Plagen in de voorraadkast

Droge producten kun je over het algemeen lang bewaren, maar ze zijn nog wel vatbaar voor voorraadinsecten. Meelmotten, graanklanders of meelmijten kunnen granen, meel of bonen aantasten. Milieu Centraal vertelt wat je kunt doen tegen plagen in je voorraadkast.

Als je last hebt van insecten in je voorraadkast, dan is bestrijding niet nodig. Voorkomen dat het erger wordt, is vaak voldoende.

Vaak tref je de plaagdieren aan in verpakkingen of etenswaren die achter in kastjes liggen. Etenswaren die zijn ontdekt door plaaginsecten kunnen er vervuild uitzien. Even de verpakking schudden, laat meestal al een paar boosdoeners zien.

Vaak vinden de plaagdieren zelf hun weg naar de voorraadkast. Zorg er daarom voor dat je etenswaren goed afgesloten bewaart. In een enkel geval is het plaagdier al aanwezig bij aankoop in de winkel.

Tips tegen voorraadinsecten

  1. 01

    Bewaar etenswaren niet te lang. Zet oude etenswaren vooraan in je kast, zodat je ze als eerste op maakt.

  2. 02

    Bij lang houdbare producten zoals meel, rijst of granen is het belangrijk om ze goed afgesloten te bewaren.

  3. 03

    Gooi aangetaste etenswaren weg en maak daarna de voorraadkast goed schoon.

Welke insecten kun je tegenkomen?

Je kunt verschillende plaaginsecten tegenkomen in je keukenkastje. De meest voorkomende op een rij:

Graanklander

De graanklander is een klein kevertje met een lange snuit. Je vindt hem in voorraden rijst, havermout of ander graan, zoals de naam al doet vermoeden. De kevertjes zijn 3 tot 5 mm en donker van kleur.

Graanklander

Voorraadmotten

Bepaalde mottensoorten komen ook graag in je voorraadkast. Het gaat dan niet om de bekendere kleermot, die je op kleding en ander textiel vindt, maar soorten zoals de cacaomot of de meelmot. Ook de vruchtmot kom je in voorraden tegen.

De volwassen motten tasten je etenswaren niet aan, maar leggen wel eitjes. De larven van de motten zorgen ervoor dat je eten aangetast wordt. Motten leggen graag hun eitjes op warme plekken, bijvoorbeeld in de buurt van rottend fruit.

Vruchtmot

Meel- of schimmelmijt

Kun je met het blote oog niets aan je eten zien, maar ruik je wel een muffe geur? Dan zou het kunnen dat meelmijten of schimmelmijten jouw eten hebben gevonden. Ze zijn minder dan een halve millimeter groot en houden van vochtige plekken. Gooi de etenswaren weg en check de luchtvochtigheid op de bewaarplek. Probeer die onder de 60% te krijgen, bijvoorbeeld door betere ventilatie.

Meer bewaartips

Slim bewaren Je eten goed bewaren helpt niet alleen tegen plagen, het gaat ook voedselverspilling tegen. Lees meer tips!

Voorkomen is beter dan bestrijden

Het bestrijden van voorraadinsecten is niet nodig. Beter is om te voorkomen dat de plaag terugkomt. Dit doe je onder andere door keukenkastjes goed schoon te houden. Etenswaren moet je goed afgesloten bewaren. Droge voorraden (rijst, meel, granen, maar bijvoorbeeld ook voer voor huisdieren) bewaar je het beste in goed afsluitbare potten of blikken op een droge en liefst koele plaats. Bewaar etenswaren niet te lang. Zet oude etenswaren vooraan in je kast, zodat je ze als eerste op maakt. 

Als je last hebt van meelmotten en je twijfelt of bepaalde etenswaren aangetast zijn, dan kun je de gesloten verpakking een dag in de vriezer leggen om zeker te weten dat de plaag het niet overleeft.

De aangetaste etenswaren moet je weggooien. Meng de oude voorraad niet met nieuwe, zo verspreidt de plaag zich.

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen

Als je insecten in je voorraadkast ziet, wil je misschien een middel zoals insectenspray gebruiken. Naast dat het absoluut niet nodig is om de voorraadinsecten weg te krijgen, is het gebruik ervan schadelijk voor het milieu en voor jezelf. Zeker in het geval van plagen in je voedselvoorraad is het sterk af te raden om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Deze middelen bevatten giftige stoffen die je kunt binnenkrijgen wanneer ze terecht komen op je voedselvoorraad.

Gebruik ook geen mottenballen, -gel, -hangers of -papier in je voorraadkast tegen motten: deze middelen zijn bedoeld voor kledingmotten en werken dan ook niet tegen mottensoorten bij je voedselvoorraad. Het is zelfs sterk af te raden deze te gebruiken, omdat ze vanwege veiligheid en gezondheid niet bij je voedselvoorraad bewaard mogen worden.