Budgettips: groen én goedkoop

Wil jij geld besparen terwijl je verduurzaamt? Dat kan met deze groene budgettips. Kies welke stappen jij wilt zetten: van korter douchen tot meer met restjes koken. Goed voor de aarde, goed voor je portemonnee!

In huis

Door de hoge energieprijzen zoeken veel mensen naar manieren om minder gas en elektriciteit te gebruiken. Als grote investeringen om je huis te verduurzamen nog niet lukken, kun je met deze kleine acties toch flink besparen.

Budgettips in huis: zet de thermostaat op maximaal 19 graden, sluit deuren en verwarm alleen je woonkamer, check regelmatig je meterstanden en douche maximaal 5 minuten en minder vaak

Door alleen de ruimtes te verwarmen waar je nu bent in plaats van je hele huis, bespaar je veel gas en dus geld.

Een douchetimer helpt je om maximaal 5 minuten te douchen. Meer over besparen onder de douche.

Nog meer besparen: zo verbruik je minder stroom

Ook besparen op stroom Wil jij nog meer besparen op je energierekening door minder stroom te verbruiken? Met deze tips lukt het je! Bekijk ze hier en begin vandaag nog met stroom besparen. Vandaag al besparen op je energierekening

Vind een energiecoach in jouw buurt

Bekijk het overzicht Wil je graag persoonlijk advies of praktische hulp bij energie besparen? Iemand die thuis langskomt en bijvoorbeeld kan helpen met kleine verbeteringen? Vraag het aan een energiehulp!

In de tuin

Of je nou groene vingers hebt of niet: je tuin onderhouden kan duur zijn. Planten en gereedschap kosten geld. Daarnaast hebben ze impact op het milieu. Bekijk de tips voor een goedkope groene tuin.

Budgettips voor je tuin: ruil planten en stekjes met de buurt in plaats van nieuwe kopen, deel tuingereedschap, maak je eigen compost en veeg en hark met de hand in plaats van een bladblazer of hogedrukreiniger.

Tuingereedschap kun je prima delen met je buren en via handige deelplatforms.

Planten nodig? Kijk eerst of je stekjes kunt ruilen met de buren of bezoek een planten- of stekjesruil!

Bij de boodschappen

Door de inflatie betaal je momenteel meer voor eten en drinken. Een extra reden om verspilling te voorkomen en slim boodschappen te doen. Ga voor goedkoper, milieuvriendelijker én creatiever.

Budgettips voor je boodschappen: gebruik een boodschappenlijstje, zo koop je geen onnodige dingen, stel een vaste kliekjesdag in, plan je maaltijden en eet vegetarisch met peulvruchten, ook dat is goedkoper.

Voedsel verspillen is zonde. Zo bewaar je je voedsel op de juiste manier

Kook op maat en bewaar eventuele restjes voor later. Dat scheelt veel geld!

Winkelen

Spullen zijn duur. Zo min mogelijk nieuws kopen en zo lang mogelijk met je spullen doen is goed voor je portemonnee én voor het milieu. Ontdek hoe je dat kunt doen!

Budgettips bij het winkelen: kies voor tweedehands in plaats van nieuw, doe langer met je spullen en geef tweedehands en ervaringen in plaats van prulletjes cadeau.

Heb jij veel ongebruikte kleding in de kast hangen? Organiseer een kledingruil met vrienden, familie of collega's!

Online shoppen? Lees altijd de reviews en slaap er een nachtje over voordat je wat bestelt. Zo doe je minder miskopen.

Onderweg

Er zijn verschillende manieren om van A naar B te komen. De een is wat goedkoper dan de andere. Door vaker de fiets te pakken, bespaar je brandstof én dus geld! Bekijk de tips.

Budgettips voor onderweg: pak de fiets voor korte ritjes (tot 7,5 kilometer), breng de kinderen op de fiets naar school of sport, rij zuiniger en minder hard, en gebruik een deelauto in plaats van een eigen auto bezitten.

Gebruik je je auto al niet vaak? Doe hem de deur uit en pak alleen als het echt nodig is de deelauto. Dat scheelt veel belasting, verzekeringen én benzine!

Door niet op verre vliegvakantie te gaan maar het dichterbij huis te zoeken, kun je duurzaam vakantievieren terwijl je geld bespaart.

Wat als je de energierekening niet kan betalen?

Door de hoge energieprijzen hebben veel mensen moeite om de energierekening te betalen. Als je in deze situatie zit, kun je bij de volgende instanties terecht:

  • Je energiemaatschappij. Lukt het niet meer om de rekening te betalen en krijg je bijvoorbeeld een aanmaning? Neem contact op met je energiemaatschappij en bespreek of er een regeling mogelijk is. Op Consuwijzer.nl lees je welke stappen je kan ondernemen.
  • De gemeente. Vraag je gemeente hoe zij kunnen helpen. Mensen met een inkomen op of net boven het sociaal minimum kunnen 800 euro krijgen als bijdrage voor de energierekening. De gemeente kan ook helpen met schuldhulpverlening.
  • Sociaal raadslieden. In veel gemeentes werken sociaal raadslieden die mensen gratis hulp en advies bij financiële problemen geven. Kijk op Sociaalwerknederland.nl voor adressen bij jou in de buurt.
  • Juridisch loket. Voor hulp, advies of doorverwijzen naar de juiste instantie. Kijk op juridischloket.nl.
  • Woonbond. De Woonbond komt op voor huurders. 
  • Geldfit. Op Geldfit.nl kun je een test doen. Hierna krijg je een advies dat past bij jouw financiële situatie en tips over welke organisaties je bij je geldzaken kunnen helpen.
  • Nibud. Op Nibud.nl vind je tips en stappenplannen die je helpen met besparen. Zo vind je advies om een bespaarplan te maken en de tool BerekenUwRecht om te zien voor welke landelijke toeslagen en subsidies jij in aanmerking komt.
  • De Energiebank. Stichting Energiebank Nederland is actief in verschillende gemeentes in Nederland. Samen met de energiecoaches van de Energiebank ga je kijken hoe je je energierekening blijvend kan verlagen.