Schimmels in de tuin
Plantenziekten voorkómen is natuurlijk het beste voor je tuin en het milieu. We delen vijf tips om schimmels op jouw planten geen kans te geven.
Tips tegen schimmels in de tuin
-
01
Kies voor sterke, gezonde planten die bij je tuin passen. Tips vind je bij planten en bomen kiezen. Als een plant steeds opnieuw ziek wordt, kun je beter voor een andere plant kiezen.
-
02
Zet planten op een geschikte plaats: als ze te weinig licht, water of voedingsstoffen krijgen, vermindert hun weerstand. Verbeter de bodem zo nodig met compost.
-
03
Inspecteer je planten regelmatig en verwijder aangetaste takken of bladeren. Gooi die niet op composthoop, maar bij het gft-afval. Anders breng je de schimmels later zelf weer terug in de tuin via de compost.
-
04
Schimmels gedijen in een vochtige omgeving. Door de tuin 's morgens water te geven in plaats van 's avonds, houd je de bodem droog.
-
05
Verbouw je groenten in een moestuin? Zet dan niet elk jaar hetzelfde gewas op dezelfde plek. Door verschillende plantensoorten af te wisselen op een stuk grond (vruchtwisseling) voorkom je dat plaagorganismen voet aan de grond krijgen in je tuin.
-
06
Schimmels kun je bestrijden met verschillende milieuvriendelijke middelen, zoals (een extract van) brandnetelblaadjes, heermoes of uienschillen.
Houd je planten sterk en gezond
Hoe beter je planten bij jouw tuin passen, hoe sterker en gezonder ze zullen zijn. Sterke planten zijn minder vatbaar voor schimmels. Plaats planten daarom op een geschikte plek in je tuin en verbeter de bodem eventueel met compost. Geef de planten bij voorkeur in de ochtend water, als de zon niet te fel schijnt. In de avond kan de grond namelijk vochtig blijven, wat de planten gevoelig maakt voor schimmels. Controleer je planten regelmatig op schimmels en verwijder beschadigde takken of bladeren.
Wat is de oorzaak?
Voordat je zieke planten of een aangetast gazon er bovenop kunt helpen, moet je weten wat er aan de hand is. Is je plant aangetast door een schimmel – en welke soort dan – of nemen luizen, mijten of andere insecten hapjes uit de bladeren?
Zo herken je schimmelsoorten
Symptomen | Soort schimmel |
Oranje vlekjes op het blad | Roestschimmel (vooral bij stokroos) |
Witte wollige plekjes op de bovenkant van het blad, of, in een later stadium, op het hele blad | Echte meeldauw |
Bleekgele vlekken bovenop het blad en wit poederig pluis eronder | Valse meeldauw |
Gele en zwarte vlekken op het blad, uiteindelijk valt het af | Sterroetdauw (bij rozen) |
Omgevallen en dode kiemplantjes | Smeul |
Verdorde grassprieten (in het gazon) die aan elkaar plakken, soms met rozerode draadachtige woekering | Rooddraad |
Bruine plekken (in het gazon) met sneeuwwit pluis | Sneeuwschimmel |
Is er iets mis met je plant, maar herken je de symptomen niet? Dan wordt je plant mogelijk aangetast door vraatinsecten. Een gebrek aan voedingsstoffen of licht kan ook de oorzaak zijn. De bodem kun je gezond en vruchtbaar maken door er compost of organische mest door te scheppen. Zorg daarnaast dat je planten op de juiste plek zet in je tuin: sommige planten hebben veel zonlicht nodig, terwijl andere soorten juist goed groeien op schaduwrijke plekken.
Schimmel bestrijden met brandnetels, heermoes of ui
Bestrijding met brandnetelblaadjes
Met brandnetelblaadjes kun je je fruitbomen, groenten en planten behandelen bij schimmels. Je kunt deze middelen zelf maken, ze zijn officieel toegelaten en het is een milieuvriendelijke manier om schimmel te bestrijden. Schimmel op gewassen in de moestuin bestrijd je met brandnetelthee, bij siergewassen in de tuin meng je brandnetelblaadjes door de mulch tot een strooisel. Voor de thee meng je 75 gram jonge brandnetelblaadjes met 1 liter drinkwater. Laat het 3-4 dagen trekken bij 20°C en roer het mengsel dagelijks. Filter het mengsel en verdun het ongeveer 5 keer voor je het gebruikt. Pas het toe met bijvoorbeeld een plantenspuit. Herhaal dit om de week of om de twee weken en pas het in totaal niet meer dan zes keer toe in één seizoen. Het strooisel maak je door 83 gram droge brandnetelblaadjes te mengen per kg mulch. Je strooit het strooisel rondom de voet van de plant.
Heermoes inzetten tegen schimmel
Ook heermoes – dat vaak als onkruid in tuinen voorkomt – werkt tegen schimmels in je tuin of moestuin. Net als brandnetels kun je heermoesthee gebruiken of een strooisel van heermoes en mulch. Vind je geen heermoes, dan zijn de buitenste schillen van uien een alternatief.
Het recept voor de heermoesthee is als volgt: laat 200 gram heermoes een half uur weken in 10 liter water en kook dit daarna drie kwartier. Als het afgekoeld is, filter je het geheel en verdun je de vloeistof met nog eens 10 liter water. Het gemaakte extract gebruik je binnen 24 uur door het op planten en op de grond te spuiten. Voor het strooisel meng je 90 gram gedroogde heermoes per liter mulch. Dit strooisel kun je ook toepassen bij je sierplanten.
Schimmel bestrijden met uienthee
Tot slot kun je ook nog uienthee maken om schimmels te bestrijden op je aardappelen, tomaten en komkommer. Kook een pond uien in 10 liter water voor 10 minuten. Laat daarna nog een kwartier trekken en giet de thee door een zeef. Pas het middel binnen 24 uur na maken toe en herhaal maximaal 5 keer met 3 tot 7 dagen ertussen.
Chemische bestrijding
Heb je alles geprobeerd, maar heb je nog steeds last van schimmels? Dan kun je overwegen om chemische bestrijdingsmiddelen in te zetten. Vanwege de belasting voor het milieu raden wij het af, maar in het geval van een echte plaag is het soms de enige oplossing.
Lees meer over
Plagen op kamerplanten
Gezonde kamerplanten hebben niet snel last van plagen. Je voorkomt luizen, spint en andere plaaginsecten door planten de juiste plek te geven en ze goed...
Diervriendelijke tuin
Een tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Vogels, egels en allerlei insecten helpen je tuin gezond en vrij van plagen...
Schimmels in huis
Schimmels kunnen groeien in vochtige ruimtes zoals je badkamer, douche en slaapkamer. Met het juiste middel krijg je de ongezonde zwarte aanslag weg, maar...