Vuur maken in de tuin

Brandende vuurkorf. Vuur maken in de tuin.
Vuur maken in de tuin? Veel mensen vinden het gezellig. Maar de buren kunnen last hebben van de rook van jouw vuurkorf. Daarom komen sommige gemeentes met een verbod op houtstook in de tuin. De rook is namelijk ongezond voor jezelf en je omgeving. Bovendien is hout stoken slecht voor het klimaat.

Bij het verbranden van hout komen fijnstof en andere schadelijke stoffen in de lucht. Dat is voor iedereen ongezond: voor jezelf maar ook voor je buurtgenoten. Mensen die houtrook inademen kunnen last krijgen van kortademigheid, luchtwegklachten en problemen met hart en bloedvaten. Veel Nederlanders hebben al last van hun luchtwegen of een longziekte (astma, COPD, bronchitis). Hun klachten kunnen erger worden door de rook, waardoor ze een hoge dosis van hun medicijnen moeten innemen. Voor kinderen, ouderen en mensen met een longziekte (astma, COPD of bronchitis) is houtrook extra schadelijk.

Wist je dat Mensen kunnen kortademig of zelfs ziek worden van houtrook. De kleine deeltjes kunnen diep in de longen doordringen.

Eerlijk over houtstook

Bij houtstook komt fijnstof vrij. Dat is ongezond voor jezelf en de mensen om je heen. Welk gevaar loopt je? Ontdek de feiten over de gezondheidsrisico’s van houtstook. Feiten over houtstook

Houtstook en het klimaat

Hout verbranden is ook slecht voor het klimaat. Bij het verbranden van hout komt CO2 vrij. Dat is een broeikasgas dat zorgt voor klimaatverandering. Wil je hier meer over lezen? Kijk op Houtkachel en open haard.

Nooit verbranden: afval en bewerkt hout

Het is verboden om geverfd of geïmpregneerd hout, bewerkt hout, snoeihout, afval, papier of karton te verbranden. Als je deze dingen verbrandt, komen er namelijk extra schadelijke stoffen in de lucht.

Vuur maken mag alleen in een buitenkachel, tuinhaard, barbecue, vuurkorf, vuurpot of gelpot. Ook tuinfakkels zijn toegestaan.

Hout met een keurmerk

Brandbare blokken van geperst hout zijn het minst slecht, zolang zij geen toevoegingen hebben. Gedroogd haardhout is een alternatief. Kies voor brandhout met een FSC- of PEFC-keurmerk, dit hout komt uit duurzaam beheerde bossen.

Vuurkorf aan?

Gebruik de vuurkorf zo weinig mogelijk. Check voor het stoken altijd eerst de Stookwijzer: die laat zien hoe de luchtkwaliteit in jouw buurt op dat moment is. Bij windstil of mistig weer geeft de Stookwijzer meestal code rood of oranje. De rook blijft dan namelijk lang hangen waardoor de lucht in en om je huis erg ongezond wordt. Dat is dus een slecht moment om vuur te maken in de tuin of te barbecueën!

Stookwijzer
  • Overlast van een vuurkorf?

    Heb jij last van het vuur van je buurtgenoten ? Op overlast van hout stoken vind je tips hoe je dit kunt bespreken. Komen jullie er samen niet uit, dan kun je een klacht indienen bij de gemeente.

Alternatief: de vuurpot

Vuurpotten veroorzaken minder luchtvervuiling. De brandstof is een gel die meestal bestaat uit alcohol, water en een bindmiddel. Lees wel goed de gebruiksaanwijzing van de vuurpot en de gel, om ongelukken te voorkomen. Heb je vragen over of meldingen van gevaarlijke gelpotten, neem dan contact op met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

En de barbecue?

Ook barbecues zorgen voor ongezonde rook en fijnstof, vooral als je houtskool of briketten gebruikt. Elektrische barbecues en gas-barbecues geven veel minder rook. Meer weten? Kijk op Barbecue.