Groen dak
Door klimaatverandering neemt de hoeveelheid neerslag toe en daarmee ook de wateroverlast in veel gemeenten. Riolen kunnen de aanhoudende hoosbuien niet altijd aan. Groene daken helpen mee om een deel van het hemelwater op te vangen: de substraatlaag en de plantenwortels houden het water vast en geven het langzaam weer af. Hoe meer neerslag tuinen, parken én groene daken opvangen tijdens hoosbuien, hoe minder riolen overbelast raken. Ook kan een groen dak verkoelend werken in warme periodes en draagt het bij aan de .
Biodiversiteit beschrijft de soortenrijkdom van de natuur: hoeveel verschillende soorten er voorkomen, wereldwijd of in een bepaald gebied. Alles wat leeft heeft zijn eigen rol in de natuur: van plant tot dier, van schimmel tot bacterie. Alle soorten tellen mee en ook de rijkdom aan verschillende ecosystemen én de genetische verscheidenheid binnen soorten wordt met biodiversiteit beschreven.
Wereldwijd en ook in Nederland gaat het zorgwekkend slecht met de biodiversiteit. De natuur is uit balans: soorten sterven uit of worden met uitsterven bedreigd, aantallen nemen af, populaties worden kleiner. In gebieden waar natuur de kans krijgt zal de biodiversiteit onder de juiste omstandigheden weer herstellen.
Lees meer over biodiversiteit en ontdek wat je zelf kunt doen, dichtbij huis én wereldwijd.
Tips groen dak aanleggen
-
01
Wil je een groen dak aanleggen op je bestaande woning? Haal er dan een specialist bij om te kijken of jouw dak geschikt is.
-
02
Kijk op de Groene Subsidiewijzer of jouw gemeente subsidie geeft voor de aanleg van een groen dak.
-
03
Controleer minstens eenmaal per jaar de afvoer van je groene dak en verwijder onkruid regelmatig.
-
04
Combineer een groen dak met zonnepanelen. Dan profiteer je van de voordelen van panelen en planten op je dak.
-
05
In plaats van een groen dak kun je ook voor een bruin dak gaan. Dan verplaats je een levensrijke bodemlaag naar je dak.
Voordelen van een groen dak
Een groen dak heeft verschillende voordelen: zo vangt een groen dak regenwater op, biedt het voedsel voor insecten en kan het verkoelend werken in de zomer. Een groen dak draagt ook bij aan een gezonde en prettige leefomgeving. Daarnaast kan een groen dak de levensduur van de waterdichte lagen van een dak verlengen tot wel twintig jaar. Lees hieronder meer over alle voordelen van een groen dak.
Nadelen van een groen dak
Voor het maken van een groen dak is veel materiaal nodig. Dat heeft vooral te maken met de dakconstructie die extra stevig moet zijn door het gewicht van al dat groen. Groene daken zijn onder de streep wel duurzamer dan reguliere daken door hun langere levensduur en duurzaamheidsvoordelen, zoals het isolerend vermogen en het vermogen om CO2 op te nemen.
Groene daken kunnen droogte verergeren als er weinig neerslag valt. Als er neerslag valt, wordt deze deels opgevangen door het dak, waar een groot deel van het water direct verdampt. Een groen dak vraagt ook iets meer onderhoud dan een standaard dak en kan muggen aantrekken. Daarnaast is een eventuele lekkage bij een groen dak moeilijker en mogelijk ook duurder om op te sporen en te repareren dan bij een regulier dak.
Is je dak geschikt?
Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn de beste kandidaten voor een groen dak. Op een hellend dak kun je ook plantjes laten groeien, maar zo’n dak zal sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt. Is de helling groter dan 15°, dan zijn speciale verankeringen nodig. Om lekkages te voorkomen is het belangrijk dat de waterdichte laag van goede kwaliteit is. Ook moet het isolatiemateriaal in je dak bestand zijn tegen samenpersing – geen zacht materiaal als steenwol dus. Ligt je dak in de schaduw? Dan zal er uiteindelijk vooral mos op je dak staan.
Kan je dak het gewicht aan?
Je kunt de begroeiing laag en lichtgewicht houden of kiezen voor een uitbundige daktuin. In het laatste geval moet je rekening houden met een gewicht van honderden kilo’s per m2. Zo weegt een dak met gras en bloemen gemiddeld 150 kg/m2, maar een intensieve begroeiing kan je dak belasten met 300 kg/m2. Dan moet je wel zeker weten dat de dakconstructie dit aankan: vraag een specialist om dit te beoordelen, ook als je zelf het groene dak wilt aanleggen. Kies je een extensief begroeid dak met sedum, mos of kruiden, dan zal je dak tussen de 40 en 80 kg/vierkante meter wegen.
Nieuwbouw of oudbouw
Een groen dak kun je het beste op een nieuwbouwwoning realiseren. Bij nieuwbouwwoningen kan de aannemer vanaf het begin rekening houden met het gewicht van de dakconstructie. Heb je een bestaande woning en wil je begroeiing op je dak aanleggen? Neem dan een professioneel bedrijf in de arm. Een kwaliteits- en duurzaamheidskeurmerk voor groenprofessionals, waaronder specialisten in groene daken, is het GroenKeur. Vereniging Bouwwerk Begroeners heeft een richtlijn ontworpen voor groene daken om foutieve constructies te voorkomen. Deze is te vinden via BouwZo.
Sedum of siertuin?
Sedum is zeer geschikt als dakbegroeiing. Deze vetplant is licht van gewicht en kan goed tegen langdurige droogte én tegen een forse regenbui. Ook kruiden, bepaalde mossoorten en gras zijn goed bruikbaar op een groen dak. Kies je voor andere planten dan sedum? Bekijk dan onze tips voor de juiste planten. Wil je een complete siertuin of moestuin op je dak? Laat dan eerst onderzoeken of je dak hiervoor geschikt is.
Kosten en onderhoud groen dak
Groene daken kosten ongeveer 50-85 euro (voor een sedumdak) tot 100 euro (voor een kruidendak) per m2 (prijspeil 2022). Let op: daarbij is er vanuit gegaan dat je het groene dak zelf legt. Een aantal gemeenten en waterschappen geeft geven subsidie aan bewoners die een sedumdak (met vetkruid) of daktuin willen aanleggen.
Onderhoud van een groen dak
Een sedumdak heeft weinig onderhoud nodig. Dat is anders als je een complete tuin op je dak aanlegt – die moet je bijhouden zoals je een tuin zou onderhouden. Controleer één keer per jaar de afvoer van je groene dak en haal planten(resten) weg als het nodig is. Verwijder onkruid twee tot vier keer per jaar om te voorkomen dat wortels van bepaalde onkruidsoorten de waterdichte laag van het groene dak beschadigen. Dankzij een groen dak kan het dakbedekkingsmateriaal van je dak veel langer meegaan: de begroeiing beschermt het bitumendak tegen UV en zoninvloeden.
Hoveniers die groene daken aanleggen vind je op Groenkeur, de Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners of bij brancheorganisatie Vereniging Bouwwerk Begroeners.
Groen dak combineren met zonnepanelen
Een groen dak is goed te combineren met zonnepanelen. Dan noem je het een 'groen energiedak' of een 'geel-groen dak'. Zo benut je je dak om op een duurzame manier energie op te wekken én je hebt ook de voordelen van een groen dak voor je omgeving.
Hoe kun je het combineren?
Je kunt het groen en de panelen op meerdere manieren op je dak plaatsen. Als er voldoende ruimte is passen de planten in een rand rondom de zonnepanelen. Is er minder oppervlakte? Dan kun je de zonnepanelen boven de planten plaatsen. Er zijn ook oplossingen waarbij een constructie zorgt dat de panelen zwevend boven de plantjes liggen, op 30-40 cm hoogte van de beplanting is ideaal.
Voordelen van groen dak met zonnepanelen
-
Vogels en insecten vinden beschutting onder zonnepanelen
-
De schaduwrijke plekken leiden tot verschillende microklimaten die op hun beurt weer verschillende dieren en insecten ondersteunen.
-
Het groen van een groen dak zorgt voor verkoeling en op hete dagen blijven de panelen daardoor koeler. Omdat koelere panelen meer energie opwekken zorgt een groen dak voor meer energieopwekking dan een regulier dak.
-
Groene daken verminderen het risico op haarscheurtjes in zonnepanelen.
-
Groene daken fungeren als natuurlijke brandbeveiliging voor zonnepanelen.
Bruin dak
In plaats van een groen dak kun je ook gaan voor een bruin dak. Dat is ook een natuurlijk dak, maar er worden geen planten ingezaaid of geplant. Bij een bruin dak komt er een laag met aarde op je dak en daarom noem je het 'bruin'.
In de praktijk hoeft die laag niet echt bruin van kleur te zijn. Het is namelijk een laag met aarde vol leven. Je verplaatst een stukje braakliggend terrein, inclusief alle plantjes en diertjes die daar al jaren leven. Bruine daken zijn goed voor de omdat je een levensrijke bodemlaag creëert op je dak waar allerlei soorten vogels en insecten van profiteren.
Bruine daken trekken vogels aan die op zanderige grond broeden, zoals plevieren, zwarte roodstaart het visdiefje en diverse insecten.
Biodiversiteit beschrijft de soortenrijkdom van de natuur: hoeveel verschillende soorten er voorkomen, wereldwijd of in een bepaald gebied. Alles wat leeft heeft zijn eigen rol in de natuur: van plant tot dier, van schimmel tot bacterie. Alle soorten tellen mee en ook de rijkdom aan verschillende ecosystemen én de genetische verscheidenheid binnen soorten wordt met biodiversiteit beschreven.
Wereldwijd en ook in Nederland gaat het zorgwekkend slecht met de biodiversiteit. De natuur is uit balans: soorten sterven uit of worden met uitsterven bedreigd, aantallen nemen af, populaties worden kleiner. In gebieden waar natuur de kans krijgt zal de biodiversiteit onder de juiste omstandigheden weer herstellen.
Lees meer over biodiversiteit en ontdek wat je zelf kunt doen, dichtbij huis én wereldwijd.
Veelgestelde vragen over een groen dak
Anderen keken ook naar
Natuur en biodiversiteit
Alles wat leeft heeft zijn eigen rol in de natuur: van plant tot dier, van schimmel tot bacterie. Waarom gaat het niet goed met de biodiversiteit? En wat kun je zelf doen?
Haag of schutting om je tuin
Een groene haag om je tuin is de milieuvriendelijkste tuinafscheiding. Deze 'levende schutting' vormt een schuilplek voor dieren, biedt verkoeling in de...
De voordelen van zonnepanelen
60 miljoen zonnepanelen gebruiken we al in Nederland. Ze liggen op meer dan 2 miljoen huizen, maar bijvoorbeeld ook op bedrijfspanden en geluidswallen....