Barbecue
Milieuvriendelijk barbecueën houdt in: barbecueën zonder dat er ongezonde rook ontstaat. Daarnaast kan je letten op wat je op de grill legt. En zorg vooral ook dat je geen eten hoeft weg te gooien.
Tips voor de barbecue
-
01
Elektrische barbecues en gasbarbecues geven minder rook dan barbecues met houtskool of briketten. Fijn voor je gasten en de buren! Gebruik je toch houtskool of briketten? Check dan in ieder geval de Stookwijzer voor je de bbq aansteekt. Code oranje of rood betekent: niet barbecueën.
-
02
Kies voor een milieuvriendelijk menu: minder vlees en vis, meer vegaburgers, groenten, brood en sausjes. Vleesvervangers zijn er in allerlei soorten, bijvoorbeeld vegaburgers, -worstjes, -satéstukjes. Meer weten over de vergelijking tussen vlees en vega? Kijk op Vlees, vis en vega.
-
03
Zorg dat je geen eten hoeft weg te gooien. Koop op maat in en laat het eten zo lang mogelijk afgedekt in de koelkast staan. Zet restjes eten ook snel weer terug in de koelkast. Of rooster ze op de barbecue en bewaar ze voor de dag erop.
-
04
Denk aan jouw gezondheid en die van anderen: laat voedsel niet langer dan nodig buiten de koelkast.
Barbecue en het milieu
Bij een barbecue op houtskool of briketten komt rook vrij die ongezond is. Elektrische barbecues en gasbarbecues hebben dit nadeel niet en geven ook minder rookoverlast.
Als je vlees grilt op de barbecue dan komen er altijd wat vet- en vleessappen op de hete delen terecht. Dat levert ook ongezonde rook op. Sommige gas- en houtskoolbarbecues hebben een vetopvangplaatje om dit te voorkomen.
Het juiste formaat barbecue
Er zijn veel soorten en maten barbecues. Koop een kleine barbecue als je meestal met een kleine groep barbecuet, en leen eventueel een tweede barbecue als je met meer mensen barbecuet. Het duurt vaak lang voor grote barbecues warm zijn. Bovendien gebruik je onnodig veel houtskool, briketten, gas of stroom als je een te grote barbecue aansteekt om maar een klein beetje te grillen. Nodig je eens een keer veel mensen uit voor een barbecue? Dan kan je het beste een grote barbecue huren, of een extra barbecue van iemand lenen.
Rook en fijnstof
Een barbecue op houtskool of briketten geeft veel rook. Daar zitten allerlei schadelijke stoffen in, bijvoorbeeld fijnstof. Deze rook kan gezondheidsklachten veroorzaken of erger maken. Vooral mensen met een een longziekte (astma, COPD, bronchitis) hebben er veel last van.
Hout stoken? Liever niet!
Barbecueën op gewoon hout is een echte afrader. Er ontstaat veel meer rook bij, en je hebt ook meer brandstof nodig.
As moet in de vuilnisbak
De as van de barbecue mag niet in de gft-bak. Groente-, fruit- en tuinafval composteert namelijk minder goed als er as tussen zit. Bovendien kunnen er schadelijke stoffen in de as zitten.
Gooi het as daarom bij het restafval in de vuilnisbak.
Wegwerpbarbecue
Voor een picknick, op het strand of de camping kan een wegwerpbarbecue handig zijn. Als je dat hooguit een keer per jaar doet, is een wegwerpbarbecue waarschijnlijk niet slechter dan een gewone barbecue. Gooi de wegwerpbarbecue wel in de juiste bak weg. In sommige parken staan speciale vuilnisbakken voor wegwerpbarbecues. Of nog beter: neem hem mee naar huis en gooi hem in je eigen vuilnisbak.
Milieu-impact barbecue
Elektrische barbecue
Een elektrische barbecue moet gemaakt worden. Bij de productie komen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrij. Maar tijdens het grillen in de tuin ontstaat er weinig rook en andere schadelijke stoffen. Daarom geeft elektrisch barbecueën nauwelijks overlast voor je gasten en buren, en ook niet voor de natuur.
Bespaar stroom
De grillplaat moet eerst op temperatuur komen voordat je er iets op legt. Dat kan even duren. Daarna kun je de temperatuur van een elektrische barbecue goed regelen, dat bespaart energie. En als je de barbecue uitzet als iedereen zit te eten, bespaar je ook elektriciteit.
Gasbarbecue
Gas levert tijdens het gebruik van de barbecue broeikasgas op. Gasbarbecues zijn geschikt voor butaan- of propaangas. Gas is een goede keuze, omdat het schoon brandt (geen rook) en nauwelijks luchtvervuilende stoffen geeft.
Gas besparen
Barbecueën op gas is eenvoudig. Het gas is makkelijk aan te steken en de barbecue is snel klaar voor gebruik. Bovendien kun je de barbecue uitschakelen als iedereen aan het eten is - dat scheelt brandstof. Bij een barbecuemaaltijd die 1,5 uur duurt, zal 0,5 tot 1,2 kg gas nodig zijn. Butaan- en propaangas zijn in tankjes of flessen te koop, met of zonder statiegeld.
Wat leg je op de barbecue
Een barbecue staat vaak in het teken van vlees. Barbecuepakketten gaan uit van 250 tot 900 gram vlees per persoon. Dat is veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 100 gram eiwitrijke producten. Bovendien heeft de productie van vlees veel invloed op het klimaat en de natuur.
De milieuschade kun je verlagen door minder vlees op de barbecue te leggen. Gebruik een pakket voor 2 personen bijvoorbeeld met z’n vieren. Ook zijn er vlees- of vissoorten die een lagere milieu-impact hebben. Je kan hierover meer lezen op vlees, vis of vega. Vleesvervangers, groentespiesen, geroosterde groente, gepofte aardappels en maïskolven van de grill smaken ook heerlijk, en hebben een lagere milieu-impact dan veel soorten vlees.
Gezondheid, veiligheid en overlast
In de rook van de barbecue kunnen schadelijke stoffen zitten. Vooral mensen met luchtwegaandoeningen hebben hier vaak last van. Doe daarom ramen en deuren dicht als je (of jouw buur) gaat barbecueën. Daarmee houd je de ongezonde lucht buiten.
Voor je buren is het fijn als je rekening houdt met de windrichting. Check ook de Stookwijzer voordat je gaat barbecueën: als het windstil is kan de bbq beter uit blijven.
Zorg dat voedsel niet bederft
Ga je bij warm weer barbecueën? Pas dan op voor voedselvergiftiging. Vooral vlees bederft snel. Bewaar het eten daarom zo lang mogelijk gekoeld. Zorg ook dat vlees goed gaar wordt op de barbecue. Maar laat het niet verbranden: zwart gebrand eten bevat stoffen die kanker kunnen veroorzaken.
Pas ook op voor ‘kruisbesmetting’: die ontstaat wanneer rauw vlees dat besmet is met bacteriën, in aanraking komt met groenten en salades die je onverhit eet.
Brandwonden
Barbecues worden verraderlijk heet. Elk jaar belanden er veel mensen met brandwonden van de barbecue op de eerste hulp. Let daarom altijd op de veiligheid. Plaats de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond. Gebruik geen vloeistoffen om een houtskoolbarbecue aan te steken. Gebruik vuurvaste handschoenen en draag een beschermend schort. En ten slotte: ruim de as pas op als de barbecue helemaal is afgekoeld.
Meer informatie
- Ga voor meer informatie over voedselveiligheidsaspecten van barbecueën naar Voedingscentrum.
- De brandwondenstichting heeft een speciale website geopend waarop veiligheidsregels voor omgaan en aansteken van de barbecue staan: Barbecue veilig.
- Heb je overlast van barbecues, of andere vuren in de tuin? Je kunt dat vaak zelf oplossen. Lees meer op: overlast van hout stoken.
- Voor tips en regelgeving kun je terecht op vuur maken in de tuin.
Lees meer over
Vlees, vis of vega
Vlees is een belangrijke bron van eiwitten, maar niet de enige. Er zijn veel plantaardige eiwitrijke opties, zoals peulvruchten, sojaburgers en tofu. Voor...
Vleesvervangers
Plantaardige vleesvervangers zoals tofu, peulvruchten en groenteburgers kunnen een volwaardig alternatief zijn voor vlees. Ook hebben ze veel minder invloed...
Overlast van hout stoken
Kun je 's zomers niet in de tuin zitten omdat de buren aan het barbecueën zijn? Of komt 's winters de rook van een open haard even verderop bij jouw huis...
Vuur maken in de tuin
Vuur maken in de tuin? Veel mensen vinden het gezellig. Maar de buren kunnen last hebben van de rook van jouw vuurkorf. Daarom komen sommige gemeentes...