Voorkom een plaag, begin vandaag!

Voorkom een plaag, begin vandaag!

Naar de tips
Knaagdieren horen bij onze natuur, maar een muis of rat in je huis is geen pretje. En omdat de dieren zich snel voortplanten kan het geknaag uitgroeien tot een ware plaag. Voorkom een plaag, begin vandaag! Start met de tips om muizen en ratten buiten de deur te houden en check hoe je duurzaam in actie komt bij overlast door knaagdieren.

Muizen knagen aan etensvoorraden, maar ook aan kabels en isolatiemateriaal. Ze kunnen ziekten overbrengen en je huis vervuilen met uitwerpselen en urine.

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. Ze verspreiden ziektes en beschadigen gebouwen. Voorkomen is makkelijk, bestrijden is moeilijk. 

Voorkom een plaag, begin vandaag!

  1. 01

    Maak je huis goed schoon. Ruim etensresten goed op en voorkom dat afval blijft liggen rond je huis.

  2. 02

    Berg etenswaren goed op. Gebruik een stevig opbergsysteem zoals een glazen pot of afsluitbare hard-plastic doos. Let ook op eventueel (dieren)voedsel in je kelder, garage of schuur.

  3. 03

    Sluit prullenbakken goed af. Etensresten (in verpakkingen) in de prullenbak zijn voor muizen en ratten interessant.

  4. 04

    Maak luchtgaten, spleten en keldertoegang dicht, maar zorg nog wel voor voldoende ventilatie. Een muis past al door een kier van een halve centimeter breed. Lees meer over naden en kieren dichten.

  5. 05

    Laat geen etensresten of fruit liggen rond je huis of in je tuin. Maak dierenverblijven goed dicht en voer vogels niet meer dan nodig.

  6. 06

    Schakel bij een muizen of rattenplaag een erkende knaagdierbeheerser in.

  7. 07

    Vind hier meer tips om van muizen en ratten af te komen. 

Blijf je overlast houden?

Speur naar schuilplaatsen of nestplekken als de dieren niet weggaan. Een schuilplaats of nestplek herken je aan keutels of restjes voedsel van de knaagdieren. Je kunt binnen een val zonder gif plaatsen zoals een klapval. Pas op dat je geen andere slachtoffers maakt en plaats ze daarom niet buitenshuis.

Zelf met gif aan de slag is geen goed idee. Sinds 2023 gelden zeer strenge regels omdat gif tegen muizen en ratten grote impact heeft op de natuur. Een gevaar is dat het gif via ratten andere dieren bereikt. Dit heet doorvergiftiging, waarbij het gif in natuurlijke vijanden zoals roofvogels . Vanwege het gevaar voor mens en milieu zijn er alleen nog middelen op basis van de stof toegelaten. Middelen met alfachloralose mag je alleen binnenshuis tegen muizen gebruiken in de daarvoor bestemde vallen. 

Schakel bij een muizen of rattenplaag een erkende knaagdierbeheerser in. Professionals moeten de stappen van het plaagdierbeheerssysteem volgen: 1) preventie, 2) professionele niet-chemische maatregelen (zoals klapvallen) en – als niets anders helpt – 3) de toegestane chemische bestrijdingsmiddelen.

Bij overlast kun je ook de gemeente om hulp vragen. En als je in een huurhuis woont, bespreek de beste aanpak dan met de verhuurder. Lees de uitleg van het CTGB over gebruik van bestrijdingsmiddelen tegen knaagdieren.

Let op, van alfachloralose is bekend dat andere (huis)dieren erdoor vergiftigd kunnen worden, als ze toegang hebben tot de verpakking of als ze een vergiftigde muis opeten.

Doorvergiftiging is vergiftiging in de voedselketen waarbij vergiftigde prooidieren (zoals een muis) gegeten worden door hun natuurlijke vijanden (zoals een uil). Het gif in de muis komt dan terecht in de uil.

Last van een plaag?

Erkend knaagdierbeheerser Gebruik zelf geen gif en schakel een professional in tegen muizen of ratten. Vind een professional

Welk knaagdier is het?

Weet je niet wat voor soort rat of muis er in jouw huis zit? Dan kun je ook het KAD inschakelen om te bepalen met welke soort je te maken hebt. Voor inwoners van sommige gemeenten is dit gratis.

Video: voorkom een plaag

Video: voorkom een plaag

Poster ophangen

Wil je deze tips met iedereen in huis delen? Via WeTransfer kun je de posters downloaden en thuis een plek geven. Download de posters