Besparen in de keuken

De vaat wordt afgewassen bij de gootsteen. Meestal is afwassen in een teiltje beter voor het milieu dan in de vaatwasser.
Bijna 25% van je gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. In de keuken kan je hierop besparen door de warme kraan minder vaak open te zetten, of door bijvoorbeeld een waterbesparend mondstuk op de kraan te zetten. Ook het apparaat waarmee het water verwarmd wordt, maakt groot verschil. Milieu Centraal geeft tips om te besparen op warm water in de keuken.

Bespaartips warm water

  1. 01

    Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.

  2. 02

    Controleer of je keukenkranen een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer hebben.

  3. 03

    Kies voor een waterkoker in plaats van een kokendwaterkraan.

  4. 04

    Heb je een boiler? Stel de temperatuur dan lager in (niet beneden de 60 graden vanwege legionella), plaats een tijdklok en zet de boiler uit tijdens vakanties.

  5. 05

    Zet de cv-ketel op de ecostand voor warm water. De ketel gaat het water dan pas verwarmen als je de warme kraan opendraait. Daarmee bespaar je gas. 

Een waterbesparend mondstuk in de kraan kost maar een paar euro.

Mengkraan, mondstuk en doorstroombegrenzer

Je warme kraan niet verder open draaien dan nodig helpt verspilling van warm water tegengaan bij de kraan in de keuken of bij een wastafel.

Thermostatische mengkranen helpen ook, omdat ze sneller en makkelijker water van de juiste temperatuur geven - er spoelt dus minder water ongebruikt weg. Mengkranen met één handel die tot de helft van de draai geen warm water geven (raadpleeg de winkelier), besparen ook energie omdat ze voorkomen dat je ongemerkt warm water bijmengt.

Ongemerkt minder water

Je voorkomt dat er onnodig veel water uit de kraan komt met waterbesparende mondstukken en doorstroombegrenzers. Neem het huidige mondstuk mee naar de winkel om een passend inzetstuk of vervangend mondstuk te kopen. Het kost een paar euro om ze aan te schaffen; dat is de moeite want je bespaart jaarlijks het dubbele aan water en gas.

De meeste nieuwe kranen hebben al zulke volumebegrenzers. In de winkel herken je energiebesparende kranen aan volumestroomklasse Z of het logo van Kiwakeur laagverbruik.

Waterkoker of kokendwaterkraan

Er zijn tegenwoordig allerlei kokendwaterkranen op de markt. Met zo’n kraan komt er direct kokend water uit je keukenkraan. Makkelijk in gebruik, maar een niet goed-geïsoleerde kokendwaterkraan is veel onzuiniger met energie dan een elektrische waterkoker of een fluitketel. Er is namelijk altijd standby-verbruik voor het op temperatuur houden van je warme water in de boiler. Bij heel goed geïsoleerde modellen is dat minder. Als je pasta kookt met water rechtstreeks uit de kokendwaterkraan bespaar je wel gas, maar qua energie bespaar je niks.

Als je voor een kokendwaterkraan kiest, neem er dan een die ook 'gewoon' warm water geeft (een combi-kokendwaterkraan) én die heel goede isolatie heeft. Zo'n combi-kokendwaterkraan is soms een zuiniger alternatief voor een elektrische boiler die ver buiten de keuken is geïnstalleerd, of als de hr-ketel heel ver weg staat van de kraan. Lees meer over de kokendwaterkraan.

Boiler? Tijdklok en temperatuur instellen

Heeft jouw woning een boiler (op gas of elektriciteit) die een voorraad water warm houdt? Ga dan na op welke temperatuur die staat ingesteld. Vaak is 60 graden Celsius voldoende. Stel de temperatuur niet lager in dan 60 graden, anders ontstaat een risico op bacteriegroei: Legionella overleeft tot 55 graden.

Tijdklok: watervoorraad niet onnodig warm

Laat een tijdklok instellen op de elektrische boiler op jouw aanwezigheid in huis. Het is bijvoorbeeld niet nodig de warmwatervoorraad de hele dag op temperatuur te houden als je vijf dagen per week werkt. Houd wel rekening met de opwarmtijd van de boiler, anders lever je in op comfort. Raadpleeg een installateur voor optimale instellingen.

Overweeg stroom met dubbeltarief: dat kan geld schelen omdat een boiler met ingebouwde tijdklok dan 's nachts goedkoper kan opwarmen. Zet de boiler ook uit als je op vakantie gaat, anders houdt de boiler voor niets de watervoorraad warm. Spoel dan na de vakantie wel de leidingen en laat de boiler goed doorwarmen. Meer over legionella en drinkwater.

Eens per jaar onderhoud

Laat je combiketel, gasboiler of geiser regelmatig onderhouden, eens per jaar (of per twee jaar). Dan gaat de installatie langer mee en loop je minder risico op storingen en dure reparaties. Onderhoud bevordert ook goed functioneren - dat betekent: efficiënt gebruik van gas en goede afvoer van verbrandingsgassen. Vind tips voor cv-onderhoud en afstelling. Elektrische boilers hebben nauwelijks onderhoud nodig.