Sanitairreinigers

Meisje speelt in wasbak in de badkamer met speelgoed. Verwijder kalk van sanitair.
Bacteriën zitten graag op vervuilde of ruwe oppervlakken. Als je vuil en kalk op tijd verwijdert met een sanitairreiniger, heb je ook in je toilet geen chloor nodig. Chloor maakt niet schoon en ontkalkt niet. Het doodt bacteriën, maar dat is afgezien van medische redenen eigenlijk nooit nodig.

Tips sanitairreinigers

  1. 01

    Luchtverfrisser en toiletblokjes hebben geen hygiënische functie en zijn dus in principe niet nodig.

  2. 02

    Sanitairreinigers met een milieukeurmerk zoals het Europese Ecolabel belasten het milieu zo weinig mogelijk.

  3. 03

    Gebruik om kalkaanslag te voorkomen schoonmaakazijn en eventueel een kleine hoeveelheid allesreiniger. Het kan ook met een sanitairreiniger, want die bevat zowel antikalkmiddel als ontvetter.

  4. 04

    Als je regelmatig schoonmaakt, is desinfecteren met chloorbleek of gebruik van een 'hygiënische reiniger' niet nodig.

Chloor: gebruik met beleid

Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet.

Kalkaanslag eenvoudig verwijderen

Zit er kalkaanslag in de toiletpot? Leg er dan een toiletpapiertje of doekje op dat is doordrenkt met schoonmaakazijn. Na een uurtje weken kun je de kalk wegspoelen.

Nooit mengen!

Meng chloorbleekmiddel nooit met zure schoonmaakmiddelen zoals toiletreinigers. Dan kan bijtend chloorgas ontstaan dat zeer giftig is. Ook in wc-blokjes zitten zure stoffen. Gebruik dus geen chloor in een toiletpot waarin een wc-blokje hangt.

Als chloorbleekmiddel wordt gemengd met ammonia ontstaan chlooramines, die irriterend zijn voor ogen en luchtwegen. Chlooramines kunnen ook ontstaan als chloorbleekmiddel in contact komt met urine. Laat dus geen chloor in de toiletpot staan.

Desinfecteren is meestal overbodig

In de winkel kun je speciale 'hygiënische reinigers' kopen voor de keuken of badkamer. Deze middelen hebben een desinfecterend ingrediënt. Dat kan chloor zijn, maar ook quaternaire ammoniumverbindingen of waterstofperoxide. In de meeste gevallen is huishoudelijk schoon schoon genoeg. Desinfecteren is alleen nodig als iemand in huis een besmettelijke ziekte heeft. Vraag in dat geval aan je huisarts of desinfecteermiddelen nodig zijn.

Meer informatie over goede hygiëne is te vinden op de site van het RIVM en het Voedingscentrum.