Bestrijdingsmiddelen en het milieu
Een bestrijdingsmiddel bevat werkende (chemische) stoffen die giftig zijn voor het ongedierte, schimmel of onkruid. Vaak is het middel ook gevaarlijk voor andere (huis)dieren, planten en mensen. Toegestane bestrijdingsmiddelen zijn getest op veiligheid, effectiviteit en milieubelasting. Je herkent deze middelen aan het toelatingsnummer op het etiket.
Maar dat ze toegestaan zijn, betekent niet dat ze milieuvriendelijk zijn. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of (nuttige) insecten. Goed de gebruiksaanwijzing volgen is dan ook belangrijk.
Tips om bestrijdingsmiddelen veilig te gebruiken
-
01
Koop alleen producten met een toelatingsnummer op de verpakking dat begint met NL, EU of eindigt op een N. Vermijd niet-toegelaten middelen, of middelen voor professionele plaagbestrijders.
-
02
Volg de gebruiksaanwijzing, omdat het middel anders milieuschade kan toebrengen. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren, en dank restanten af via het Klein Chemisch Afval. Lege plastic verpakkingen moeten bij het restafval.
-
03
Ervaar je geen overlast meer van de plaag? Stop dan met het inzetten van het bestrijdingsmiddel en ga over op maatregelen waarmee je voorkomt dat de plaag terugkomt.
-
04
Soms kun je huismiddeltjes gebruiken, maar controleer van tevoren of het veilig is. (Huis)middeltjes zoals chloor, schoonmaakazijn of zout mag je bijvoorbeeld meestal niet gebruiken om een plaag te bestrijden. Hoewel ze vaak getipt worden, zijn de middelen in de meeste gevallen niet getest als bestrijdingsmiddel. Bij verkeerd gebruik kunnen ze de natuur beschadigen en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
-
05
Let buitenshuis extra goed op met bestrijdingsmiddelen. De natuur (ook je tuin!) is kwetsbaar en je wilt geen (huis)dieren of nuttige insecten vergiftigen. Voorkom dat stoffen in het oppervlaktewater of de bodem terechtkomen.
- 06
Anderen keken ook naar
Tips tegen plagen en ongedierte in huis
Een beestje tegenkomen in je huis betekent nog niet meteen een plaag. Je voorkomt dat het erger gaat worden door op tijd in actie te komen. Heb je al een...
Omgaan met plagen in de tuin
Bladluizen, slakken en andere beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij jouw tuin. Zolang je er geen last van hebt, hoef je ze dus niet te...
Groene aanslag en onkruid op tegels
Heb jij last van groene aanslag op je stoepje of terras? Of staat het onkruid hoog tussen je tegelvoegen? Onkruid kun je het beste voorkomen: lees op deze...