Tips tegen plagen en ongedierte in huis
![Fruitvliegjes. Fruitvliegjes bestrijden.](/media/iven1j4v/fruitvliegjes.jpg?anchor=center&mode=crop&width=840&height=480&rnd=132518353128870000&quality=70)
Voor vrijwel alle plagen geldt: voorkomen is makkelijker dan genezen. De eerste stap is om te achterhalen waar je mee te maken hebt. Bijvoorbeeld: is het een zilvervisje of een papiervisje? Vervolgens ga je kijken hoe je ze kunt buitensluiten: zorg dat ze niet binnen kunnen komen, dat ze geen toegang hebben tot voedsel en zich niet kunnen nestelen. Met deze tips zorg je ervoor dat dit niet kan gebeuren.
Tips tegen plagen en overlast
-
01
Onderzoek met welk plaagdier je te maken hebt. Kom je er niet uit? Raadpleeg het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
-
02
Dicht kieren en naden, scherm luchtgaten af met gaas en plaats horren voor deuren en ramen.
-
03
Check wat het ongedierte aantrekt en waar ze nestelen, en verwijder de oorzaak zoals een voedselbron of nestplaats.
-
04
Soms kunnen natuurlijke vijanden helpen om plagen tegen te gaan. Of je kunt ze op afstand houden met planten waar de plaagdieren niet van houden.
-
05
Kleine beestjes horen erbij. Als je weinig overlast ervaart en een paar beestjes met de hand kunt weghalen, is het geen plaag.
-
06
Schakel een professionele bestrijder in als je houtwormen, kakkerlakken, ratten of faraomieren in huis ziet.
-
07
Het verschilt per plaagdier hoe je er het beste van afkomt. Lees wat je het beste kunt doen per plaag in dit overzicht.
![Infographic met tips tegen plagen. Voorkomen is beter dan bestrijden.](/media/uzbhxgeg/9346-mc-infographic-tips-tegen-plagen-1200x1500px-rgb.png?anchor=center&mode=crop&width=1280&height=0&rnd=133662105188370000&quality=70)
Slimme tips tegen plagen
Deze infographic toont hoe je verschillende plaagdieren kunt bestrijden:
Voorkomen is beter dan bestrijden
MIEREN
- Etensresten, resten van zoete dranken, vuilnis en overbodige tegels wegnemen
- Geurspoor wegpoetsen, (kokend) water gebruiken
- In de val lokken met stroop (binnen) of een omgekeerde bloempot met aarde (buiten)
- Je jaagt ze weg met komkommerschillen of -schijfjes, koffiedik of kalk
MUIZEN
- Neem etensresten weg
- Neem een kat
- Je lokt ze met pindakaas, chocolade en havermout
- Dicht kieren en sluit je voedsel goed af
- Je jaagt ze weg met peper en kattenhaar
ONKRUID
- Veeg regelmatig je stoep of hark je grindpad
- Gebruik een schoffel, voegenkrabber, onkruidbrander of kokend water
- Gebruik cacaodoppen, boomschors, bodembedekke4rs en anti-worteldoek
GROENE AANSLAG
- Vermijd overbodige tegels
- Stoep Regelmatig vegen
- Gebruik heet water of een hoge drukspuit
SLAKKEN
- Zorg voor egels en vogels in je tuin
- Ze zijn te lokken met bier, druivensap en citrusvruchten
- Ze hebben een hekel aan eierschalen, cacaodoppen en koffiedik
- Je kunt ze verjagen met salie, tijm, knoflook, goudsbloem of lavendel
ZILVERVISJES EN PAPIERVISJES
- dicht kieren en naden in behang
- hun natuurlijk vijand is de spin
- Je kunt ze vangen met een stevig opgerolde krant met een elastiek eromheen, een vochtige witte katoenen doek met gipspoeder, een doorgesneden aardappel in een open zak
- Hoe de luchtvochtigheid onder de 50% en de temperatuur onder de 20 graden
- Berg papier afgesloten op
MUGGEN
- Vermijd stilstaand water
- Koop een vliegenmepper
- Gebruik horren en klamboes
- Hun natuurlijke vijand is de spin
WESPEN
- Je kunt ze weglokken met een fruitbuffet, bier met limonade en vlees
- Gebruik horren en een vliegengordijn
- Ze hebben een hekel aan citroen, kruidnagel, geranium en een oud wespennest
SPINNEN
- Worden aangetrokken door insecten
- Gebruik een insectenverplaatser
- Gebruik horren en ventileer
- Hun natuurlijke vijand is de vogel
FRUITVLIEGJES
- Houden van rottend fruit, alcoholresten, groente-, fruit- en tuinafval
- Hun natuurlijke vijand is de spin
- Je kunt ze lokken met azijn, suiker, gist
- Het helpt om goed te ventileren
Meer uitleg over deze tips tegen plagen? Kijk op www.milieucentraal.nl/plagen
Check ook de uitgebreide uitleg om overlast te voorkomen en bestrijden voor: mieren, muizen, onkruid, groene aanslag, muggen, fruitvliegjes, zilvervisjes en papiervisjes, slakken, wespen en spinnen.
Hou ongedierte buiten de deur
De milieuvriendelijkste methode tegen plagen is voorkomen dat het ongedierte binnenkomt. Dicht kieren en naden om kruipende en knagende beestjes buiten te sluiten. Een muis heeft aan een gaatje van een halve centimeter genoeg. Vliegende insecten zoals muggen hou je buiten met horren voor deuren en ramen. Voedsel trekt ongedierte aan. Sluit voedselvoorraden dus goed af en ruim etensresten direct op. Beestjes zoeken graag beschutte, warme of vochtige plekken op om te nestelen. Zorg voor goede ventilatie en vermijd rommelige hoekjes.
Vind natuurlijke vijanden
Een natuurlijke vijand inzetten tegen een plaag is beter voor het milieu dan chemische bestrijdingsmiddelen. Als het ongedierte op het menu staat van een ander dier, dan is dit beest je beste vriend. Zo eten spinnen muggen en zilvervisjes op en jaagt een (leen)kat muizen je huis uit.
Hou ze op afstand met geurige plantjes
Ook kun je geurige kruiden(plantjes) inzetten om bepaalde insecten in huis te voorkomen. Leg bijvoorbeeld wat takjes lavendel tussen het fruit om fruitvliegjes op afstand te houden: ze houden namelijk niet van die geur. Per plaagdier verschilt het welke planten of geuren ze niet lekker vinden.
Meppen en mechanische vallen
Zelf ben je ook een natuurlijke vijand van plaagdieren. Soms kun je een nest of beestje met de hand weghalen. Ook het gebruik maken van een mepper of mechanische val is een goede manier om overlast te lijf te gaan. Voor verschillende plaagdieren kun je veilige en efficiënte vallen vinden of zelf maken. Vermijd vallen met gif, koop ook geen vallen die dieren onnodig laten lijden of verboden zijn, zoals lijmplankjes voor muizen.
Bestrijdingsmiddelen inzetten: is het nodig?
Lukt het echt niet om plagen met de tips hierboven te verhelpen? Dan kun je gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze bestrijdingsmiddelen bevatten wel gif. Het is daarom voor het milieu bijna altijd beter om te kiezen voor preventie of mechanische bestrijding.
Bij gebruik van bestrijdingsmiddelen (chemische middelen) is het belangrijk om dan goed te weten wat je moet doen, zodat andere dieren, mensen en planten geen gevaar lopen. Stoffen in bestrijdingsmiddelen hebben impact op het milieu. Lees over het gebruik van bestrijdingsmiddelen en het milieu.
Kies alleen middelen met toelating
Kies je toch voor chemische bestrijdingsmiddelen, vermijd dan in ieder geval middelen waar geen ingrediënten op staan. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer (dat ziet eruit als een van deze voorbeelden: 12345 N, NL 01234567890 of EU 01234567890) van het Ctgb (College toelating gewasbeschermingsmiddelen en biociden).
Toegelaten bestrijdingsmiddelen hebben een bewezen werking en belasten bij correct gebruik (volg altijd stipt de gebruiksaanwijzing!) het milieu in beperkte mate. Bij verkeerd gebruik kunnen chemische bestrijdingsmiddelen het milieu sterk schaden. Dit is ook de reden waarom je beter een toegelaten bestrijdingsmiddel kunt kiezen dan zelf met een huismiddeltje aan de gang gaan.
Volg de gebruiksaanwijzing nauwkeurig op
Als je uiteindelijk toch een chemisch bestrijdingsmiddel inzet, volg dan nauwgezet de gebruiksaanwijzing. Daar staat bijvoorbeeld op of het middel is toegestaan voor gebruik binnen- of buitenshuis, of dat je het middel bijvoorbeeld niet in de keuken mag gebruiken. Dit lijkt een open deur, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen bestrijdingsmiddelen verkeerd gebruiken. Dat kan schadelijk zijn voor je eigen gezondheid of die van kinderen en huisdieren in je omgeving.
Wat betekenen de waarschuwingen?
De informatie op de verpakking is misschien niet altijd duidelijk. De waarschuwingen staan er wel altijd met een goede reden! Roept de verpakking van muizengif je bijvoorbeeld op om 'dode dieren te verwijderen', dan is dit om vogels te beschermen tegen het eten van vergiftigde muizen.
Wat moet ik doen met restjes bestrijdingsmiddelen?
Lever restanten altijd in bij klein chemisch afval.
Meer informatie
- Lees meer over fruitvliegjes, kakkerlakken, mieren, motten, mollen, muggen, muizen, plagen op kamerplanten, ratten, schimmels in de tuin, slakken, vlooien, vraatinsecten in de tuin, wespen en zilvervisjes & papiervisjes.
- Zoek je advies over ongediertebestrijding? Neem dan contact op met je gemeente; die heeft dit vaak uitbesteed aan gespecialiseerde instanties als de GGD en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
- Als je niet weet om welk beestje het gaat, kun je dit laten onderzoeken. Soms kan dat bij de lokale GGD, maar ook het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kan jou meer vertellen over de plaagdiersoort. De kosten hiervoor zijn rond de 80 euro. Woon je in een gemeente met een uitgebreide serviceovereenkomst met KAD, dan is determinatie in sommige gevallen zelfs gratis. Check hier of jouw gemeente zo’n overeenkomst heeft.
- Erkende bestrijders onderzoeken eerst samen met jou welke preventieve maatregelen zinvol zijn, zetten daarna vallen en klemmen in en gebruiken pas als laatste redmiddel gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders zijn te vinden via KPMB.
- Heb je klachten of vragen over chemische bestrijdingsmiddelen? Dan kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Anderen keken ook naar
Naden en kieren dicht
Door de brievenbus, langs het kruipluik of ‘gewoon’ onder de deur door: tocht kan overal vandaan komen. Het zorgt voor kou en onnodig energieverbruik....
Woning ventileren
Voor je gezondheid is het belangrijk om je huis goed te ventileren. Helaas is de ventilatie in de meeste huizen niet goed. In 1 van de 10 woningen zit...
Bestrijdingsmiddelen en het milieu
Lukt het echt niet om ongedierte, onkruid of schimmel op een milieuvriendelijke manier weg te krijgen? Dan kun je gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen....