
Tips om water te besparen in de tuin
-
01
Kies voor droogtebestendige planten in je tuin. Deze planten hebben zich van nature aangepast aan droge omstandigheden.
-
02
Zet de juiste plant op juiste plek: geef planten die goed tegen droogte kunnen een droge plek en zet dorstige planten juist niet in je zonnigste hoek. Dan hoef je minder water te geven.
-
03
Verbeter je grond zodat deze het water beter vasthoudt. Compost is een goede grondverbeteraar voor zowel zand- als kleigrond.
-
04
Bedek de bodem met bodembedekkers zodat water minder snel verdampt uit de bodem.
-
05
Laat regenwater niet weglopen in het riool, maar vang het water op in je tuin. Dat kan bijvoorbeeld met een wadi, infiltratiekratten of een regenton.
-
06
Geef je tuin tuin slim water. Geef bij voorkeur water wanneer de zon niet fel schijnt. En liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo 'leer' je planten om beter tegen droogte te kunnen.
-
07
Gebruik een gieter of installeer een druppelsysteem om dicht bij de wortels water te geven. Gebruik een regenmeter als je je gazon sproeit.
Maak je tuin droogtebestendig
Je maakt je tuin beter bestand tegen droogte door te kiezen voor droogtebestendige planten en deze op de juiste plek te zetten in je tuin. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een gezonde bodem: door je bodem te verbeteren kan grond beter water vasthouden. Hieronder lees je meer over deze tips.
Kies voor droogtebestendige planten
Water is voor alle planten een eerste levensbehoefte. Door te kiezen voor planten die niet veel water nodig hebben, maak je jouw tuin beter bestand tegen droogte. Je kan op zoek gaan naar droogtebestendige varianten van gangbare Nederlandse planten. Hiervan zijn er steeds meer te koop. Diepwortelende gewassen, zoals rozen, zijn ook droogtebestendig. Het is wel belangrijk dat zij veel water krijgen vlak na het planten. Op die manier kunnen ze goed wortelen in de grond. Plant ze daarom liever tijdens een natte periode zodat ze een goede start krijgen. Hebben je rozen eenmaal een goede start gehad? Dan hebben ze daarna relatief weinig water nodig.
Zet de juiste planten op de juiste plek
Plant schaduwplanten op een schaduwrijke plek en planten die juist meer zonlicht nodig hebben op een zonnige plek. Hoe beter de plant op z’n plek staat, hoe sterker deze is. Sommige planten in je tuin hebben misschien meer water nodig. Vaak herken je deze planten aan hun grote, dunne bladeren. Plant deze alleen op plekken die lang vochtig blijven, zodat je ze niet te veel extra water hoeft te geven.
Onder grote bomen en coniferen wordt het ’s zomers kurkdroog. Wil je hier toch planten zetten, kies dan voor heesters en groenblijvende bodembedekkers. Deze hoeven in de zomer geen groeispurt te maken en hebben de tijd om een uitgebreid wortelstelsel te ontwikkelen. Zo kunnen zij ook in droge tijden voldoende vocht vinden.
Het is voor veel planten normaal om in de felle zon hun bladeren te laten hangen. Ze moeten er dan ‘s avonds wel weer fris bijstaan. Doen ze dat niet, dan krijgen ze waarschijnlijk niet genoeg vocht.
Verbeter de bodem
Niet alle grond houdt water goed vast. Zandgrond houdt het minste water vast, kleigrond het meeste. Aan de andere kant is water in kleigrond sterker gebonden aan de bodem. Daarom moeten planten er meer hun best voor doen om het op te nemen.
Als je je bodem verbetert, sla je twee vliegen in een klap als het gaat om water besparen: goede tuingrond houdt beter water vast én planten krijgen in een gezonde bodem de kans een goed wortelstelsel te ontwikkelen. Daardoor zijn ze in droge tijden beter in staat om zelf water te vinden. Op zandgrond kan het mengen met aarde van organische stof (zoals compost) helpen om water beter beschikbaar te maken voor planten. Ook houdt de grond daardoor beter water vast. Bij kleigrond helpt dit juist om de grond luchtiger te maken, waardoor plantenwortels beter bij het water kunnen. Dit doe je door bij het aanplanten van nieuwe planten de uitgegraven aarde met bodemverbeteraar te mengen voordat je de aarde terugschept.
Bedek je bodem
Onbedekte aarde droogt sneller uit. Daarom helpt het bedekken van de grond bij het vasthouden van vocht in de bodem. Bodembedekkers zoals boomschors, houtsnippers of cacaodoppen gaan verdamping tegen en houden de grond koeler. Mulching met bijvoorbeeld gemaaid gras werkt ook goed. Let op: cacaodoppen zijn giftig voor honden.
Je kan ook bodembedekkende planten aanplanten. Bodembedekkende planten houden de grond koeler door verdamping via de bladeren, maar hierdoor verdwijnt er ook water uit de bodem. Vooral onder grote bomen, die veel vocht aan de bodem onttrekken, kunnen bodembedekkers goed overleven. Bodembedekkende planten werken ook goed tegen onkruid.
Probeer hoe dan ook altijd bedekking of schaduw te creëren. Door op die manier ‘kale’ plekken te voorkomen, ga je altijd verdamping van water uit de grond tegen.
Anderen keken ook naar
Tips tegen wateroverlast in de tuin
Hoosbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Met een groene tuin, het opvangen van regenwater en groen dak help jij om wateroverlast te verminderen.
Milieuvriendelijke bestrating
Veel groen in je tuin zorgt ervoor dat de bodem het water goed kan vasthouden. De tuin kan beter tegen droogte, biedt meer verkoeling en kan meer regenwater...
Planten en bomen kiezen
Hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn. Ook kun je de dieren en natuur een handje helpen, door te kiezen voor planten...