Bestrijdingsmiddelen en het milieu
![](/media/icddxo3u/tuinieren-handen-spray.jpg?anchor=center&mode=crop&width=840&height=480&rnd=132505905189570000&quality=70)
Een bestrijdingsmiddel bevat werkende (chemische) stoffen die giftig zijn voor het ongedierte, schimmel of onkruid. Vaak is het middel ook gevaarlijk voor andere (huis)dieren, planten en mensen. Toegestane bestrijdingsmiddelen zijn getest op veiligheid, effectiviteit en milieubelasting. Je herkent deze middelen aan het toelatingsnummer op het etiket.
Maar dat ze toegestaan zijn, betekent niet dat ze milieuvriendelijk zijn. Sommige stoffen zijn bij verkeerd gebruik schadelijk voor het grondwater, de bodem of (nuttige) insecten. Goed de gebruiksaanwijzing volgen is dan ook belangrijk.
Tips om bestrijdingsmiddelen veilig te gebruiken
-
01
Koop alleen producten met een toelatingsnummer op de verpakking dat begint met NL, EU of eindigt op een N. Vermijd niet-toegelaten middelen, of middelen voor professionele plaagbestrijders.
-
02
Volg de gebruiksaanwijzing, omdat het middel anders milieuschade kan toebrengen. Houd het buiten bereik van kinderen en huisdieren, en dank restanten af via het Klein Chemisch Afval. Lege plastic verpakkingen moeten bij het restafval.
-
03
Ervaar je geen overlast meer van de plaag? Stop dan met het inzetten van het bestrijdingsmiddel en ga over op maatregelen waarmee je voorkomt dat de plaag terugkomt.
-
04
Soms kun je huismiddeltjes gebruiken, maar controleer van tevoren of het veilig is. (Huis)middeltjes zoals chloor, schoonmaakazijn of zout mag je bijvoorbeeld meestal niet gebruiken om een plaag te bestrijden. Hoewel ze vaak getipt worden, zijn de middelen in de meeste gevallen niet getest als bestrijdingsmiddel. Bij verkeerd gebruik kunnen ze de natuur beschadigen en gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
-
05
Let buitenshuis extra goed op met bestrijdingsmiddelen. De natuur (ook je tuin!) is kwetsbaar en je wilt geen (huis)dieren of nuttige insecten vergiftigen. Voorkom dat stoffen in het oppervlaktewater of de bodem terechtkomen.
- 06
![](/media/0jgh2fad/infographic-etiket_01082023.png?anchor=center&mode=crop&width=1280&height=0&rnd=133662063274370000&quality=70)
Laatste redmiddel tegen plagen? Pas op met gif!
Deze infographic toont waaraan je moet denken als je een plaag wil bestrijden met gif:
1. Vermijd middelen waar geen ingrediënten op staan
2. Koop alleen middelen met een toelatingsnummer
3. Gebruik waar het voor bedoeld is. Volg de gebruiksaanwijzing nauwlettend op:
- Het juiste middel voor de juiste plaag.
- Let op binnen- of buitengebruik.
- Gebruik de voorgeschreven dosering.
- Berg het veilig op.
- Geen gebruiksaanwijzing? Koop het middel dan niet.
- Gif = gif, dus negeer vage claims zoals ‘lief voor bijen’, ‘eco’, ‘100% plantaardig’.
Let op: gif is vaak niet nodig tegen plagen. Het beste is om ze te voorkomen of natuurlijk te bestrijden.
Vragen over bestrijdingsmiddelen
Waar let je op bij gif?
Middelen met een laag risico
Kies altijd alleen bestrijdingsmiddelen die officieel zijn toegelaten. Deze zijn herkenbaar aan het nummer op de verpakking, omdat ze officieel zijn toegelaten door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Je vindt de toegelaten middelen op de toelatingslijst van het Ctgb en je herkent het op het etiket aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'.
Het kan ook zijn dat je een middel zonder een nummer mag gebruiken tegen een bepaalde plaag. Dan moet je wel weten wat je doet. Het ctgb legt meer uit over een aantal van deze stoffen.
Huismiddeltjes
Naast middelen die je kunt kopen in winkels, staat het internet vol tips over huismiddeltjes. In een aantal gevallen zijn deze middelen toegestaan en aan te bevelen, zoals bier als slakkenval, maar zelf een middel in elkaar knutselen en mengen is onverstandig. Je weet dan bijvoorbeeld niet zeker of je de juiste concentratie gebruikt en hoe vaak je het moet toepassen. Het kan dan schadelijk zijn voor het leven in je tuin, het waterleven of zelfs je eigen gezondheid. Koop liever een toegelaten middel, in de winkel of online. Dan staat er namelijk in de gebruiksaanwijzing waar je op moet letten zodat er geen milieugevaar ontstaat, en is de werkzame stof in de juiste concentratie aanwezig.
Lees altijd de kleine lettertjes
Soms zie je termen als 'plantaardig', ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op het etiket staan. Dit soort vage kreten zeggen weinig bij een bestrijdingsmiddel: gif is gif. Dat geldt ook voor 100% natuurlijke middelen. Laat je dus niet misleiden door dit soort claims, maar check altijd de kleine lettertjes op het etiket.
Chemische bestrijding
In Nederland beoordeelt het Ctgb of bestrijdingsmiddelen veilig zijn voor mens, dier en milieu. Er is een enorme lijst met toegestane middelen. In de winkel is het belangrijk om goed op het etiket te kijken of het middel is toegelaten. Toegelaten middelen herken je aan het toelatingsnummer op de verpakking dat begint met NL, EU of eindigt op een N. Thuis is het belangrijk de producten alleen te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn en de gebruiksaanwijzing te volgen. Bij verkeerd gebruik kunnen ook toegestane middelen gevaarlijk zijn.
Niet in het water
Als je chemische middelen inzet tegen bijvoorbeeld groene aanslag, mos en onkruid op verhardingen is de kans groot dat de stoffen in het oppervlaktewater eindigen. Dit maakt waterzuivering moeilijk en het is vaak slecht voor het waterleven. Chemische middelen inzetten op verharding kun je beter vermijden om te voorkomen dat het gif in sloten, vijvers en rioolputten komt. Ook zout en schoonmaakazijn kunnen schadelijke effecten op het milieu en bodemleven hebben, en zijn om die reden niet toegelaten als bestrijdingsmiddel. Het gebruik van tafelazijn (natuurazijn) op het tuinterras is alleen onder strikte voorwaarden toegestaan.
Kandidatenlijst: Candidates for Substitution
Welke bestrijdingsmiddelen gebruikt mogen worden is in ontwikkeling. De EU houdt bijvoorbeeld een lijst bij van de meest schadelijke stoffen die zij wil verbieden, zodra er een minder schadelijk middel beschikbaar is. Het kan dus zijn dat een middel dat nu toegelaten is, dat over een tijd niet meer is.
Meer informatie
- Wil je weten hoe je fruitvliegjes, zilvervisjes, mieren, muizen, ratten of wespen milieuvriendelijk bestrijdt? Bekijk het overzicht aan pagina's over specifieke plagen.
- Zoek je advies over ongediertebestrijding? Neem dan contact op met je gemeente; die heeft dit vaak uitbesteed aan gespecialiseerde instanties als de GGD en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD).
- Als je niet weet om welk beestje het gaat, kun je dit laten onderzoeken. Soms kan dat bij de lokale GGD, maar ook het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) kan jou meer vertellen over de plaagdiersoort. De kosten hiervoor zijn rond de 80 euro. Woon je in een gemeente met een uitgebreide serviceovereenkomst met KAD, dan is determinatie in sommige gevallen zelfs gratis. Check hier of jouw gemeente zo’n overeenkomst heeft.
- Erkende bestrijders kijken eerst samen met jou wat je aan preventie kunt doen. Als dat niet voldoende is, zetten ze vallen en klemmen. Pas als laatste redmiddel gebruiken ze gif. Erkende professionele plaagdierbestrijders kun je vinden via het KAD, of via brancheverenigingen NVPB of PLAN.
- Heb je klachten of vragen over chemische bestrijdingsmiddelen? Dan kun je terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
Anderen keken ook naar
Tips tegen plagen en ongedierte in huis
Een beestje tegenkomen in je huis betekent nog niet meteen een plaag. Je voorkomt dat het erger gaat worden door op tijd in actie te komen. Heb je al een...
Omgaan met plagen in de tuin
Bladluizen, slakken en andere beestjes horen bij de natuur en dus ook een beetje bij jouw tuin. Zolang je er geen last van hebt, hoef je ze dus niet te...
Groene aanslag en onkruid op tegels
Heb jij last van groene aanslag op je stoepje of terras? Of staat het onkruid hoog tussen je tegelvoegen? Onkruid kun je het beste voorkomen: lees op deze...