Groene aanslag en onkruid op tegels
Veel mensen denken dat een betegelde tuin minder werk is dan een plantentuin. Dat is een misverstand. Te veel tegels is juist meer werk: op ongebruikte stukken terras krijg je sneller last van groene aanslag en ongewenste planten, omdat de afwatering slecht is.
Hoe minder tegels je in je tuin hebt, hoe minder water er blijft liggen en hoe minder aangroei van mos en groene aanslag je krijgt. Vuistregel: maak je terras en tuinpad niet groter dan nodig en bestraat maximaal 40% van je tuin. Met slimme bodembedekkers heb je nog minder werk aan je tuin.
Slim! Hoe meer groen in je tuin, hoe minder last je hebt van wateroverlast. En minder wateroverlast betekent minder kans op groene aanslag op de tegels die nog wel in je tuin liggen.
Tegels vervangen door groen is niet ingewikkeld. In het stappenplan tegels vervangen lees je stap voor stap hoe je dat doet.
8 tips tegen groene aanslag en onkruid
-
01
Maak je terras of tuinpad niet groter dan nodig. Hoe groener je tuin, hoe beter het regenwater kan wegzakken. Zo heb je minder kans op groene aanslag. Ook de overlast door mieren neemt af.
-
02
Laat ongebruikte stukken en hoekjes terras weg. Zo voorkom je dat zand en bladeren kunnen ophopen en er op deze plekken ongewenste planten of groene aanslag ontstaat.
-
03
Leg je nieuwe pad of terras aan op schoon zand met daaronder (biologisch afbreekbaar) worteldoek.
-
04
Veeg je terras of stoepje regelmatig. Daarmee verwijder je zaailingen en mos voordat ze zich op of tussen je tegels vast kunnen zetten.
-
05
Start zo snel mogelijk met wieden. Het onkruid is dan nog niet diep geworteld en makkelijk te verwijderen.
-
06
Tussen tegels of klinkers kun je onkruid goed verwijderen met een stalen voegenborstel of haakvormig onkruidwiedertje.
-
07
Gaat het echt niet weg met bezemen of krabben? Gebruik heet water, een hogedrukspuit of een onkruidbrander. Dit kost wel water en energie.
-
08
Gebruik geen huismiddeltjes zoals schoonmaakazijn.
Video: tegels vrij van groene aanslag en onkruid
Groene aanslag voorkomen
Minder tegels betekent minder groene aanslag. Leg alleen steen op stukken waar je loopt of zit. Ongebruikte stukken vallen sneller ten prooi aan groene aanslag of onkruid. En zorg dat water goed weg kan lopen, zodat algen en mos geen kans krijgen. Regenwater moet niet op tegels blijven liggen en snel naar de grond gaan. Droge tegels en stenen zijn een slechte voedingsbodem voor deze ongewenste plantjes.
Onkruid op terras voorkomen
Voorkomen is altijd het beste. Door regelmatig je terras of stoepje te vegen, krijgen ontkiemend onkruid en groene aanslag geen kans.
Op letten bij het aanleggen van je terras
Ga je een terras aanleggen? Maak je terras niet groter dan nodig: laat ongebruikte stukken en hoekjes weg. Gebruik als ondergrond schoon zand, zodat onkruid moeilijk kan kiemen. En leg worteldoek onder je tegels of grindpaadje. In tuincentra of via webwinkels kun je biologisch afbreekbare worteldoek kopen, te herkennen aan het OK-compost keurmerk. Er bestaat speciaal onkruidwerend voegmiddel in plaats van zand tussen de klinkers, dat ontkiemend onkruid tegengaat en toch waterdoorlatend is.
Regelmatig vegen, harken en krabben
Onkruid, algen (groene aanslag) en mos krijgen weinig kans als je je terras regelmatig veegt. Paden met halfverharding (zoals grind en schelpen) kun je vaak onkruidvrij houden door regelmatig te harken. Kruipt het onkruid toch tussen de tegels of stenen door, probeer het er dan eerst met de hand uit te trekken. Een handig hulpje is de voegenborstel of het haakvormige krabbertje die je in elk tuincentrum kunt kopen. Wied onkruid meteen als je het ziet, dan is het onkruid nog niet diep geworteld.
Lukt bestrijden met de hand niet?
Als bestrijding met de hand niet lukt, dan kun je onkruid en groene aanslag met warmte of waterkracht bestrijden. Bezemen en krabben is een betere keuze voor het milieu, want voor de onderstaande methode zijn water en energie nodig:
- Giet eerst kokend water over het onkruid tussen de voegen. Groene aanslag kun je van het terras schrobben met een emmer heet water.
- Met een handstoomreiniger met puntsproeier ga je ongewenste planten met stoom te lijf. Door de hete stoom op het onkruid te spuiten, sterft het onkruid af. Je kunt hier ook een speciale onkruidstomer voor gebruiken.
- Met een hogedrukreiniger spuit je bestrating schoon. Pas daarbij wel op: als je voegen en poriën van tegels openspuit, kan groene aanslag versneld aangroeien. Een hogedrukreininger kost energie en water en de herrie kan geluidsoverlast veroorzaken.
- Met een onkruidbrander schroei je enkele seconden het onkruid. Dit sterft niet direct, maar pas enkele dagen later. De wortels bereik je zo niet, dus het onkruid komt uiteindelijk weer terug. Houd altijd afstand van brandbare materialen en zet een emmer water klaar voor als het misgaat.
- Ga je met één van de bovenstaande apparaten aan de slag? Omdat je ze niet vaak gebruikt, is het aan te raden om ze niet te kopen, maar om ze te huren of te lenen in de buurt.
Chemische bestrijding: afrader voor tegels en terras
Op je tegels en terras moet je extra oppassen met bestrijdingsmiddelen. Van de chemische middelen die je op bestrating gebruikt, komt namelijk maar een klein deel op het onkruid en de groene aanslag terecht die je wilt bestrijden. Van een bestrijdingsmiddel op verharding wordt slechts 20 procent opgenomen door het onkruid wat je wilt bestrijden. De helft stroomt af naar het riool en oppervlaktewater, de overige 30 procent spoelt uit naar bodem/grondwater. Voor verhardingen zijn dan ook minder chemische middelen toegestaan dan voor open grond.
Let op toelatingsnummer
Als je toch bestrijdingsmiddelen wilt gebruiken, koop dan alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en koop nooit iets waar de ingrediënten niet op staan. Een toegelaten middel herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Lees meer over toegelaten middelen. Welk middel je mag gebruiken kun je ook vinden op de toelatingslijst van het Ctgb.
Anderen keken ook naar
Onkruid voorkomen en verwijderen
Soms groeien er in je tuin planten op plekken waar je ze niet wilt hebben. Deze ongewenste planten noemen we onkruid. Welke planten onkruid zijn, is voor...
Milieuvriendelijke bestrating
Veel groen in je tuin zorgt ervoor dat de bodem het water goed kan vasthouden. De tuin kan beter tegen droogte, biedt meer verkoeling en kan meer regenwater...
Planten en bomen kiezen
Hoe beter planten bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn. Ook kun je de dieren en natuur een handje helpen, door te kiezen voor planten...