Bedwantsen

Bedwants
Bedwantsen (wandluis of bedluis) zijn parasieten: ze voeden zich met het bloed van mensen en dieren. Deze kleine beestjes planten zich razendsnel voort en vormen daardoor snel een plaag. Een bedwantsen plaag voorkomen is daarom beter dan genezen. Ontdek met de tips hieronder hoe je bedwantsen op een milieuvriendelijke manier voorkomt.  

Bedwantsen bijten ‘s nachts om zich te voeden en komen vooral voor in slaapkamers en hotelkamers. Via bagage, meubels of beddengoed verspreiden bedwantsen zich naar andere woningen. Deze beestjes zijn lastig te bestrijden en chemische middelen kan je beter niet gebruiken: de middelen werken vaak niet goed en kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Zorg daarom dat je bedwantsen zo veel mogelijk voorkomt. Heb je bedwantsen? Schakel dan meteen een professional in. 

Tips tegen bedwantsen

  1. 01

    Check of er reviews zijn over bedwantsen in jouw hotel. 

  2. 02

    Check je hotelkamer op bedwantsen voordat je jouw spullen erin zet: kijk onder het matras en in naden van het bed en je dekbed. Check ook kieren en scheuren in de muur. 

  3. 03

    Plaats je koffer op een bagagerekje. Zo verklein je de kans dat bedwantsen in je koffer kruipen. 

  4. 04

    Koop je tweedehands spullen? Controleer dan scheurtjes, naden en kieren waar bedwantsen zich kunnen verstoppen.

  5. 05

    Ontdek je bedwantsen in je (hotel)kamer? Verplaats je spullen dan niet naar een andere ruimte. Zo voorkom je verdere besmetting. Geef het meteen door aan het hotel, zodat zij maatregelen kunnen nemen.  

  6. 06

    Vermoed je dat je bedwantsen in je bagage hebt? Stop dan al je kleren in een vuilniszak zodat de beestjes niet kunnen ontsnappen. Zorg dat je je kleding, koffer en overige spullen heel grondig schoonmaakt. Bekijk hoe je dit doet aan de hand van deze adviezen.

  7. 07

    Heb je thuis last van bedwantsen? Schakel dan een professionele plaagdierbestrijder in. 

Zo herken je bedwantsen

Bedwantsen zijn roodbruin van kleur en worden donkerrood na het drinken van bloed. Ze zijn ongeveer 6 mm lang. Bedwantsen planten zich snel voort. Daarom is belangrijk dat je ze op tijd herkent. Zo voorkom je een plaag en maak je bestrijding makkelijker. Deze kleine beestjes verstoppen zich in kleine kieren en openingen en houden niet van licht. Dit maakt het lastig om ze zelf te zien. Gelukkig zijn er andere signalen waaraan je de aanwezigheid van bedwantsen herkent: 

  • Uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens en plinten. Of rondom schilderijen en stopcontacten.  
  • Donkere huidschilfertjes in de buurt van schuilplaatsen zoals naden en kieren. 
  • Jeukende beten/bulten op de huid. Deze lijken op muggenbulten en zitten vaak op een rijtje.  
  • Een kenmerkende doordringende, muffe en amandelachtige geur in de ruimte.  

Voorkom een bedwantsen plaag

Check je hotelkamer

Bekijk van tevoren of er reviews zijn van jouw hotel over bedwantsen. Zoek in Google op: ‘naam van je hotel + bed bugs’. Als je al in het hotel bent, check dan goed de kamer voordat je je koffer uitpakt. Plaats je koffer op een bagagerekje. Zo voorkom je dat dat bedwantsen in je koffer kruipen.

Zoek naar uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes. Als er bedwantsen zijn, vind je deze onder het matras en in de naden van het bed en dekbed. Andere plekken waar je ze kan vinden zijn: kieren en scheuren in de muur, plinten, losgelaten behang of rondom schilderijen en stopcontacten. Ook vind je in de buurt van schuilplaatsen vaak donkere huidschilfertjes. 

Bedwantsen in je hotelkamer? Neem maatregelen

Vermoed je dat er bedwantsen zijn in je hotelkamer? Neem dan maatregelen:

  • Verplaats je spullen niet naar een andere ruimte. Zo voorkom je verdere besmetting.
  • Verzamel kleding in een zak en was deze op een temperatuur van meer dan 55°C. Is dit niet mogelijk? Dan leg je de kleding tenminste 72 uur in een vriezer van minimaal -17°C .
  • Het is belangrijk dat de hotelkamer zo snel mogelijk behandeld wordt. Bespreek dit met het hotel.
  • Ontdek je de bedwantsen pas thuis? Zorg dan dat je kleding en spullen pas in huis haalt als je deze schoonmaakt.
  • Niet-wasbare spullen was en schrob je handmatig.
  • Controleer naden en vouwen van tassen en koffers extra goed. Eitjes van bedwantsen kunnen hier achterblijven. Desnoods neem je spullen mee onder de douche en maak je ze daar goed schoon. 

Controleer tweedehands spullen

Koop je tweedehands spullen? Controleer dan scheurtjes, naden en kieren waar bedwantsen zich kunnen verstoppen. Dit geldt niet alleen voor een bank of kastje, maar bijvoorbeeld ook een kledingruiltas. Bedwantsen verstoppen zich ook in apparaten zoals computers of tv’s. Dit komt omdat de beestjes van warmte houden.   

Help, bedwantsen in huis!

Vermoed je dat je bedwantsen in huis hebt? Schakel dan bij voorkeur een professionele plaagdierbestrijder in. Soms duurt het even voordat een plaagdierbestrijder langs kan komen. In dat geval kan je zelf al een aantal dingen doen. 

Gebruik geen chemische middelen

Gebruik zelf geen chemische middelen. Middelen die je zelf kan kopen, werken vaak niet goed. Ook kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Bovendien kan je de situatie verergeren: de beestjes voelen zich mogelijk opgejaagd en vluchten naar andere kamers.  

Verwijder niets uit de ruimte

Verzet niets en verwijder niets uit de ruimte. Zo voorkom je besmetting van andere ruimtes. Stofzuig nauwkeurig alle oppervlakten waar eitjes of bedwantsen kunnen zitten. Denk aan kieren en naden in het hele huis, maar ook in matrassen, bekleding en kleren. 

Maak je stofzuiger goed schoon na gebruik

Maak de stofzuigerslang goed schoon en verpak de stofzuigerzak in een plastic zak. Sluit deze goed af en gooi hem weg in een prullenbak buiten huis. Zo voorkom je verdere besmetting. Was al je kleding, beddengoed en ander textiel op een temperatuur hoger dan 55 °C. Is dit niet mogelijk? Leg kleding dan minstens 72 uur in een vriezer van minimaal -17°C.  

Gebruik een stoomreiniger

Maak harde oppervlakten, meubels en bekleding schoon met een stoomreiniger op hoge temperatuur van minimaal 120 °C. Zorg dat je bij hittebehandeling de hele woning behandelt. Zo kunnen de diertjes zich niet terugtrekken in andere ruimtes en tussen plinten. 

Als je plaagdierbestrijders inschakelt

Heb je bedwantsen in huis en schakel je een plaagdierbestrijder in? Gebruik dan onderstaande tips voor de beste aanpak:

  • Kies voor plaagdierbestrijders die IPM/KPMB gecertificeerd zijn. Alleen dan weet je zeker dat de bestrijder geen onnodig schadelijke chemische middelen inzet.
  • Verzet niets of verwijder niets uit de ruimte voordat deze behandeld is. Na de behandeling moet je de ruimtes tenminste 2 uur luchten zonder dat iemand de ruimte ingaat. Ook huisdieren mogen niet in de ruimte.
  • Zorg dat je de ruimte na de behandeling minimaal één week niet stofzuigt of schoonmaakt. Zo geef je de nawerking van het bestrijdingsmiddel een kans.
  • Verplaats nog geen spullen en meubels naar andere ruimtes. Na ongeveer vier tot zes weken komt de bestrijder langs voor controle. Vaak is dan nog een tweede behandeling nodig.