Voordelen van een groene tuin
Steeds minder tuinen worden groen in Nederland, terwijl een groene tuin juist veel voordelen biedt. Met een groene tuin ben je beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme hitte, droogte en meer neerslag. Daarnaast is een groene tuin goed voor de . Een tuin waarin verschillende soorten leven is veerkrachtig en kan beter tegen plagen en andere verstoringen. Ook heeft een groene omgeving een positief effect op de gezondheid van mensen. Door je groene tuin slim in te richten, hoef je bovendien niet veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud.
Biodiversiteit beschrijft de soortenrijkdom van de natuur: hoeveel verschillende soorten er voorkomen, wereldwijd of in een bepaald gebied. Alles wat leeft heeft zijn eigen rol in de natuur: van plant tot dier, van schimmel tot bacterie. Alle soorten tellen mee en ook de rijkdom aan verschillende ecosystemen én de genetische verscheidenheid binnen soorten wordt met biodiversiteit beschreven.
Wereldwijd en ook in Nederland gaat het zorgwekkend slecht met de biodiversiteit. De natuur is uit balans: soorten sterven uit of worden met uitsterven bedreigd, aantallen nemen af, populaties worden kleiner. In gebieden waar natuur de kans krijgt zal de biodiversiteit onder de juiste omstandigheden weer herstellen.
Lees meer over biodiversiteit en ontdek wat je zelf kunt doen, dichtbij huis én wereldwijd.
Voordelen van een groene tuin
-
01
In de zomer zorgt een groene tuin voor verkoeling: bomen, struiken en (hoge) planten bieden natuurlijke schaduw in de tuin.
-
02
Door klimaatverandering zal er meer neerslag vallen. In een groene tuin kan het regenwater goed wegzakken waardoor je minder snel wateroverlast hebt.
-
03
Met een groene tuin help je dieren en de natuur weer op te leven. Dat is hard nodig, want er sterven steeds meer planten- en diersoorten uit.
-
04
Een groene tuin draagt bij aan de fysieke en mentale gezondheid van mensen.
-
05
Als je jouw groene tuin slim inricht, dan hoef je niet veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud.
Een groene tuin zorgt voor verkoeling
Door klimaatverandering zal de temperatuur stijgen en zullen er steeds vaker periodes van extreme hitte zijn. Een groene tuin, groen dak en groene gevel zorgen in zulke hete periodes voor verkoeling. Bomen, struiken en (hoge) planten bieden natuurlijke schaduw in de tuin. Bestrating en bebouwing houden juist warmte vast, terwijl planten dat veel minder doen. Vooral in steden zullen de effecten van de temperatuurstijging daardoor merkbaar zijn.
Een groene tuin vangt regenwater op
Een ander gevolg van klimaatverandering is dat het aantal extreme buien zal toenemen en er meer neerslag zal vallen in korte tijd. Het riool kan al dit water vaak niet aan, waardoor het kan overstromen. Straten, huizen en kelders kunnen daardoor onderlopen. Met een groene tuin ben je beter voorbereid op periodes van veel regen of extreme buien. Het regenwater kan in een groene tuin beter wegzakken dan in een volledig betegelde tuin. Planten en aarde nemen water goed op bij buien. Bij een tuin met veel tegels wordt het regenwater niet of minder goed opgenomen. Daardoor kun je wateroverlast krijgen. Lees hier wat je nog meer kunt doen om wateroverlast te verminderen in de tuin.
Met een groene tuin help je dieren
Met een groene tuin maak je ruimte voor insecten, vogels en andere dieren. En dat is hard nodig, want er worden steeds meer planten- en diersoorten met uitsterven bedreigd. Daardoor raakt de natuur uit balans. Uiteindelijk is dit ook voor de mens problematisch, omdat wij afhankelijk zijn van de natuur voor ons eten, drinken en een veilige woonplek. Met een groene tuin waarin verschillende planten en bomen staan help je de natuur weer op te leven. Ook zorg je zo voor meer voedsel, schuilplekken en nestmogelijkheden voor verschillende diersoorten. Deze beestjes helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Vogels en egels eten bijvoorbeeld graag slakken en lieveheersbeestjes smullen van bladluizen.
Een groene tuin draagt bij aan de gezondheid
Een groene omgeving heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Daarnaast kan groen - als onderdeel van een klimaatbestendige tuin - ervoor zorgen dat je minder last hebt van de gevolgen van klimaatverandering en van de zorgen die erbij ontstaan. Door klimaatverandering hebben we steeds vaker te maken met periodes van extreme hitte, droogte en meer neerslag. Een klimaatbestendige, groene tuin zorgt voor verkoeling, kan beter omgaan met periodes van droogte en verkleint het risico op wateroverlast. Kortom, met een groene tuin heb je minder ongemak en minder zorgen.
Een groene tuin is onderhoudsvriendelijk
Veel mensen denken dat een groene tuin veel meer werk is dan een betegelde tuin, maar dat is een misverstand. Als je een groene tuin slim inricht, hoef je niet veel tijd kwijt te zijn aan onderhoud. Planten die op de juiste plek staan in je tuin, zullen gezond en sterk zijn. Daardoor zijn ze ook beter bestand tegen plagen en hebben ze minder water nodig. Ook de groei van onkruid kun je op een slimme manier tegengaan: bedek de kale grond met bodembedekkers. Veel bestrating in je tuin zorgt juist voor veel werk. Tegels zijn namelijk een voedingsbodem voor groene aanslag, zeker als water niet goed kan weglopen. Ook heb je met tegels meer last van plagen, zoals mieren. Die leven graag onder de warme tegels. Met deze budgettips hoef je bovendien niet veel geld kwijt te zijn aan het onderhoud van je tuin.
Anderen keken ook naar
Planten en bomen kiezen
Hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn. Ook kun je de dieren en natuur een handje helpen, door te kiezen voor planten...
Diervriendelijke tuin
Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Vogels, egels en allerlei insecten helpen je tuin gezond en vrij van plagen...
Tips tegen wateroverlast in de tuin
Hoosbuien zorgen steeds vaker voor wateroverlast. Met een groene tuin, het opvangen van regenwater en groen dak help jij om wateroverlast te verminderen.