Fruitvliegjes
Tips tegen fruitvliegjes
-
01
Eet fruit op tijd op. Laat vooral geen overrijp fruit of fruit met beurse plekjes op de fruitschaal liggen. De meeste fruitsoorten kun je in de koelkast bewaren.
-
02
Toch fruit buiten de koelkast? Zorg dat de vliegjes niet bij je fruit kunnen om eitjes in te leggen: gebruik een vliegenkap.
-
03
Maak je aanrecht, eettafel en kookplaat meteen schoon en spoel vuile glazen direct om. Gebruik geen schoonmaakmiddel met fruitgeur (dus ook niet met citroen!): dat vinden fruitvliegjes juist lekker.
-
04
Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak, maar gebruik je gft-bak buiten. Zet die op een koele plek (uit de zon) en laat je gft-bak legen zodra het kan.
-
05
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies.
-
06
Zet ramen of deuren tegen elkaar open: fruitvliegjes houden niet van tocht.
-
07
Je kunt zelf een val maken om fruitvliegjes te vangen. Zet geen chemische middelen in tegen fruitvliegjes. Dat is niet nodig en kan zelfs gevaarlijk zijn.
Fruitvliegjes voorkomen
Zorg ervoor dat je fruit niet gaat rotten
Fruitvliegjes houden van fruit dat begint te rotten of gisten. Vers, gaaf en hard fruit laten ze links liggen. Zorg dus dat fruitvliegjes niks te snacken krijgen: eet fruit op tijd op. Heb je meer fruit gekocht dan je op kan? Maak een smoothie of een moes voor in de yoghurt!
Bewaar je fruit koel
Appels, peren, aardbeien, ander zacht fruit en gesneden fruit kun je in de koelkast bewaren. Tropisch fruit zoals bananen, mango’s en ananas bewaar je (tenzij ze gesneden zijn) buiten de koelkast, die kunnen namelijk niet tegen kou. Bananen worden bijvoorbeeld bruin in de koelkast. Eet dit fruit dus echt op tijd op. Het Voedingscentrum geeft tips hoe je verschillende soorten fruit en groente het beste kunt bewaren.
Houd het schoon
Spoel vieze glazen met restjes sap of wijn en borden waar jam of fruit op heeft gelegen om, en zet ze meteen in de vaatwasser als je die hebt. Gooi lege flesjes of blikjes meteen weg of spoel ze goed om. Haal regelmatig een doekje over je aanrecht en eettafel. En pak elke dag een schoon aanrechtdoekje.
Gooi liever geen etensresten in de vuilnisbak en ververs de zak als je toch fruitvliegjes in de vuilnisbak ziet. Zitten er veel fruitvliegjes bij je biobak? Hou hem dan zo schoon en droog mogelijk en zet hem niet te dicht bij je huis. Bekijk ook alle tips voor een schone biobak.
Verwijder dode bloemen en planten(resten)
Heb je bloemen of planten in huis? Haal de dode blaadjes en verwelkte bloemen er regelmatig uit en gooi ze in de biobak. Laat een bos bloemen sowieso niet te lang staan.
Wat lusten fruitvliegjes allemaal?
- Fruit en groenten die rot of beschimmeld zijn
- Opgedroogde restjes wijn of vruchtensap in een glas
- Restjes bier in een flesje of blikje
- Planten en kruiden met dorre of rotte bladeren
- Dode blaadjes en verwelkte bloemen
- Bedorven eten dat al in je vuilnisbak zit
- Koffiedrab (bijvoorbeeld in je koffiezetapparaat)
- Gebruikte koffiepads en theezakjes
- Tuinaarde en potgrond met kunstmest of plantenvoeding
Huismiddeltjes tegen fruitvliegjes
Net als de meeste andere insecten houden fruitvliegjes niet van sterke, kruidige geuren. Ze houden bijvoorbeeld niet van de geur van basilicum, salie, dille, lavendel, knoflook en kruidnagel. Daar kun je dus je voordeel mee doen: zet wat kruidenplantjes naast je fruitschaal of leg een paar teentjes knoflook, een takje lavendel of kruidnagels tussen het fruit. Maar let op: geconcentreerde vormen van deze geuren, zoals etherische oliën, hebben in Nederland geen toelating gekregen om te gebruiken als bestrijdingsmiddel.
Fruitvliegjesval maken
Een andere manier om van fruitvliegjes af te komen, is om ze in de val te lokken. Je vindt vallen tegen fruitvliegen in de winkel, maar koop alleen vallen als je ziet wat voor middel erin zit. Dan weet je of ze niet schadelijk zijn. Je kunt zelf ook simpel een val maken.
Hoe maak je een val voor fruitvliegjes?
- Neem een klein, plastic bakje met dekseltje.
- Doe hier iets met suiker of gist in, bijvoorbeeld wat honing, een mengsel van water en (cider)azijn, wijn of siroop.
- Prik een klein gaatje in het dekseltje.
- Geen deksel? Gebruik plasticfolie dat je strak over het bakje spant (bijvoorbeeld met een elastiekje) en prik daarin een klein gaatje.
De fruitvliegjes kruipen door het gaatje naar binnen, maar kunnen daarna niet meer de weg naar buiten vinden. Zet de val ergens waar je geen last van de fruitvliegjes hebt, dus niet midden in de keuken: daar wil je ze immers niet naartoe lokken. Na gebruik kun je de inhoud van de zelfgemaakte val, met fruitvliegjes en al, door de gootsteen spoelen.
Waarom komen fruitvliegjes terug?
Let op: fruitvliegjes leggen eitjes in de vuilnisbak en in fruit. De eitjes groeien in 8 tot 11 dagen uit tot een volwassen fruitvlieg. Zie je geen fruitvlieg meer? Blijf je keuken schoon houden, zodat er geen nieuwe plaag komt!
Chemische bestrijding
Als je de bovenstaande tips probeert is je huis meestal snel (weer) fruitvliegvrij. Fruitvliegjes verjagen met chemische middelen is dus niet nodig en kan zelfs gevaarlijk zijn. Ze zitten namelijk vooral in de keuken, waar jij je eten bereidt: dat is nou net de plek waar je geen gif wilt hebben!
Anderen keken ook naar
Slim bewaren
Een Nederlander gooit jaarlijks gemiddeld ruim 33 kilo goed voedsel in de vuilnisbak. Deels gaat het om eten dat in de afvalbak belandt omdat het verkeerd...
Bestrijdingsmiddelen en het milieu
Lukt het echt niet om ongedierte, onkruid of schimmel op een milieuvriendelijke manier weg te krijgen? Dan kun je gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen....
Groente en fruit
Je bent goed bezig voor het milieu als je meer groente en fruit eet en minder vlees en zuivel. Dierlijke producten hebben over het algemeen een veel grotere...