Geluidsoverlast

Vrouw ligt in bed en ergert zich aan geluid. Geluidsoverlast kan nadelig zijn voor je gezondheid.
De belangrijkste veroorzakers van geluidsoverlast zijn verkeer, industrie en ... buren. Herrie in de omgeving is voor veel mensen een grote ergernis. Ontdek hoe je in actie kunt komen tegen geluidsoverlast.

Geluidsoverlast kan nadelig zijn voor je gezondheid, bijvoorbeeld als je door het lawaai slechter slaapt. Ook het dichthouden van ramen en deuren om het lawaai buiten te houden, heeft gevolgen: ventilatie ontbreekt dan. En dat terwijl schone lucht in huis minstens zo belangrijk is als rust aan je hoofd.

Tips tegen geluidsoverlast

  1. 01

    Kom in actie: ga indien mogelijk in gesprek met de veroorzaker van het lawaai, of meld het bij instanties. 

  2. 02

    Woningisolatie houdt geluid van buiten tegen, vooral gevelisolatie en dubbel glas kunnen overlast verminderen.

  3. 03

    Heb je de neiging om jouw huis niet meer te ventileren vanwege het geluid? Schaf dan speciale ventilatieroosters aan die lucht wel doorlaten, maar geluid niet.

Actie ondernemen tegen geluidsoverlast

Zijn jouw buren de oorzaak van de geluidsoverlast? Ga dan met ze praten. Leg uit wat voor jou de gevolgen zijn van de geluidsoverlast. Afhankelijk van de bron (muziek, kluswerkzaamheden, luidruchtige gesprekken) kun je wellicht afspraken maken over vermindering van het lawaai, of over tijdstippen waarop het stil moet zijn. Bekijk ook de tips van de overheid bij overlast van buren.

Woning isoleren

Is jouw woning nog niet geïsoleerd, en heb je geluidsoverlast? Gevelisolatie en isolerend glas dempen geluid van buiten. Vind uitgebreide informatie over alles wat te maken heeft met woningisolatie.

Klacht indienen

Als geluidsoverlast meerdere veroorzakers heeft, zoals het (vlieg)verkeer of een groot bedrijf, dan kun je de veroorzaker niet direct aanspreken. Voor klachten over Schiphol kun je terecht bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol.

Raadpleeg voor advies en informatie de Nederlandse Stichting Geluidshinder.

Hoeveel geluid is er in je buurt?

Via de Atlas Leefomgeving ontdek je meer over geluid in je omgeving. Je kunt zien wat het volume is van geluiden in je buurt en waar het geluid vandaan komt.

Geluid in beeld

Op de kaart De Atlas Leefomgeving laat je zien waar het geluid in je buurt vandaan komt Bekijk de kaart

Erg belangrijk: blijf ventileren

Bij geluidsoverlast van buiten, heb je wellicht de neiging om ramen en deuren gesloten te houden. Dat is zeer onverstandig, want verminderde ventilatie zorgt voor een slechte luchtkwaliteit in huis en dat leidt tot gezondheidsklachten. Lees waarom ventileren belangrijk is en ontdek wat mogelijk is. Je kunt ook ventilatiesystemen vinden met geluiddemping.

Laagfrequent geluid

Een andere vorm van geluidshinder is overlast door laag frequent geluid (LFG). Dit raakt nauwelijks gedempt door muren en andere obstakels, waardoor het tot enkele kilometers ver kan komen. LFG heeft zo’n lage frequentie dat die nauwelijks hoorbaar is: sommige mensen horen het helemaal niet.

LFG ontstaat voornamelijk in bedrijven en de industrie: de lage tonen ontstaan bijvoorbeeld in verwarmingspompen, transformators, en airco-installaties.